שתף קטע נבחר

צוואות ההורים בוטלו: בנם השתלט על חייהם

שלוש אחיות התנגדו לצוואות שהורישו את כל הרכוש לאחיהן. ביהמ"ש מצא שחתימת האב זויפה ואילו האם הייתה נתונה להשפעה פסולה מצד הבן

בית המשפט למשפחה בבאר שבע קיבל לאחרונה התנגדות שהגישו שלוש אחיות וביטל את הצוואות של הוריהן המנוחים, שלכאורה הורישו את כל רכושם לאח. השופט בן שלו קבע שחתימת האב זויפה ואילו האם הייתה נתונה להשפעה פסולה מצד הבן – ששלט בכל פן של חייה וניתק אותה לחלוטין מהסביבה.

 

ההורים נפטרו בזה אחר זה – האב ב-1997, והאם שנתיים אחריו. שניהם סבלו בשנים האחרונות לחייהם מבעיות בריאותיות קשות, וטופלו באופן בלעדי על ידי אחד מששת ילדיהם שעבר להתגורר עמם. שנים רבות אחרי פטירתם לא עשו ילדיהם דבר עם רכושם. רק ב-2014 הגישה אחת הבנות בקשה לקיום צווי ירושה, אלא שאז טען האח שסעד את ההורים שהם הותירו אחריהם צוואות.

 

בתחילת 2015 הגיע התיק לבית המשפט והאח ביקש לקיים את הצוואות שבהן הוריו הורישו לו את כל רכושם. לעומתו, שלוש מאחיותיו הגישו התנגדות בטענה שחתימות ההורים זויפו ושהצוואות נערכו תחת השפעה לא הוגנת מצד האח בשעה שהאב והאם היו מרותקים למיטותיהם ותלויים בו לחלוטין.

 

השופט בן שלו מינה מומחית לכתבי יד לצורך בדיקת הצוואות אולם היא התקשתה משום שבחלוף השנים לא נמצאו דוגמאות חתימה להשוואה. עם זאת היא כן הצליחה לבחון את החתימה על צוואת האב, והגיעה למסקנה שיש סבירות גבוהה מאוד שמדובר בזיוף. השופט קיבל את חוות דעתה וציין שהיא מתחזקת לנוכח מצבו הרפואי הקשה של האב במועד עריכת הצוואה, העדויות הבעייתיות של עדי הצוואה, הערפל הכללי שמקיף את נסיבות עריכתה והודאת האח שנהג לחתום בשם אביו על מסמכים.

 

לגבי צוואת האם נפסק שגם היא פסולה משום שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת. נקבע שכל המבחנים שנקבעו בפסיקה לקיומה של השפעה כזו, שתוצאתה ביטול הצוואה, מתקיימים במקרה הנוכחי.

 

השופט קבע שבאותה תקופה האם לא הייתה עצמאית ברמה הגופנית – היא סבלה ממחלות רבות, כולל סרטן, לא הייתה ניידת וטופלה בתרופות פסיכיאטריות. בנוסף, היא הייתה תלויה לחלוטין בבנה ונותקה מהסביבה. "בחינת הראיות מובילה למסקנה המסתברת שמארג היחסים שבין המנוח ומ' חצה את הגבול שבין סיוע לגיטימי ורצוי שבין הורה וילדו, לעבר תלות של ממש, לכל הפחות", כתב בפסק הדין.

 

השופט שלו הפנה לעדויות השונות בתיק, שלפיהן האח התעקש לטפל בהורים באופן בלעדי, סירב להעסיק עובד סיעודי, הרחיק את אחיו מהוריו ואף נהג לשנות את מינוני התרופות של אמו על דעת עצמו.

 

הוא הזכיר בהקשר זה את עדותה של אחת האחיות שלפיה כשביקשה להיפגש עם אמה היא נאלצה לדבר איתה דרך גדר מחוץ לבית, מחשש שאחיה יראה אותה. לכל אלה מצטרפות הנסיבות העמומות והעלומות של עריכת הצוואה – שאף אחד לא ידע להעיד עליהן.

 

למעלה מן הצורך הוסיף השופט שלו שהיה מגיע למסקנה דומה גם לגבי צוואת האב. בנסיבות אלה הוא ביטל את הצוואות והתיר לאחיות להגיש בקשה חדשה לצווי ירושה. המשמעות היא שהעיזבון יחולק בין כל האחים.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המתנגדות: עו"ד מיכל ויתקון
  • ב"כ מבקש קיום הצוואה: פרי מרקו, עורך דין צוואות
  • עו"ד בוריס פרלמן עוסק בדיני צוואות וירושה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים