שתף קטע נבחר

שופכים שמן: סכנת הר השומן מתחת לאדמה

בתעלות הביוב של מזרח לונדון התגלתה חסימה ענקית שמורכבת מפסולת ושומן. איך היא הגיעה לשם ומה אפשר לעשות אתה? לא לבעלי קיבה חלשה

סיימתם לטגן את ארוחת הערב ושפכתם את השמן לפתח הכיור. אתם בטח חושבים שמתקן טיהור השפכים כבר יטפל בזה. מקסימום, קצת שמן יגיע לים, לא נורא. עובדי חברת המים של לונדון גילו לאחרונה שהכחשה עלולה להפוך עם הזמן לבעיה גדולה במיוחד.

 

עוד כתבות ב"זווית – סוכנות ידיעות למדע ולסביבה "

חג הים חוזר

תנו לישון בשקט

החולצה של זלאטן ירוקה יותר

 

 

בתעלות הביוב, בלונדון כמו גם בישראל, מצטברים דברים שאינם מתכלים במים - כמו מוצרי פלסטיק, למשל - לצד חומרים שאינם מתמוססים במים, כמו שומנים למיניהם. במסעם הארוך בתעלות הביוב של הערים הגדולות נדחסים שני המרכיבים האלה לגושים גדולים.

 

כשהגושים האלה הופכים גדולים במיוחד הם נקראים באנגלית Fatberg (בעברית אפשר לקרוא לזה שומנון, על משקל קרחון). בתעלה אחת בוייטצ'אפל שבמזרח לונדון (האזור שבו הסתובב פעם ג'ק המרטש) התגלה בספטמבר שעבר גוש ענק כזה באורך של 250 מטר ובמשקל 130 טונה.

 

שומנים, מגבונים וסמים

גושי השומן והפלסטיק האלה יוצרים בעיה קשה מאוד בתשתיות עירוניות שיש לה עלויות טיפול הולכות וגדלות; בבריטניה העלות מוערכת ב-80 מיליון ליש"ט בשנה (כ-400 מיליון שקל). הסיבה היא שעם הזמן הגושים הופכים מוצקים וגדולים יותר ויש להשקיע זמן עבודה רב יותר ולהשתמש בציוד כדי לפרק אותם ולפנותם.

 

חלק קטן מהר השומן מוצג ליד מוזיאון בלונדון (צילום: מוזיאון לונדון)
חלק קטן מהר השומן מוצג ליד מוזיאון בלונדון(צילום: מוזיאון לונדון)

 

תחקיר של ערוץ 4 הבריטי כיסה את הבדיקה - או הניתוח שלאחר המוות - שבוצעה בדגימה של חמש טונות מגוש גדול אף יותר שהתגלה לאחרונה בגדה הדרומית של נהר התמזה: 90 אחוז ממנו היה מורכב משומני טיגון לסוגיהם. לצד מולקולות השומן היו שם גם מגבונים, חיתולים, טמפונים, קונדומים, תחבושות היגייניות ובקבוקי פלסטיק. בנוסף, התגלו בו סמים לסוגיהם, בעיקר תוספים אסורים לפיתוח הגוף, עם קצת אקסטזי וקוקאין.

 

על הגושים הללו מצטברים כמובן חיידקים המסכנים את בריאות הציבור, משום שחלקם כנראה עמידים לאנטיביוטיקה והתפרצות שלהם עלולה לסכן את בריאות הציבור. מי שחשופים במיוחד לקוקטייל המסוכן הזה הם עובדי התשתיות בערים (עובדי תברואה, רכבת תחתית וכו'), אבל כאשר הגוש הענק חוסם לחלוטין את התעלה, הביוב יכול פשוט לפרוץ החוצה - בגלל גשם או פשוט כי תעלת הביוב לא יכולה עוד להכיל אותו –אפילו דרך צנרת הביוב של בנייני מגורים ומשרדים. כך אכן קרה בקנה מידה קטן בחלקים מסוימים של לונדון ב-2013 וב-2015. התחקיר החדש מדווח על 23 ערים ברחבי בריטניה שמתמודדות עם הבעיה - הנובעת בעיקר מצנרת המותאמת לאוכלוסייה קטנה יותר - לצד 12 אתרים בלונדון עצמה.

 

שומן במוזיאון ועל הבמה

על מנת להעלות את המודעות בקרב הציבור לבעיות הכרוכות בהשלכת חומרים בלתי מתכלים למערכת הביוב, חברת Thames Water – שעובדיה עמלו במשך תשעה שבועות לפרק ולפנות את הגוש הענקי של וויטצ'אפל  העבירה חתיכה קטנה מממנו למוזיאון של לונדון (לאחר ייבוש וחיטוי, כמובן) והיא תוצג שם עד ראשית יולי 2018. אם תחמיצו את התערוכה תוכלו לצפות בכמה סרטוני אימה שהוכנו לקראתה או לחפש כרטיסים למחזמר שיופק בקרוב על אותו נושא.

 

תעלת ביוב בלונדון שבה נוצר הר שומן (צילום: מוזיאון לונדון)
תעלת ביוב בלונדון שבה נוצר הר שומן(צילום: מוזיאון לונדון)

 

את מה שנשאר מהגוש מתכננים הבריטים להפוך לדלק ביולוגי, אבל במקרה זה במקום למצוא לו שימושים חליפיים עדיף להימנע מראש מלייצר אותו.

 

סביר להניח שחסימה כזו מצטברת ברגעים אלה מתחת לביתכם ולכן כדאי לנקוט בצעדי מניעה כבר עכשיו. שומן נמצא אפילו במוצרים לניקוי הגוף או לניקיון הבית שנשטפים בשימוש ולכן כדאי להעדיף מוצרים ממקור צמחי. לשאר המוצרים יש לרוב חלופות סביבתיות בשימוש או בהשלכה לפסולת: יש חיתולים רב פעמיים; אם השתמשתם במוצר בלתי מתכלה, מוטב שתשליכו אותו לפח ולא לאסלה. תרופות שפג תוקפן יש להביא אל פחי איסוף מיוחדים בבתי המרקחת ובקופות החולים, כדי שלא יזהמו אחר כך את מקורות המים שלנו. שמן בישול לסוגיו אפשר לצבור במיכל קטן ולהשליך לקומפוסט, למסור להכנת ביו-דלק, להכין קוטל עשבים ביתי ואפילו לעשות בו שימוש חוזר (לסנן, לשמור במקרר ולהשליך לפח את השכבה העליונה). על מגבונים רצוי לוותר בכלל.

 

הכתבה הוכנה על ידי "זווית – סוכנות ידיעות למדע ולסביבה "

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוזיאון לונדון
חלק מגוש השומן
צילום: מוזיאון לונדון
מומלצים