שתף קטע נבחר

רשות המים: השיטפונות השבוע - הגדולים בשמונה השנים האחרונות

רשות המים מסרה הערב נתונים עדכניים על כמויות המשקעים האדירות שירדו במערכת החריגה בין יום רביעי ליום שישי. בעמק בית שאן נרשם שיא של 72 מ"מ בפחות משעתיים. בנחלים בדרום, שבאחד מהם קיפחו את חייהם 10 בני נוער, נרשמה ספיקת מים אדירה

 

 

 

72 מ"מ ירדו בפחות משעתיים בקיבוץ חמדיה בעמק בית שאן. ספיקה אדירה של מאות מ"ק מים לשנייה - נתון נדיר הנרשם בדרך כלל בכל כמה עשרות שנים - נרשמה בנחלים הסמוכים לכביש 90 (מדרום לים המלח), שבאחד מהם, נחל צפית, אירע האסון הכבד שבו נהרגו 10 בני נוער. כך עולה מנתונים עדכניים שפרסמה הערב (שבת) רשות המים. כמויות הגשם הנדירות לא השפיעו כמעט על משק המים, משום שזרימת הנחלים בצפון ובמרכז כמעט לא הושפעה.

 

נחל רמון ב דרום מזג אוויר גשם שיטפון שיטפונות  (צילום: צור נצר )
שיטפון בנחל רמון(צילום: צור נצר )

אילן בר שלום ז
עשרת ההרוגים בנחל צפית

כמויות המשקעים האדירות גרמו לשיטפונות בנחלים בנגב הדרומי, המרכזי, לאורך בקע הערבה וים המלח ובבקעת הירדן. באזורים אחרים בארץ נרשמו הצפות עירוניות (ערים בשפלה, במרכז מישור החוף ובירושלים). עוצמות גשם חריגות נרשמו במקומות כמו נגבה וחפץ חיים.

 

ברשות הטבע והגנים עדכנו כי כלל מסלולי הרגל בערבה ובמדבר יהודה יישארו סגורים בגין מזג האוויר. עוד נמסר כי האתרים מזרח מכתש רמון, עין עבדת, נחל ערוגות יהיו סגורים, ומצדה תהיה פתוחה למבקרים למעט שביל הנחש. בעין גדי ייפתח מסלול קצר בנחל דוד ובבית הכנסת. 

 

בחברת מטאו-טק מסרו כי גם בימים הבאים קיים חשש לשיטפונות בנחלי דרום הארץ ומזרחה. מזג האוויר מתחמם. ביום שני יהיה חם מהרגיל לעונה. בשלישי וברביעי ייעשה חם מהרגיל עד שרבי.

 

 

אירועי שיטפונות בתקופה זו של השנה אינם תופעה נדירה. באגנים בנגב, בערבה ומדבר יהודה מתקבלים השיטפונות החזקים ביותר בעונות המעבר (אוקטובר-נובמבר, מרץ עד תחילת מאי). עם זאת, האירוע הנוכחי חריג במשכו ובעוצמתו.

סכר אגם ירוחם (צילום: עדי מרסיאנו)
סכר אגם ירוחם(צילום: עדי מרסיאנו)

לאחר השיטפונות בעין יהב (צילום: איתי זיו)
לאחר השיטפונות בעין יהב(צילום: איתי זיו)

שלושה גלי שיטפונות עוקבים בשלוש יממות נפרדות הם תופעה חריגה. מבחינת עוצמת השיטפונות (ספיקות השיא ונפח המים שזרם בנחלים) מדובר באירוע השיטפונות הגדול ביותר בשמונה השנים האחרונות, מאז 17 בינואר 2010. אירוע שיטפונות משמעותי פקד את הארץ גם ב-7 במאי 2014. האירוע במאי 2014 היה גדול יותר מבחינת ההיקף המרחבי של השיטפונות, אולם ספיקות השיא ונפחי הזרימה באירוע הנוכחי הינן גבוהות ונדירות הרבה יותר.

 

על פי רישומי התחנות ההידרומטריות של השירות ההידרולוגי של רשות המים, מוקדי השיטפונות החריגים ביותר באירוע זה היו בהר הנגב ובאגנים ממשית וימין (יובלים של נחל צין). ספיקות שיא גבוהות נרשמו גם בנחלים פארן, נקרות, חיון וצין. בכביש הערבה (200 מ"ק/שנייה לעומת שיא ידוע של 750 מ"ק/שנייה בינואר 2010), אמציהו, צפית, פרס, צאלים הסמוכים לכביש 90 (300 מ"ק/שנייה, ספיקה המתקבלת אחת לעשרות שנים, הגבוהה ביותר מאז אוקטובר 2004). בנחלים חימר ורחף נמדדו 150 מ"ק/שנייה לעומת ספיקת שיא ידועה של 700 מ"ק/שנייה באוקטובר 1987 - כלומר שיא של 31 שנה.

 

גם בנחלים במרכז ובצפון מדבר יהודה נרשמו זרימות ערות, אולם לא חריגות. כך גם בנחלים בהרי אילת ובנגב והערבה הדרומית. לגשמים שירדו באירוע זה הייתה תרומה מועטה בלבד למשק המים. הנחלים בצפון הארץ ובמרכזה כמעט לא זרמו, השפיעה במעיינות לא התגברה ולא נרשמה עלייה במפלס הכנרת.

 

ברשות ציינו כי מבחינת משק המים, מלבד קיטון קל בהתאיידות וחיסכון מסוים (זמני) בהשקייה (בהנחה שמחשבי ההשקייה כוונו בהתאם) אירוע הגשם והשיטפונות הממושך לא סייעו למשק המים. רצף חמשת השנים השחונות יצר חוסר מצטבר אדיר ומדאיג של 2.5 מיליארד קוב במקורות המים.

 

על אף שכביש 90 נפתח מחדש לתנועה בשני הכיוונים, כמה כבישים בדרום עדיין לא מאפשרים את הנסיעה באזור בעקבות השיטפונות. כביש 40 נסגר ממצפה רמון ועד ציחור בשני הכיוונים. כביש 12 משיזפון לאילת חסום בשני הכיוונים, גשר צאלים נסגר לתנועה וכביש 227 נסגר מאורון לעיר אובות בשני הכיוונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות מד"א
אזור נחל צפית לאחר האסון
צילום: דוברות מד"א
מומלצים