שתף קטע נבחר

בתמיכת טראמפ: נדחתה תביעת ענק של אמריקנים נגד הרשות הפלסטינית

11 משפחות אמריקניות תבעו את הרשות ואת אש"ף על פיגועים שבוצעו בישראל ושבהם נפצעו יקיריהן. בית משפט בניו יורק דחה את תביעתם, ובית המשפט העליון הודיע הערב כי יסרב לדון בה. המשפחות: "הפסיקה מרוקנת מתוכן את חוק הפיצויים שנחקק כדי להילחם בטרור"

בית המשפט העליון של ארצות הברית הודיע הערב (יום ב') כי הוא מסרב לדון בבקשה לחייב את הרשות הפלסטינית ואת אש"ף לשלם פיצויים בסך 655.5 מיליון דולר. מדובר בתביעה שהגישו 11 משפחות אמריקניות שיקיריהן נרצחו או נפצעו בפיגועים שביצעו פלסטינים בישראל.

הממשל הביע תמיכה בחוק - אך גם בדחיית התביעה. טראמפ (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הממשל הביע תמיכה בחוק - אך גם בדחיית התביעה. טראמפ(צילום: MCT)

המשפחות ערערו לבית המשפט העליון על החלטה שקיבל ב-2016 בית משפט בערכאה נמוכה יותר שלא לחייב את הרשות ואת אש"ף בתשלום הפיצויים. התביעה נגד שני הגופים הוגשה בהתבסס על חוק אמריקני המאפשר לאמריקנים קורבני טרור בינלאומי לתבוע פיצויים בבתי משפט אמריקניים.

 

ממשלו של הנשיא דונלד טראמפ התייצב בתיק הזה דווקא לצד הרשות הפלסטינית ואש"ף, וקרא לשופטים שלא להתערב בעניין. עם זאת הממשל הדגיש כי תביעות פרטיות המסתמכות על החוק המדובר הן "אמצעי חשוב למאבק בטרור ומפצות קורבנות פיגועים ובני משפחותיהם".

 

המשפחות שהגישו את התביעה דרשו לגבות מחיר מהרשות הפלסטינית ומאש"ף בגין שישה פיגועי ירי ופיגועים שבוצעו באמצעות מטעני חבלה בשנים 2004-2002 באזור ירושלים. בפיגועים אלה נרצחו 33 בני אדם, בהם כמה אמריקנים. יותר מ-450 בני אדם נפצעו בהם. לפי התביעה, האחראים לפיגועים אלה היו גדודי חללי אל-אקצה של פתח, תנועתם של יאסר ערפאת ואבו מאזן, וחמאס. את התביעה הובילו מארק סוקולוב, אשתו ושתי בנותיהם, שנפצעו בפיגוע בירושלים ב-2002.

 

הרשות הפלסטינית טענה: "אבל גינינו"

ההליך המשפטי החל בינואר 2004, אבל בשנת 2016 הורה בית מספר בניו יורק לדחות את התביעה. הוא הסביר את החלטתו בכך שהפיגועים אירעו "לחלוטין מחוץ לשטח ארה"ב" ושהוא לא מצא ראיות לכך שהייתה בהם כוונה לפגוע דווקא באמריקנים. בית המשפט ההוא קבע לפיכך שלבתי משפט אמריקניים אין סמכות שיפוטית בעניין.

בית המשפט העליון בוושינגטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בית המשפט העליון בוושינגטון(צילום: רויטרס)

המשפחות טענו כי יו"ר אש"ף יאסף ערפאת, שמת ב-2004, ואנשיו סידרו תשלומים קבועים למחבלים ולבני משפחותיהם של מחבלים שמתו. הרשות הפלסטינית ואש"ף מצדם טענו כי הם גינו את הפיגועים, והטילו את האחריות להם על פעילים שאינם סרים למרותם ושמשתייכים לארגונים אחרים.

 

בשנת 2015, בתום משפט שנמשך שישה שבועות, קבע חבר מושבעים פדרלי במנהטן פיצויים בסך 218.5 מיליון דולר למשפחות, ומתוקף החוק האמור למלחמה בטרור שולש הסכום הזה ל-655.5 מיליון דולר. עורכי דינם של התובעים אמרו כי החלטת בית המשפט לערעורים שנה אחר כך לבטל את הפיצויים "מרוקנת מתוכן את החוק למלחמה בטרור", משום שהיא מגבילה מאוד את סוג המקרים שבהם ניתן לדון בבתי משפט אמריקניים. הם טענו כי הקונגרס גיבש את החוק במיוחד כדי לטפל בקורבנות פיגועים שהתרחשו מחוץ לארה"ב ושבהם אזרחים אמריקנים נהרגו או נפצעו, בין שהפיגוע כוון נגד אמריקנים מלכתחילה ובין שלא.

 

בתיק דומה הורה בית המשפט העליון של ארה"ב בפברואר השנה למנוע מקבוצה של אמריקנים שנפצעו בפיגוע התאבדות בירושלים ב-1997 לעקל יצירות אומנות פרסיות עתיקות ממוזיאון בשיקגו כדי לממש פסיקת בית משפט שלפיה על איראן לפצות אותם ב-71.5 מיליון דולר בשל מעורבותה לכאורה בפיגוע ההוא.

 

ניצנה דרשן לייטנר, נשיאת ארגון "שורת הדין" שמייצג משפחות קורבנות טרור בתביעות פיצויים, מסרה: "החלטת בית המשפט העליון פוגעת לא רק בזכויות הקורבנות להיפרע ממי שאחראי לנזקיהם, אלא בכל מערך המלחמה בטרור. באופן מפתיע גם ממשל טראמפ בחר לעמוד לצד הרשות הפלסטינית ולא לצד האזרחים האמריקנים שנפגעו, למרות שחבר מושבעים מצא שהרשות אחראית לפיגועים בהם נפגעו הקורבנות.

 

"פסק הדין בוטל בטענה טכנית. קורבנות הטרור ניהלו את תביעתם במשך 14 שנה עד שהתברר שהחוק בגינו הוגשה התביעה אינו חוקתי. אבל כל זאת לא פוגע באחריות הרשות הפלסטינית. לכן אנו לא נשקוט ולא ננוח עד שהקורבנות הטרור יקבלו את הפיצויים המגיעים להם. אחרי הכל, לא יתכן שהרשות תהיה אחראית לרצח אזרחים חפים מפשע ותצא מבלי לשלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
טראמפ. 33 נרצחו בפיגועים המוזכרים בתביעה
צילום: MCT
מומלצים