שתף קטע נבחר

מדענים יצרו בטעות אנזים ש"אוכל" פלסטיק

המחקר החדש הוא תוצאה של התגלית ב-2016, אז נמצאה באתר פסולת ביפן בקטריה ראשונה שהתפתחה באופן טבעי ואוכלת פלסטיק. מדענים חשפו כעת את מבנה האנזים שמיוצר על ידי אותו חיידק - שיכול לפתור את בעיית פסולת הפלסטיק

הפתרון לבעיית הזיהום הנגרם מפלסטיק - שעלול לסכן גם אותנו? מדענים מארצות-הברית ומבריטניה יצרו אנזים שעבר מוטציה, שמפרק בקבוקי שתייה מפלסטיק - וזה קרה במקרה. פריצת הדרך יכולה לסייע בפתרון משבר זיהום הפלסטיק העולמי, בכך שלראשונה ניתן יהיה למחזר לחלוטין בקבוקים.

 

המחקר החדש הוא תוצאה של התגלית ב-2016, אז נמצאה באתר פסולת ביפן בקטריה ראשונה שהתפתחה באופן טבעי ואוכלת פלסטיק. מדענים חשפו כעת את מבנה האנזים שמיוצר על ידי אותו חיידק.

 

 
צוות המחקר הבינלאומי שינה מעט את האנזים כדי לראות כיצד הוא התפתח, אבל הבדיקות הראו כי הם במקרה – ובלי להתכוון לכך - הפכו את המולקולה לאפילו טובה יותר בפירוק פלסטיק מסוג PET, שבו משתמשים בבקבוקי שתייה קלה. "מה שקרה בעצם הוא ששיפרנו את האנזים, וזה היה די הלם", אמר פרופ' ג'ון מגיהן מאוניברסיטת פורטסמות' שבבריטניה, שהוביל את המחקר. "זה נהדר, זו תגלית אמיתית".
 
פרופ' מגיהן הוסיף בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס: "יצרנו גרסה משופרת של האנזים, שהוא טוב יותר מאשר הטבעי. זה באמת מרגש כי הדבר אומר שיש פוטנציאל לייעל את האנזים עוד יותר".
 
 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 
צוות החוקרים, שפרסם את המחקר בכתב העת של האקדמיה הלאומית למדעים בארצות-הברית, פועל כעת על מנת לשפר את האנזים עוד יותר, כדי לבדוק האם הוא מסוגל לפרק פלסטיק בקנה מידה תעשייתי.

 

סכנת הפלסטיק בים

על-פי דו"חות שפורסמו בשנים האחרונות כמות הפלסטיק בים עלולה לגדול באופן משמעותי. מדו"ח שפרסמה קרן אלן מק'ארתור בינואר 2016 עולה כי עד שנת 2050 יגיע העולם למצב שבו בים הפתוח יש יותר שקיות ניילון ופסולת מפלסטיק מאשר דגים – אלא אם ינקוט העולם מהלך דרסטי ויגביר את המיחזור.

 

לפי אותו דו"ח, לפחות שמונה מיליון טונות של פלסטיק מושלכים כל שנה לאוקיינוס – כמות השווה למשאית זבל אחת מדי דקה. "אם לא תינקט פעולה, הכמות הזו צפויה לגדול לשתי משאיות לדקה עד 2030 ולארבע משאיות לדקה עד 2050", נקבע בדו"ח. "בתרחיש שבו העניינים נמשכים כמו שהם, האוקיינוס צפוי לכלול טונה אחת של פלסטיק לכל שלוש טונות של דגים עד 2025, ועד שנת 2050 יהיה כבר יותר פלסטיק מאשר דגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתןך זווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
מחאת הפלסטיק. לווייתן עשוי מפסולת פלסטיק
צילום: מתןך זווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה
מומלצים