שתף קטע נבחר

אסיר או אדם חופשי? תעלומת הבן של קדאפי

בשנה שעברה הכריזו מורדים לובים ששחררו את סייף אל-איסלאם, בנו של השליט לשעבר, אחרי שש שנים. מאז לא ברור מה עלה בגורלו

כמעט שנה חלפה מאז שמורדים לובים הכריזו ששחררה את סייף אל-איסלאם קדאפי, בנו של שליט לוב לשעבר, גורלו של סייף הוא עדיין תעלומה.

 

הטענה של גדודי אבו בכר אל-סדיק שהוא שוחרר מעולם לא אושרה, והובילה לגל של שמועות. חלק מתעקשים שסייף עדיין כלוא בעיר זינטאן במערב לוב. אחרים בטוחים שהוא כבר מת. דבר אחד בטוח: סייף אל-איסלאם לא נראה בציבור מאז יוני 2014, אז תועד כלוא בזינטאן כשנשפט על ידי בית משפט בטריפולי.

זינטאן לוב מוכתר אל אחדר  (צילום: AFP)
בבית המשפט בטריפולי ב-2014: צופים בסייף, שכלוא בזינטאן(צילום: AFP)
סייף בן ה-45 חזר עכשיו לכותרות, בעקבות משפטו של שנשיא צרפת לשעבר ניקולא סרקוזי. סרקוזי מואשם שהשתמש בכספים מקדאפי במהלך מערכת הבחירות ב-2007. בראיון מ-2011 לרשת הטלוויזיה Euronews אמר סייף שסרקוזי חייב "להחזיר את הכסף שלקח מלוב למימון הקמפיין שלו".

 

סייף אל איסלאם ("חרב האיסלאם") נכלא על ידי אבו בכר אל-סדיק בנובמבר 2011, כמה ימים אחרי שאביו נרצח אחרי עשרות שנים בשלטון. בית המשפט הבינלאומי בהאג נמצא במאבק משפטי ממושך עם הרשויות בלוב להעביר את סייף להאג, שם הוא מבוקש על פשעים נגד האנושות, כולל רצח.

זינטאן לוב מוכתר אל אחדר  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בית המשפט בטריפולי גזר על סייף בהיעדרו עונש מוות ב-2015. לפי דיפלומטים וגורמים בלוב סייף לא עזב את זינטאן, שנמצאת 170 ק"מ דרום מערבית לטריפולי. אבל האם הוא אסיר? אף אחד בזינטאן, שבה 40 אלף תושבים, לא מוכן לספק תשובה ברורה.

 

"כן. הוא עדיין אסיר. גם אם הוא לא אסיר הוא מבוקש בהאג ואין לו לאן ללכת", אמר מוכתר אל-אחדר, חבר במועצה הצבאית בזינטאן שכוללת את המיליציות העיקריות בעיר. שעבן אל מרחאני, אחד ממנהיגי השבטים בעיר, סיפק גם הוא תשובה מבלבלת על גורלו של סייף. "הוא כאן בזינטאן והוא אסיר, אבל הגורל שלו לא בידי זינטאן". חבר בשירותי הביטחון, שסירב להזדהות, אמר כי "בכל מקרה סייף אל-איסלאם מעולם לא היה אסיר במלוא מובן המילה. גם מאז מעצרו הוא במעצר בית. לא בכלא".

זינטאן לוב מוכתר אל אחדר  (צילום: AFP)
אל-אחדר. "גם אם הוא לא אסיר אין לו לאן ללכת"(צילום: AFP)
 

אנשי גדודי אבו בכר אל-סדיק, שתפסו את סייף לפני יותר משש שנים, סירבה למסור אותו לרשויות בטריפולי או להאג. הארגון מסר שהוא שחרר אותו ביוני 2017 כחלק מחנינה נרחבת של הפרלמנט במזרח לוב, אך מומחים משפטיים טוענים שסייף לא היה חלק מאותה חנינה. המיליציה, שלפי תושבי זינטאן התפרקה לפני כמעט שנה, לא הצליחה לשכנע את התושבים שסייף אכן שוחרר. היא הודיעה על שחרורו גם כמה חודשים קודם לכן.

 

עומאר גיית, חבר פרלמנט מזינטאן, אמר שהוא "לא יכול לאשר או להכחיש את השחרור של סייף". לדבריו, "סייף אל-איסלאם נחשב פושע ונמלט. אם הוא נעצר הוא יעמוד שוב למשפט". בית המשפט בטריפולי גזר עליו עונש מוות, יחד עם גורמים אחרים בשלטון של אביו. בין השאר הוא הורשע ברצח והסתה לאונס במהלך המהפכה ב-2011 – גזר דין שעורר ביקורת באו"ם ובארגוני זכויות אדם.

זינטאן לוב מוכתר אל אחדר  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

לאור טבע הפשעים האלה, "הוא לא יכול להרוויח משום חנינה", מסר משרד התובע הכללי בטריפולי. ב-2015 בית המשפט בהאג מסר שהוא מאמת את מקום הימצאו, ודורש להעבירו להאג. בינתיים המסתורין ממשיך, גם בקרב התומכים השמרנים במשטר קדאפי.

 

ב-19 במרס גבר שדיבר מטוניס וטען שהוא מייצג את סייף אמר שבנו ירוץ בבחירות הבאות לנשיאות בלוב. הטענה נדחתה על ידי גדודי אבו בכר אל-סדיק, שם טענו שהם "יצרו קשר" עם סייף שמתעקש שאיש לא מייצג אותו. את תגובתו של עג'מי לעאטירי, מפקד המיליציה, לא ניתן היה להשיג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סייף אל-איסלאם קדאפי
צילום: AFP
מומלצים