שתף קטע נבחר

המצרים בחרו א-סיסי - וקיבלו על זה כסף

לפי תוצאות ראשוניות הנשיא נבחר לכהונה נוספת עם כ-90% מהקולות. בהיעדר תחרות מטרת הממשלה הייתה ששיעור ההצבעה יהיה מרשים. מצביעים שהגיעו באוטובוסים לקלפיות קיבלו שלל הטבות בתמורה

התקשורת במצרים דיווחה בצהריים (יום ה') שלפי תוצאות ראשוניות בבחירות לנשיאות הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי נבחר לכהונה נוספת עם כ-90% מהקולות. רק מועמד אחד התמודד מול א-סיסי בבחירות לנשיאות, מוסא מוסטפה מוסא האלמוני. התוצאות הרשמיות אמורות להתפרסם ביום שני.

 

בהיעדר תחרות של ממש המטרה של הרשויות הייתה לוודא שאחוז ההצבעה יהיה גבוה, כדי שהניצחון של הנשיא יהיה מרשים כמה שיותר. א-סיסי נבחר לנשיא ב-2014 עם 97% מהקולות, אבל עם 47 אחוזי הצבעה בלבד.

 

נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי מצביע בבחירות לנשיאות ()
א-סיסי מצביע בבחירות

למרות שאין הוכחות שהרשויות עומדות מאחורי קניית הקולות וההטבות, כתבי רויטרס היו עדים למקרים רבים שבהם מקומות עבודה ציבוריים ופוליטיקאים תגמלו את הבוחרים וניסו להשפיע על שיעור ההצבעה.

 

לפי רויטרס התעריף שהוצע למי שיצביע בבחירות לנשיאות מצרים נע בין 50 ל-100 לירות מצריות (3 עד 5 דולר). מצביעים אחרים שהגיעו לקלפי יכלו לזכות במוצרי מזון, או בכרטיסים מוזלים ללונה פארק.

קלפי בקהיר  (צילום: רויטרס)
רק שני מועמדים בבחירות(צילום: רויטרס)
 

דיע רשוואן, ראש שירות המידע הממלכתי, לא מכחיש שמקרים כאלה קרו במהלך ההצבעה, אך מבהיר שמדובר באנשים שפועלים על דעת עצמם, ולא בשם המדינה. רשוואן משוכנע שהמקרים "אינם שיטתיים" ושהם לא ישפיעו על התוצאות.

 

במשרד של חברת לוגיסטיקה בקהיר אוספים העובדים תעודות זהות מאזרחים ומודיעים להם היכן נמצאות הקלפיות. ריקשות שמגיעות למשרד מסיעות אותם לקלפיות. אחרי ההצבעה הנהגים של אותן ריקשות מחזירים אותם למשרד – וכל עובד מקבל 50 לירות. "אני מסיע אנשים לקלפיות, מחכה להם ואז מחזיר אותם לאסוף את הכסף שלהם", אומר אחד הנהגים.

קלפי בקהיר  (צילום: רויטרס)
סופרים קולות בקהיר(צילום: רויטרס)
  

קלפי בקהיר  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

כתב של רויטרס יצא לדרך עם אחד הבוחרים ודיבר עם שלושה אחרים, שאמרו שהם לקחו את הכסף. אחרים סירבו. איסלאם מוסטפה, בן 25, אמר שהציעו לו 100 לירות להצביע - אך הוא דחה את ההצעה. "אני לא אצביע. למי אני אצביע? סיסי ינצח בכל מקרה. זה לא באמת בחירות. מה 100 לירות ישנו?".

 

נשים בשכונות של מעמד הפועלים בקהיר סיפרו שהבטיחו להן שקיות של אוכל אם הן יבואו להצביע. אחת מהן אמרה שגבר הסתובב בשכונה שלה, דפק על הדלתות ונתן לאנשים פתקים. הוא אמר לנשים להצביע, לשמור את הפתק ולקבל אחר כך מזון בתמורה.

קלפי בקהיר  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

קלפי בקהיר  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

כתב של רויטרס ראה גבר בשכונה במזרח קהיר מצלם את תעודות הזהות של הנשים, ונותן להן פתקים עם תמונתו של א-סיסי. אישה אחת סיפרה שבקלפי חתמו לה על הפתק כהוכחה שהצביעה. כשחזרה לביתה היא הביאה את הפתק וקיבלה ארגז עם אוכל, שמן וסוכר.

 

עובדי מדינה מקבלים תמריצים להצביע בבחירות לנשיאות, וגם עסקים פרטיים מעניקים הטבות. "דרים פארק", גן שעשועים פופולארי בקהיר, הציע כרטיסים בחצי מחיר בימי הבחירות למי שיצביע.

שלט חוצות של הנשיא בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שלט חוצות של הנשיא בקהיר(צילום: AFP)

הפוליטיקאי איהב אל-חולי ישב עם קבוצת תומכים מחוץ לקלפי בשכונת אימבבה, על גדות הנילוס. הוא מסייע לנשים לעלות לאוטובוסים, ומכחיש שהוא ארגן את ההסעה לקלפי. לפי רשוואן לפוליטיקאים מותר לספק הסעות. לדבריו מדובר בשירות לקהל הבוחרים.

 

מוחמד מחמוד, גורם במפלגת "המצרים החופשיים" שתומכת בא-סיסי, אמר שמפלגתו בחרה לחנך את הבוחרים על חשיבות ההשתתפות בבחירות, במקום להציע להם הטבות. "יש הבדל בין אלה שעובדים למען המדינה ואלה שעושים דברים לתועלתם האישית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים