שתף קטע נבחר

קרם ההגנה הורג את האלמוגים בהוואי

חוקרים גילו שמדי שנה כ-14,000 טונות של קרם הגנה מסיימות את דרכן בשוּניוֹת. בהוואי, שם השוניות הן אטרקציה תיירותית וחלק חשוב מהמערכת האקולוגית, כימיקלים בקרם ההגנה גורמים לאלמוגים נזק עצום. חוק חדש של הקונגרס יוריד מוצרים רבים מהמדפים - ולא כולם מרוצים

חברות המייצרות קרם הגנה יצטרכו בקרוב לשנות את הנוסחה המשמשת אותן למוצרים שהן מוכרות בהוואי – או שלא יוכלו למכור אותם שם. חברי הקונגרס במדינה אישרו השבוע חוק שיאסור החל משנת 2021 מכירת קרם הגנה הכולל אוקסיבנזון ואוקטנוקסייט – וכל זה בניסיון להציל את שוניות האלמוגים בים.

הוואי קרם הגנה מכירה חומר רעיל (צילום: AP)
בחופי הוואי. תיירים יורשו להביא את החומרים האסורים מהבית(צילום: AP)

האלמוגים הם חלק חיוני מהמערכת האקולוגית באוקיינוס והם גם יעד תיירותי פופולרי, המושך המוני תיירים להוואי. מדענים גילו כי שני החומרים עלולים להיות רעילים לאלמוגים, ולכן החליטו המחוקקים לאסור מכירת מוצרים הכוללים אותם. לצרכנים יוּתר לקנות קרם הגנה המכיל את שני הכימיקלים האלה רק אם קיבלו מרשם.

 

עם זאת החוק החדש אינו אוסר על הרוחצים בהוואי לקנות מוצרים המכילים את הכימיקלים דרך האינטרנט. על תיירים לא ייאסר להביא אותם להוואי. על כל פנים, הצעד יהפוך לרשמי וסופי רק אם המושל הדמוקרטי דיוויד איגה יחתום על החוק. הוא טרם הודיע כיצד בכוונתו לנהוג.

הוואי קרם הגנה מכירה חומר רעיל (צילום: AP)
החוק ייכנס לתוקף ב-2021. "לחברות יש די זמן להיערך"(צילום: AP)

הסנאטורית דונה מרקדו קים, ממובילי החוק, אמרה: "זה צעד ראשון במטרה לסייע לשונית שלנו, להגן עליה ולמנוע הידרדרות במצבה". קרייג דאונס, מדען שפרסם ב-2015 מחקר שקבע כי אוקסיבנזון הוא חומר שנשקפת ממנו סכנה לשוניות אלמוגים, אמר: "זו ההזדמנות האמיתית הראשונה לאפשר לשוניות להחלים. הרבה דברים הורגים שוניות אלמוגים, אבל אנחנו יודעים שאוקסיבנזון מונע מהן להשתקם". הוא גילה שכ-14,000 טונות של קרם הגנה מגיעים לשוניות אלמוגים מדי שנה.

 

אבל לצעד יש גם מתנגדים. הם טוענים בין השאר שאין די מחקרים המצדיקים את האיסור. המועצה האמריקנית לכימיה הביעה גם היא התנגדות להצעת החוק בשל החשש שאנשים יקפידו פחות למרוח על עצמם קרם הגנה ולכן יהיו חשופים יותר לשמש ולסכנותיה.

 

התומכים בצעד מציינים שחברות רבות מוכרות כבר כיום קרם הגנה "ידידותי לשוּניוֹת", ואומרים כי העובדה שהחוק ייכנס לתוקף רק ב-2021 מותירה לחברות שאינן עושות זאת די זמן להיערך לשינויים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
החשש: רוחצים לא יקפידו למרוח קרם הגנה
צילום: AP
מומלצים