שתף קטע נבחר

בזכות ולא בחסד: הזכויות הכספיות של הניצולים

שינויים רבים חלו בשנה האחרונה בזכויות המוקנות לניצולי השואה, בארץ ובחו"ל. מעגל מקבלי הקצבאות התרחב וגדלה כמות הזכאים לפיצוי. זה מה שכדאי לדעת. מדריך

בישראל חיים כיום כ-200 אלף ניצולי שואה, רובם אינם ממצים את מכלול הזכויות וההטבות המגיעות להם על פי חוק בארץ ובעולם. זכויות אלו, המגיעות מגופים שונים בכל העולם, משתנות לעיתים קרובות, וניצולי השואה וקרובי משפחתם מתקשים לעקוב אחר החידושים, להתמודד עם הטפסים ולמצות בהצלחה את זכויותיהם.

 

לקראת יום השואה ריכזנו בעזרת עמותת אביב לניצולי השואה את כל העדכונים שבוצעו בתחום זכויות הניצולים במהלך השנה האחרונה.

 

עדכון גובה התגמולים החודשיים ו"תגמול לפי הכנסה"

בחודש ינואר 2018 הוגדלו שיעורי התגמולים החודשיים המשולמים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, חוק נכי המלחמה בנאצים וחוק הטבות לניצולי השואה.

 

כמו כן עודכנו מדרגות ה"תגמול לפי הכנסה" וה"תגמול המוגדל לפי הכנסה", המשולמים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, חוק נכי המלחמה בנאצים וחוק הטבות לניצולי השואה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

תגמול / תגמול מוגדל לפי הכנסה ניתן לניצולי שואה אשר הכנסתם מתחת לתקרות שנקבעו, בהתאם לאחוזי הנכות הקבועים להם. משמעות העדכון היא הגדלת סכום התגמול.

 

כמו כן, ייתכן כי ניצולים שהגישו בעבר בקשה לקבלת "תגמול לפי הכנסה" / "תגמול מוגדל לפי הכנסה" ונדחו בשל גובה הכנסותיהם, יוכלו כעת להיות זכאים לקבלת התגמול. זאת בעקבות עדכון המדרגות (לקבלת מידע על התקרות החדשות לחץ כאן). את הבקשה יש להגיש לרשות לזכויות ניצולי השואה. להורדת הטופס לחץ כאן.

 

עדכון בגובה הרנטה החודשית מטעם ועידת התביעות

בשנת 2017 עודכן גובה הקצבה החודשית של קרן סעיף 2 מוועידת התביעות, וסכום הקצבה המשולמת אחת לשלושה חודשים עלה מ-1,008 אירו ל-1,056 אירו (הזכאי מקבל סך של 352 אירו לחודש). את הקצבה יש לבקש מוועידת התביעות (טל. 03-5194400). להורדת הטופס לחץ כאן

 

בנוסף, ניצולי שואה שהנם אזרחי ותושבי ישראל זכאים להשלמה לקצבה חודשית בסכום של 2,308 שקל לכל הפחות ממשרד האוצר, ואף תיתכן השלמה לסכום גבוה יותר - בהתאם לאחוזי הנכות של הניצול ותקרת הכנסותיו. את הבקשה הזו יש להגיש לרשות לזכויות ניצולי השואה. להורדת הטופס לחץ כאן.

 

חשוב לציין כי ניצול שואה שמקבל קצבה על פי קרן סעיף 2 של ועידת התביעות זכאי בנוסף לקבל הטבות ממשרד האוצר, וכן באפשרותו לקבל הכרה בתגמול / תגמול מוגדל לפי הכנסה (להלן "תגמול מוגדל") אם הוא / היא עומדים בקריטריונים הקבועים בהתאם לאחוז הנכות שנקבע וגובה הכנסותיו. למידע נוסף על קרן סעיף 2 של וועידת התביעות לחץ כאן.

 

מענק שנתי לניצולי שואה נזקקים

בעקבות סגירת החברה להשבת רכוש הנספים בשואה בסוף שנת 2017, עברה האחריות לתשלום המענק לניצולי שואה נזקקים לידי הרשות לזכויות ניצולי השואה, וזאת החל מחודש ינואר 2018. הרשות החליטה לתת את התשלום לכל השנה מראש, וכך במקום מענק רבעוני של 2,750 שקל, משולם מענק אחד שנתי של 11 אלף שקל בחודש ינואר של כל שנה.

 

ניצולי השואה שזכאים לקבל את המענק הינם:

  • ניצולים שנקבעו להם פחות מ-50% נכות ומקבלים מהרשות תגמול חודשי לפי הכנסה, עקב הכנסות נמוכות.  
  • ניצולי שואה שמקבלים תגמול חודשי כניצולי שואה, ובמקביל הם מקבלי הבטחת הכנסה.

 

חשוב לדעת: מי שקיבל מענק מהחברה להשבה בסוף 2017 או שמקבל תגמול חודשי מהרשות לזכויות ניצולי השואה, לא יידרש להגיש בקשה, והרשות תשלם לו את המענק באופן אוטומטי. לפרטים נוספים ניתן לפנות לרשות לזכויות ניצולי השואה.

 

הכרה בניצולים מהעיר יאסי ברומניה

החל מחודש יולי 2017, נכנסה לתוקף תוכנית קצבאות מיוחדת של ועידת התביעות עבור ניצולי שואה מהעיר יאסי שברומניה - לפי קריטריונים הדומים לקרן סעיף 2.

 

ניצולי שואה ששהו ביאסי לפחות שלושה חודשים בין ה-6 באוגוסט 1941 ל-23 באוגוסט 1944, ואינם מקבלים פיצוי חודשי בגין הרדיפות ממשרד האוצר או ממקור גרמני, עשויים להיות זכאים לתשלום רבעוני מוועידת התביעות. על מנת לעמוד בתנאי הזכאות, על ניצולי השואה לעמוד בקריטריונים של קרן סעיף 2 המתייחסים להכנסה ולנכסים (להרחבה לחץ כאן).

מחנה פלאשוב ()
מחנה פלאשוב
 

ניצולי שואה מיאסי שהגישו בעבר בקשה להכרה בקרן סעיף 2 ונדחו - וכיום עומדים בקריטריונים - תחושב זכאותם החל מיולי 2017, ואין צורך שיגישו בקשה חדשה. ועידת התביעות שלחה מכתבים למי שנמצא ברשימותיה וביקשה להשלים הצהרה על הכנסות ונכסים, כפי שממלא כל מגיש בקשה לקרן סע' 2.

 

לניצולי שואה מיאסי שהגישו בעבר בקשה לוועידת התביעות ונדחו, וטרם קיבל מכתב מוועידת התביעות, מומלץ לפנות לוועידת התביעות לצורך בדיקה. ניתן ליצור קשר עם ועידת התביעות.

 

לניצולי שואה מיאסי שלא הגישו בעבר בקשה לקרן סעיף 2 וחושבים שהם עשויים להיות זכאים לקצבה, מומלץ למלא את טופס הבקשה החדש ולהגישו לוועידת התביעות. להורדת טופס הבקשה (ועליו הכתובת למשלוח) לחץ כאן.

 

חשוב לדעת: במרבית המקרים, מי שמוכר בקרן סעיף 2 זכאי לקבל השלמה חודשית מהרשות לזכויות ניצולי השואה. לצורך כך, לאחר שנמצא זכאי על ידי ועידת התביעות, עליו להגיש טופס בקשה לרשות לזכויות ניצולי השואה. להורדת טופס הבקשה לאוצר למי שכבר מוכר בקרן סעיף 2 לחץ כאן.

 

מענק רבעוני מהאוצר למקבלי רנטת בריאות מגרמניה

לאחרונה אושרה הטבה חדשה של הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר: מענק רבעוני בסך 2,500 שקל למקבלי רנטת בריאות מגרמניה B.E.G, וזאת ללא מבחן הכנסה.

 

ניצולי שואה שכבר מוכרים על ידי משרד האוצר (למשל, אלו שקיבלו בעבר מענק חד פעמי מהאוצר), יקבלו את המענק הרבעוני באופן אוטומטי. ניצולי שואה שאינם מוכרים על ידי האוצר נדרשים למלא טופס בקשה. להורדת הטופס לחץ כאן. בכל מקרה של ספק לגבי ההכרה, מומלץ לפנות לבירור ישירות מול הרשות לזכויות ניצולי השואה בטלפון 03-5682651.

 

עדכון גמלת אלמנים / אלמנות של ניצולי שואה

בעקבות תיקון חקיקה שעבר לאחרונה, אלמנים / אלמנות שבן/ת זוגן/ם קיבל קצבה לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, נכי המלחמה בנאצים או קצבה לעובדי כפייה/נלווה לעובדי כפייה, ושנפטרו אחרי יוני 2011, יהיו זכאים לתגמול חודשי למשך שלוש שנים בגובה של הסכום החודשי שקיבל ניצול השואה. לאחר חלוף שלוש השנים, בן/ת הזוג יהיו זכאיים לתגמול חודשי אשר לא יפחת מסכום של 2,000 שקל לכל חייו.

 

עו"ד סיגל רונן-כץ מאתר "כל זכות" מוסיפה כי "אלמן או אלמנה של ניצולי שואה או נכי המלחמה בנאצים, שנפטרו לפני יוני 2011 וערב פטירתם היו זכאים לתגמולים חודשיים או להטבות מהמדינה (למעט המענק השנתי), זכאים החל מאפריל הנוכחי, לקצבה חודשית בסך 2,000 שקל. חשוב לציין כי הקצבה החודשית הינה במקום המענק הרבעוני ואלמנים אלה יהיו זכאים לה כל עוד לא נישאו מחדש".

 

אלמנים / אלמנות שבן/ת זוגן/ם קיבל קצבה לפי חוק יוצאי מחנות וגטאות ומקבלי קרן סעיף 2 אשר הוכרו בחוק ההטבות ונפטרו אחרי יוני 2014, יהיו זכאים לתגמול חודשי למשך שלוש שנים בגובה של הסכום החודשי שקיבל ניצול השואה, ובהמשך יהיו זכאים לתגמול חודשי אשר לא יפחת מסכום של 2,000 שקל לכל חייהם.

 

אלמנים / אלמנות של ניצולי שואה כנ"ל שנפטרו לפני יוני 2014 יהיו זכאים לקבל קצבה חודשית של 2,000 שקל.

 

למידע נוסף ניתן לפנות לרשות לזכויות ניצולי השואה.

 

תגמול חד פעמי של ועידת התביעות ליוצאי אלג'יר

כמו כן, בחודש פברואר 2018 קבעה ועידת התביעות כי יהודים שהתגוררו באלג’יריה בתקופה שבין יולי 1940 עד נובמבר 1942 וסבלו מהגבלות שהטיל משטר וישי על התושבים היהודים יהיו זכאים לקבל תגמול חד פעמי בגובה 2,556 אירו.

 

יוצאי אלג'יר המקבלים מענק שנתי מהרשות לזכויות ניצולי השואה כבר קיבלו טופס מקוצר מהאוצר אותו יש למלא ולשלוח בחזרה לוועידת התביעות.

מי שהיה באלג'יר בתקופה שבין יולי 1940 עד נובמבר 1942 וסבל מרדיפות הנאצים, אך לא מוכר על ידי האוצר, יצטרך לפנות לוועידת התביעות בטל': 03-5194400 או בפקס: 03-6241056.

 

ליוצאי אלג'יר שלא הגישו בעבר בקשה למענק שנתי בסך 3,960 שקל ופטור מתשלום עבור תרופות שבסל הבריאות מומלץ לעשות זאת. (לפרטים נוספים לחץ כאן).

 

קצבה חודשית לעובדי כפייה ולילדים שהתלוו להוריהם בעבודות כפייה

למרות העובדה שתיקון החקיקה הנוגע לעובדי כפייה ולילדים שהתלוו להוריהם בעבודות כפייה נעשה לפני למעלה משנה, החלטנו לפרסם בשנית עדכון זה - זאת לאור חשיבות התיקון והעובדה כי ישנם ניצולי שואה אשר עדיין אינם מודעים אליו. תיקון זה רלוונטי ביותר לקבוצה של עשרות ניצולי שואה שאינם זכאים לקצבה חודשית - רק מאחר ועלו לארץ לאחר ה-1 באוקטובר 1953.

 

במהלך שנת 2016 התקבלה החלטה מנהלית לפיה מי שהיו ילדים והתלוו באופן קבוע ורציף לאחד מהוריהם בעבודות כפייה, במדינות שפעלו בהשראה ובהשפעה של שלטון גרמניה הנאצית וגרורותיה, ועל פי צו שלטוני שהוצא נגד יהודים במשך תקופה רצופה ומשמעותית (כלומר היו צפויים לעונש לולא ביצעו אותה), ואשר היו זכאים לתגמולים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים אילו עלו לארץ עד ה-1 באוקטובר 1953, יהיו זכאים לקבל קצבה חודשית וסיוע בשווי התגמולים וההטבות הניתנים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים - גם אם הילד עצמו לא עבד בשום עבודה.

 

החלטה זו מצטרפת להחלטה מנהלית קודמת שהתקבלה בחודש דצמבר 2015, והתייחסה לזכאותם לקצבה חודשית של ניצולי שואה שהועסקו בעבודת כפייה במשך תקופה רצופה על פי צו שלטוני, במדינות שפעלו בהשפעה של שלטון גרמניה הנאצית (לטופס בקשה ולמידע נוסף לחץ כאן).

 

"המשמעות של שתי החלטות מנהליות אלו היא הוספה של אלפי ניצולי שואה למעגל ניצולי השואה אשר מקבלים קצבאות חודשיות והטבות נוספות ממשרד האוצר, והוצאה אפשרית של מאות ניצלי שואה מעוני - לחיים בכבוד וברווחה", אומרת עו"ד אביבה סילברמן, מייסדת עמותת אביב לניצולי השואה. לדבריה, "עדיין רוב ניצולי השואה אינם מודעים לעדכונים החדשים ולכן אינם מממשים את זכויותיהם, שיכולות במקרים רבים להוות את ההבדל בין עוני ובין חיים בכבוד וברווחה".

 

ניתן למצוא את כל הזכויות המעודכנות בארץ ובחו"ל באתר של עמותת אביב לניצולי השואה.

 

כמו כן אפשר ליצור קשר עם העמותה באמצעות האתר, לתאם פגישה לקבלת סיוע במיצוי זכויות ללא תשלום באחת מנקודות הזכות - מיצוי זכויות בקהילה, אותן מפעילה העמותה בשיתוף אשל-ג'וינט ישראל ורשויות מקומיות ברחבי הארץ (לחצו לרשימה) ובמוקד הטלפוני: 072-2424404.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
צילום: Gettyimages
עו"ד אביבה סילברמן מנכ"לית עמותת אביב
מומלצים