שתף קטע נבחר

"מנסים להתיש אותנו כדי שנעזוב את ישראל"

מבקשי המקלט וארגוני זכויות האדם לא היו צריכים את דו"ח מבקר המדינה כדי שיצביע על הליקויים בטיפול בהם. צעיר מאריתריאה שמחכה לתשובה כבר שש שנים: "מראיינים במשך שעות ושואלים את אותן השאלות"

אין התייחסות לאריתראים, המתנה ארוכה לתשובות בעניין בקשות המקלט: ארגוני זכויות האדם ומבקשי המקלט לא הופתעו מהתמונה שעלתה אתמול (יום ג') בדו"ח מבקר המדינה בעניין טיפול המדינה בעניינם.

 

מבקשי מקלט רבים חווים את המציאות שמתוארת בדו"ח באופן יומיומי. הבירוקרטיה האינסופית וחוסר היעילות שמורגשת בכל שלב בתהליך. תקליט ביינה, מבקש מקלט שהגיע מאריתריאה ב-2012, הוא דוגמה אופיינית לכשלים שנכתבו בדו"ח.

 

תקליט בן ה-27, רווק ללא ילדים, הגיש בקשת מקלט עם הגעתו לישראל ומיד נכלא בכלא "סהרונים" למשך שנה ושבעה חודשים. רשות האוכלוסין וההגירה זימנה אותו עד כה לחמישה ריאיונות בשנים 2017-2013, וכמעט שש שנים לאחר הגשת הבקשה - טרם נענה.

 

תקליט בנייה מבקש מקלט מאריתריאה ()
"רוצים להתיש ולבלבל אותך". תקליט בנייה

"באחת הפעמים הריאיון ארך שבע שעות, בפעם אחרת ארבע שעות", סיפר תקליט ל-ynet. "בכל פעם שואלים את אותן השאלות בדיוק: מה עשיתי באריתריאה, מה הבעיה לחזור לשם, מה אני עושה עכשיו. בסוף הריאיון מזכירים לי שהתיק עדיין פתוח ונמצא בשלבי בדיקה", אמר תקליט. "שאלתי אותם למה זה לוקח כל כך הרבה זמן, אז הם אומרים 'יש לנו בעיה, עוד לא סיימנו'. מה אני יכול להגיד להם?".

 

"מנסים לגרום לנו לעזוב את ישראל מתוך ייאוש"

תקליט, שמתגורר היום בנתניה, משדר ברדיו של קהילת מבקשי המקלט תכנים נגד המשטר באריתריאה והרודן איסאייס אפוורקי. לדבריו, אם ישוב לארצו צפויה לו סכנת חיים ועל כן הגיש את בקשת המקלט. הוא מתאר את חייו כמציאות שבה רשויות המדינה מנסות להתיש אותו ולגרום לו לעזוב את ישראל מתוך ייאוש.

 

דוח דו
 

"בכל פעם מכניסים אותך לשעה, מוציאים אותך לחכות בחוץ ומחזירים אותך פנימה כדי לשאול אותך את אותו הדבר. אחרי שבע שעות אמרו לי לחזור שוב מחר. שאלתי אותם 'למה? הרי הייתי פה שבע שעות', והפקיד אומר 'לא סיימנו' וכותב בתיק שאם אני לא אגיע מחר התיק ייסגר. הם רוצים להתיש ולבלבל אותך. הם יודעים שאנחנו מפסידים ימי עבודה ועושים לנו בלגן בראש".

 

בשש שנים: 6 החלטות מתוך 2,500 בקשות מקלט

 הליקוי הבולט ביותר בדו"ח בנוגע לבקשות שהגישו יוצאי חבל דרפור שבסודן. בין שנת 2009 לאוגוסט 2017 הגישו כ-2,500 יוצאי החבל בקשות מקלט, כשבכל פרק הזמן הארוך הזה התקבלה החלטה רק בנוגע לשש מהן.

 

חליד אחמד מבקש מקלט מדרפור ()
מחכה לתשובה כבר ארבע שנים. חליד אחמד

חליד אחמד נמלט מחבל דרפור והגיע לישראל ב-2008. הוא היה ממבקשי המקלט הראשונים שנשלחו למתקן "חולות" שבנגב, ושהה שם כשנה וחצי. כיום חליד בן ה-31 גר ברמת גן ולמרות שהגיש בקשת מקלט כבר ב-2014, טרם קיבל מענה.

 

"שאלו אותי בריאיון מאיזה שבט אני ומה קרה לי בדרפור. הסברתי להם שאני לא יכול לחזור לשם. יש שם מלחמה ורצח עם. הם כתבו את דבריי ואמרו לי לחכות לתשובה. מאז הם לא עונים", אמר חליד. "בכל פעם שאני הולך לחדש את הוויזה אני שואל מה קורה, אבל הם עוסקים רק באשרות. הם אמרו לי שאני צריך לחכות, ואם אני רוצה אני מוזמן לחזור למדינה שלי. אי אפשר לדבר איתם".

 

דוח דו
 

ארגוני זכויות אדם: "מחדלים שנובעים ממדיניות עוינת"

פעילת זכויות האדם סיגל קוק-אביבי, שהגישה את העתירה לבג"ץ שגרמה להקפאת תוכנית הגירוש, אמרה ל-ynet כי היא מברכת על ממצאי המבקר אך מאוכזבת מכך שהוא לא עוסק כלל באזרחים האריתראים, שמהווים את רוב מבקשי המקלט בישראל.

 

"הדו"ח לא עוסק כלל באריתראים". סיגל קוק-אביבי ()
"הדו"ח לא עוסק כלל באריתראים". סיגל קוק-אביבי

קוק-אביבי ציינה כי הדו"ח מתייחס בעיקר לכשלים שהתעוררו במתקן האכיפה בדרום תל אביב שנסגר לפני כמה חודשים, ולא למתקן החדש בבני ברק שאליו מופנים בימים אלה. "קשה שלא לחוש אכזבה על היעדר האמירה הנוקבת כלפי הטיפול באוכלוסיית מבקשי המקלט לאחר יותר מעשור שהם חיים בישראל ללא כל מעמד והתנהלות תקינה".

 

עו"ד טל שטיינר, מנהלת המחלקה המשפטית של המוקד לפליטים ולמהגרים, אמרה כי "שורת המחדלים שתוארו בדו"ח המבקר לא נוצרו בטעות -

 הם נובעים ממדיניות עוינת שמטרתה להמאיס על מבקשי המקלט את חייהם כדי שיעזבו את ישראל".

 

בתנועת "עוצרים את הגירוש" אמרו כי "דו"ח מבקר המדינה חושף את מה שכולנו ידענו היטב - מדיניות הטיפול של המדינה בבקשות המקלט היא מחדל מתמשך ומכוון. אנחנו קוראים לממשלה ללמוד את הדו"ח ולתקן את מה שצריך כדי להביא לסיומה של השערורייה הזו".

 

חן בריל אגרי מ"אמנסטי" הוסיפה כי "הדו"ח מוכיח את טענותינו כי מדינת ישראל מפרה באופן מכוון את החוק הבינלאומי, והממשלה מנצלת לרעה את המשבר האנושי החמור למען רווח פוליטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי בלומנטל
התור ללשכת ההגירה והאוכלוסין
צילום: איתי בלומנטל
מומלצים