שתף קטע נבחר

מחקר חשף: איך דינוזאורים ענקיים דגרו על הביצים

חוקרים בדקו קינים של אובירפטורים ומצאו כי הקטנים מביניהם דגרו על הביצים כמו העופות כיום, אך לגדולים - ששקלו לפעמים 1.5 טון - הייתה שיטה אחרת לגמרי

איך דגרו דינוזאורים ענקיים על הביצים שהטילו מבלי לשבור אותן? חוקרים בקנדה בדקו כיצד דינוזאורים ענקיים, שמשקלם הגיע לעתים ל-1.5 טון - הצליחו לדגור על הביצים עד לבקיעה - והתשובה היא כמובן "בזהירות".

 

הדמיה (הדמיה: Masato Hattori; Biology Letters 2018)
(הדמיה: Masato Hattori; Biology Letters 2018)

 

המחקר בדק את שיטת הקינון של האובירפטורים ומצא כי הקטנים מביניהם דגרו על הביצים כמו שעושים העופות כיום, אך לגדולים מביניהם - שמשקלם הגיע לעתים ל-1.5 טון הייתה שיטה שונה לגמרי. מהמחקר עולה כי הדינוזאורים הענקיים סידרו את הביצים במעגל סביב הקן והם ישבו בתוך הקן הענק וכך חיממו את הביצים מבלי לשבור אותן.

 

"אובראפטורוזאורים הסתגלו, ככל הנראה, לדגור על הביצים שלהם, אפילו אם הם היו בעלי גוף ענקי", אמרה דלה זלניצקי מאוניברסיטת קאלגרי שבקנדה, שערכה את המחקר.

הדמיה (הדמיה: Masato Hattori; Biology Letters 2018)
(הדמיה: Masato Hattori; Biology Letters 2018)

 

עם זאת, אף ציפור כיום לא דוגרת על הביצים שלה כמו שעשו אבות-אבותיה הדינוזאורים. "הציפורים הגדולות כיום הן הרבה יותר קטנות מהאובראפטורוזאורים הגדולים", אמרה זלניצקי לאתר Live Science. היא הוסיפה כי במהלך המחקר נבדקו בסך הכול 40 קינים שנתגלו, ובהם ביצים שהוטלו לפני 70 עד 100 מיליון שנים. קוטרם של הקינים שנבדקו היה בין 40 ס"מ לסוגים הקטנים של האובראפטורוזאורים, ששקלו לפי המחקר, כ-40 ק"ג - ועד לקוטר של 3.3 מטרים של אובראפטורוזאורים ששקלו 1.5 טון.

 

במהלך השנים מצאו חוקרים ביצים של אובראפטורוזאורים שהשתמרו היטב. בספטמבר האחרון התפרסם מחקר לפיו דינוזאור דמוי-ציפור שחי בתור הקרטיקון - לפני 65.6 עד 145.5 מיליון שנה - בשטח שהיום שייך לסין, הטיל ביצים בעלי גוון כחלחל-ירקרק.

 

קליפות הביצים, שנשמרו היטב, הן של אובירפטור ממין Heyuannia huangi, ובאתר LiveScience הסבירו כי בעת הניתוח שלהן התברר כי היה להן גוון כחול-ירוק. אובירפטורים היו קבוצת דינוזאורים בעלי מבנה גוף קטן, עם מקור קטן ובלי שיניים. מאובנים שלהם נמצאו בסין ובמונגוליה.

 

למחקר

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: Masato Hattori; Biology Letters 2018
הדמיה
הדמיה: Masato Hattori; Biology Letters 2018
מומלצים