שתף קטע נבחר

אילן ברוך ז"ל: "כמה שקט יש שם למעלה"

אילן ברוך, שנהרג בהתרסקות היסעור שנודעה כ"אסון הנ"ד", תיאר את ההרגשה בצניחה הראשונה, ולמשפחתו נותר זיכרון מהשבת האחרונה שלהם יחד

"נכנסת אליי לחדר בשקט. קמתי והתיישבנו יחד בסלון. אמא הכינה לשנינו אוכל, ישבנו ודיברו ללא הפסקה, כל המשפחה, מתווכחים על ההבדלים בין הסיירת והצנחנים. נפגעת שטענתי שהסיירת מבצעת יותר משימות. הנפת יד ואמרת לי 'מה אתה יודע? אנחנו הרבה יותר טובים מהסיירת'. הסברת לי על הגליל, נשקך האישי ואחזת בו אחיזה ממושכת ביד יציבה ובוטחת".

 

את השבת האחרונה שבילה יחד עם אחיו אילן ז"ל, דוד ברוך לקח איתו למשך כל חייו, עד שנפרד מהעולם בעצמו. "לעולם אזכור את השבת האחרונה", הוא כתב לאחר נפילתו ב"אסון הנ"ד", "הגעת הביתה בליל בשבת, בשעה 12 בלילה. אהבנו אותך כל כך כאשר הגעת עייף, מזיע ומאובק, אך עם ראש מורם וגאווה בעיניים".

 

אילן ברוך ז
אילן ברוך ז"ל עם אחיו דוד

תוכניות רבות היו לאילן ברוך ז"ל, צנחן וחובש קרבי. פעיל חברתי, תלמיד חרוץ ונבון, נער שעמל על הרכבת מטוסים בזמנו הפרטי בחדר ביתו. אילן, בנם של שלום ושפרה, נולד בדצמבר 1957 בתל אביב. הוא למד בבית הספר היסודי בגבעת שמואל ובהמשך בבני ברק. היה בחור גבוה, בעל חיוך שובב ואופטימי בחלקו. מאורעות מלחמת יום הכיפורים השפיעו רבות על הנער, שעתיד להתגייס שנים ספורות אחרי לשירות צבאי. בתום אותה מלחמה קשה, שהפכה אותו לדברי חבריו לרציני ומסוגר, החליט לעזוב את מסגרת הלימודים ולהתמקד בהקמת מועדון נוער שעסק בפעילות חברתית.

 

אילן ברוך ז
אילן ברוך ז"ל עם אחיו דוד

 

במאי 1976 התגייס לחטיבת הצנחנים, והסביר למשפחתו הקרובה כי רק בחיל הצנחנים ניתן לחוש מה הם חיי צבא אמיתיים. הוא סיים בהצטיינות את קורס הצניחה ובהמשך את קורס החובשים הקרביים. "כמה יפה להיות בין שמיים וארץ, כמה שקט יש שם למעלה", ביטא את החוויה האישית שלו רגעים אחרי הצניחה הראשונה שערך. אילן הוא שאף להישלח לקורס קצינים ולחזור לחטיבת הצנחנים, וחלם לגור בירושלים לאחר השחרור מצה"ל. אחיו הבכור דוד ז"ל כתב על אילן באותם ימים: "תמיד היית עם ראש מורם וגאווה בעיניים. ראיתי את גאוות היחידה בעינייך".

 

דיווח על אסון הנ
דיווח על אסון הנ"ד ב"ידיעות אחרונות"

 

ב-10 במאי 1977, בעיצומו של תרגיל צבאי התרסק בבקעת הירדן מסוק יסעור עמוס בלוחמים של חטיבת הצנחנים ו-10 אנשי צוות מחיל האוויר. בהתרסקות נהרגו כל 54 החיילים שהיו עליו, ובתודעה הציבורית התקבעה התאונה הנוראית כ"אסון הנ"ד". "זה האסון הכבד ביותר שהיה לנו בטיסה", אמר אז הרמטכ"ל מוטה גור.

 

אילן ז"ל הותיר אחריו הורים, שני אחים ואחות. ועדות החקירה של התאונה האווירית הקשה, התמקדו בתדרוך לקוי של מפקד הטייסת אודות גובה הטיסה המותר והמשקל המקסימאלי לטיסה, נבדקו גם ליקויים חמורים בשטח ההמראה. אחת המסקנות הבולטות מאותה התקרית הייתה הגבלת מספר הלוחמים להטסה במסוק היסעור ל-33 לוחמים ושלושה אנשי צוות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים