שתף קטע נבחר

אכזבה לכחלון: לא נרשמו עודפי גבייה - התנאי להפחתת מסים

למרות הנתונים החיוביים שפרסם החשכ"ל, כמו ירידה בגירעון ברבעון הראשון, נרשמה סטייה קלה של 700 מיליון שקל בלבד בגביית המסים - שלא תאפשר לכחלון לעמוד בהבטחתו להפחית מסים

מצבה הפיננסי של ממשלת ישראל אמנם התחזק, והוא ממשיך להפגין איתנות גם ברבעון הראשון של 2018 לפי הנתונים שפרסם הערב (ב') החשב הכללי במשרד האוצר, אלא שבנתונים טמונה אכזבה לשר האוצר משה כחלון: לא נרשמו עודפי גבייה ברבעון הראשון של השנה - התנאי שהוא הציב להפחתת מסים שישית מאז מינויו לתפקיד.

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה בארץ

 

משה כחלון (צילום: מוטי קמחי)
שר האוצר, משה כחלון(צילום: מוטי קמחי)

 

לפי אומדנים ראשונים שפרסם החשב הכללי, בחודשים ינואר–מרץ 2018 נמדד גירעון בסך 2.1 מיליארד שקל, לעומת גירעון בסך 2.3 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד. עוד עולה כי הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים (אפריל 2017–מרץ 2018) עומד על 1.9% מהתמ"ג, עדיין הרחק מיעד הגירעון שנקבע לשנה הנוכחית העומד על 2.9% מהתמ"ג, שהם 38.5 מיליארד שקל.

 

עם זאת, ברבעון הראשון של שנת 2018, היקף גביית המסים עמד ביעד ונרשמה סטייה קלה של כ-700 מיליון שקל בלבד, המהווה כ-0.9% מסך הגבייה ברבעון זה, דבר המרמז על כך שאין מקום להפחתה נוספת בשיעורי המס.

 

נזכיר כי כחלון הבטיח להפחית מסים אחרי החג, אך הוא התנה את הפחתה זו במציאת "עודפים" בגבייה - דבר שכאמור, לא נמצא, שכן הסטייה שנמצאה, ועוד בתחילת השנה, איננה מהווה "עודף" אמיתי.

 

 באוצר מבקשים להדגיש כי בחודשים אוגוסט-אוקטובר 2017 נרשמו הכנסות מסים חריגות, ולפיכך בחודש אוגוסט 2018 ואילך צפויה עלייה בגירעון המצטבר 12 חודשים.

 

הוצאות משרדי הממשלה זינקו

כפי שהיה צפוי, ובהתאם למדיניותה הכלכלית, הוצאות הממשלה (ללא פירעון קרן על החוב הממשלתי וללא מתן אשראי) בחודש מרץ המשיכו לגדול בקצב מהיר, בעיקר על רקע הקדמת הוצאות מחודש אפריל עקב חג הפסח שחל מיד בתחילת החודש.

 

מתחילת השנה זינקו ההוצאות של משרדי הממשלה ב-9.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר הוצאות המשרדים האזרחיים עלו ב-9.6% והוצאות מערכת הביטחון עלו ב-8.1%. נזכיר כי בתקציב המקורי תוכנן בשנת 2018 גידול בשיעור של 5.3% לעומת אומדן הביצוע בפועל בשנת 2017, כאשר בתקציב המקורי של מערכת הביטחון תוכנן בשנת 2018 קיטון שנתי בשיעור של 0.5% לעומת אומדן הביצוע בפועל בשנת 2017.

  

הביצועים החזקים בתחום הפיסקאלי באו לידי ביטוי גם בצד המסים: סך גביית המסים בחודש מרץ הסתכמה ב-26.3 מיליארד שקל, כאשר ברבעון הראשון של 2018 הסתכמה גביית המסים בסך של 80.8 מיליארד שקל, גידול נומינלי של 6.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך חשוב מכך, גידול של 4% בשיעורי מס אחידים, דהיינו בניכוי תיקוני חקיקה, גבייה חריגה והקדמת יבוא כלי רכב.

 

ההכנסות ממסים ישירים בשיעורי מס אחידים גדלו בכ-5%, ואילו ההכנסות ממסים עקיפים עלו ב-2%.

 

נציין כי פרסום נתונים אלו בשעה כה מאוחרת מהווה דבר חריג, אך הוא נובע מכך שהדיון השגרתי בהנהלת האוצר סביב נתונים אלה התעכב.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים