שתף קטע נבחר

חשש מביטול הסייעות לילדים אלרגיים: "יהיה אסון נורא"

הסתדרות המורים הכריזה על סכסוך עבודה על רקע הכוונה לבטל את התקן של הסייעות לילדים אלרגיים בגנים ובכיתות א'-ב'. הורים מזהירים מפני המהלך: "למה שאשלח את הילדה שלי לבית הספר בלי להיות בטוחה שהיא תחזור בשלום?"

ילדים אלרגים ענת כץ איתי כץ  ()
"הסייעת שומרת על הילדה שלי". ליאת קריאף ובתה שחר

על רקע כוונת משרד הבריאות, שנחשפה לפני יותר משבוע, לבטל את התקן של הסייעות לילדים אלרגיים בגנים ובכיתות א' ו-ב', הכריזה ביום חמישי הסתדרות המורים על סכסוך עבודה. במקביל, מזהירים הורים לילדים אלרגיים מפני המהלך ואומרים כי לא ישלחו את ילדיהם לגנים ולבתי הספר, אם לא יימצא פתרון לעניין: "הסייעות הן העיניים שלנו בזמן שאנחנו לא שם".

 

בישראל כ-2,000 סייעות לילדים אלרגיים, אשר זכאים לסיוע ולהשגחה בגנים ובכיתות א' ו-ב'. הסייעות פועלות בין השעות 8:00 בבוקר ל-14:00 בצהריים, וילדים אלרגיים בצהרונים אינם זכאים לסיוע. על פי נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בשנת 2015 היו בישראל 2,136 ילדים בני שלוש ומעלה אשר היו זכאים לסיוע על רקע צורך רפואי ייחודי.

 

ליאת קריאף מחיפה, אמא של שחר בת ה-5 וחצי שסובלת מאלרגיה מסכנת חיים לביצים, מספרת על המצוקה שעימה מתמודדים הורים לילדים אלרגיים בימים אלו. "הסייעת שומרת על הילדה שלי", היא אומרת.

 

ילדים אלרגים ענת כץ איתי כץ  ()

"גננת או סייעת לא יכולות להיות ערניות לסממנים הייחודיים של ילדים עם אלרגיות, שמתחילים עם שפשוף בעיניים וגירודים בפנים. תוך כמה דקות זה עלול להתעצם ולהגיע לחנק, ובהמשך גם להקאות ואף התקף אפילפטי. ילד במצב כזה צריך לקבל זריקה תוך דקות ולהגיע מיד לבית החולים על מנת לקבל טיפול ולהתחבר לחמצן".

 

בשנה הבאה תעלה שחר לכיתה א'. "בלי סייעת היא פשוט לא תגיע לבית הספר", אומרת אימה, ומוסיפה: "הילדים האלו הם קטנים מידי. הרי יכולים להציע לה לאכול משהו והיא תוך כמה דקות תקבל התקף חנק. למה אני צריכה לשלוח את הילדה שלי לבית הספר ולא להיות בטוחה שהיא תחזור בשלום?".

 

גם ענת כץ מאשדוד, אמא של איתי, בן ה-3 וחצי שמתמודד עם אלרגיה מסכנת חיים לחלב, חוששת מאוד מהמהלך. "הסייעת היא העיניים שלי", אומרת כץ. "היא בודקת שלא נכנס לגן שום מרכיב חלבי שיסכן את איתי, ובארוחת הבוקר היא יושבת לידו. תפקידה למנוע ממנו ככל שניתן לא להיות בסביבה של האלרגן. זה גורם לי להרגיש בטוחה במאתיים אחוז, כאילו שאני שם אתו. איך הגננת תדע להתמודד עם זה? זה אסון נורא. אם יפסיקו את עבודתה של הסייעת של איתי – לא אכניס את הילד שלי לגן. אני אלחם עד שנצליח".

ילדים אלרגים ענת כץ איתי כץ  ()
"הסייעת היא העיניים שלי". ענת כץ ובנה איתי

לטענתה, בעבר היא כבר נאבקה בהוראה של משרד החינוך שאסרה על איתי להיכנס לצהרון, שכן אין סייעות בצהרונים. "הוא ישב במשך חודש וחצי בבית, עד שזה נפתר", היא מספרת.

 

"בגנים זה צורך קריטי", אומרת ד"ר בלהה פריינטה, פסיכולוגית חינוכית מומחית ורכזת ההדרכה במכללה האקדמית אחוה. "לגננת יש לפעמים 36 ילדים בגן. אנחנו מדברים על ילדים מאוד צעירים שלא תמיד יש להם את המודעות לבקש עזרה והמהלך מעורר לחץ בקרב הגננות. ילד שיש לו אלרגיה מסכנת חיים עלול ללקות בחרדה, אם הדמות שלמעשה שומרת עליו - תילקח ממנו".

אינפו סיוע ילדים אלרגנים בבתי הספר ()

"החלטת משרד הבריאות שנתמכת על ידי משרד החינוך, לביטול הסייעות לילדים האלרגיים, מובילה ללא כל ספק להפקרתם במערכת החינוך", אומרים ביה"ל, העמותה לאלרגיות מזון. "ככל שלא תשתנה ההחלטה ההזויה הזו וככל שמשרד הבריאות והחינוך לא יחזרו בהם, לא נוכל לשלוח את ילדינו למסגרות החינוך".

 

בעמותה מספרים כי המהלך להוצאת הסייעות הפתיע אותם, שכן בשנתיים האחרונות דנה הוועדה לזכויות הילד בכנסת, בראשותה של ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), על מהלך שיסדיר את הטיפול והמענה לילדים. כעת, מאשימים גורמים שמכירים את הפרטים את משרד החינוך באחריות על המהלך. "אין לנו ספק שזה משרד החינוך שאחראי על זה", אומר גורם המכיר את הנושא.

 

כאמור, גם המועצה לשלום הילד פנתה השבוע למשרד החינוך בעניין. "שינוי גורף, בטווח זמן קצר כל כך, ללא היערכות מקדימה ומתאימה וללא עיגון וביסוס של מערך הוליסטי מותאם – יסכן באופן יומיומי וממשי את חייהם של הילדים האלרגיים ויותיר אותם בוואקום מסוכן", נמסר מהמועצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים