שתף קטע נבחר

מחקר חשף אלפי חורים שחורים בלב הגלקסיה שלנו

מדענים מעריכים כי כ-10,000 חורים שחורים שוכנים במרחק של כ-26 אלף שנות אור מכדור הארץ בגלקסיית שביל החלב

אלפי חורים שחורים משוטטים להם בלב הגלקסיה שלנו, כך לפי מדענים שאיתרו לאחרונה כמה מהם בסביבתו של חור שחור על-מסיבי, שכבר היה מכור. אותו חור שחור שוכן לו במרכז שביל החלב.

 

הדמיה של חור שחור (צילום: רויטרס)
הדמיה(צילום: רויטרס)

 

החוקרים מסרו כי מידע שהגיע מטלסקופ החלל צ'נדרה של סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) סייע להם לאתר כתריסר חורים שחורים סביב מה שמכונה *Sagittarius A - ככל הנראה חור שחור עצום באמצע הגלקסיה הספירלית שלנו.

 

חורים שחורים, שמגיעים בשלל גדלים שונים ומשונים, הם לרוב תופעות צפופות במיוחד עם כוח כבידה כל כך חזק שאפילו אור לא יכול לחמוק ממנו. בהתבסס על הפרמטרים הללו ועל הממצאים של המחקר, המדענים העריכו כי כ-10,000 חורים שחורים שוכנים בקרבת שלוש שנות אור מ-*Sagittarius A. "זה קהל רב", מסר האסטרופיזיקאי צ'אק היילי מאוניברסיטת קולומביה בארצות הברית, מעורכי המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי Nature.

 

 

המסה של החור השחור העל-מסיבי שמכונה *Sagittarius A היא בערך פי 4 מיליון מזו של השמש שלנו. החור השחור ממוקם בערך 26 אלף שנות אור מכדור הארץ. נזכיר ששנת אור היא המרחק שאור עובר בשנה (לפי מונחי כדור הארץ) - כלומר בערך 9.5 טריליון קילומטרים.

 

הממצאים של המחקר החדש, שלמעשה מאששים תחזיות בנות עשרות שנים, מספקים תובנות חדשות בנוגע להיבט בסיסי בגלקסיות שלנו. "מכיוון שהגלקסיה שלנו היא ממוצעת למדי, זה אומר לנו שהיקום שופע חורים שחורים שנעים בקרבת חורים שחורים על-מסיביים, וזאת משום שבמרבית הגלקסיות יש חורים שחורים על-מסיביים", הסביר היילי.

 

החורים השחורים החדשים שנמצאו, שכולם נוצרו מקריסתם של כוכבים מסיביים גוססים, מעין קשרו את עצמם לכוכב חולף, ויצרו מה שמכונה מערכת כוכבים בינארית. חורים שחורים הם תופעה שקשה למצוא, אך חותמת הרנטגן שמשאירות מערכות כוכבים בינאריות איפשרה לאתר אותם. "החורים השחורים יכולים להיווצר רחוק יותר ממרכז הגלקסיה", הסביר החוקר היילי. "הם פועלים באופן כבידתי עם כוכבים, מעין התנגשויות קוסמיות אם תרצו, ומאבדים אנרגיה".

 

האסטרופיזיקאי הוסיף: "ככל ש(החורים השחורים) מאבדים אנרגיה, הם שוקעים למרכז הגלקסיה, באותו האופן שבו משקעים כבדים יותר שוקעים מהר יותר מאשר משקעים קלים יותר במים. הם נתפסים על ידי הכבידה של החור השחור העל-מסיבי, תופסים כוכב - והנה! יש משהו שאנחנו יכולים לקלוט ממנו קרני רטנגן".

 

חורים שחורים על-מסיביים מתעוררים זמן קצר יחסית לאחר שהגלקסיות שלהם נוצרות, זוללים כמויות אדירות של גז, אבק ואפילו כוכבים כדי להגיע לגודל כה עצום. לפי היילי, "כשחור שחור גדל לכזה גודל ענק, גם הוא לא היה מלכתחילה במרכז הגלקסיה - הוא ימצא את דרכו לשקוע בלבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים