שתף קטע נבחר

ארה"ב וישראל מול כווית והפלסטינים: נגד כוח בינלאומי בעזה

הפלסטינים בתמיכת כווית מתכוונים להגיש הצעה למועצת הביטחון של האו"ם לשיגור כוחות להגן על תושבי הרצועה. שגריר ישראל באו"ם, דני דנון: "ההחלטה הזו היא תמיכה בפשעי המלחמה של חמאס נגד ישראל ונגד תושבי עזה". האמריקנים מתכוונים להטיל וטו על ההצעה

 

מועצת הביטחון של האו
ישיבת מועצת הביטחון של האו"ם והמהומות בגבול רצועת עזה(צילום: AP, AFP)
ארצות הברית וישראל פועלות יחד כדי לסכל את המהלך הפלסטיני-כוויתי להעביר החלטה במועצת הביטחון של האו"ם, להציב כוח בינלאומי בעזה שיגן על הפלסטינים מפני התוקפנות הישראלית.

 

המאמץ המשותף של ישראל וארה"ב נועד למנוע מהפלסטינים להשיג רוב של תשע מבין 15 המדינות החברות במועצת הבטחון, שנדרש כדי להעביר את ההחלטה. לפי ההרכב הנוכחי של מועצת הביטחון שהוא בעייתי במיוחד, יש לפלסטינים סיכוי לא רע להעביר את ההחלטה בנוסח הנוכחי. במצב כזה שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי כבר הבטיחה לשגריר ישראל באו"ם דני דנון להטיל וטו על ההחלטה.

 

במצב של וטו, הפלסטינים כבר הודיעו שיפנו מיד לעצרת הכללית של האו"ם וינסו להעביר את ההחלטה בעצרת, שם הם נהנים מרוב אוטומטי. ואולם, בניגוד למועצת הביטחון, לעצרת הכללית אין יכולת לאכוף את ההחלטות והן יישארו ברמה ההצהרתית, ללא שיניים.

 

 
ניקי היילי (צילום: AP)
שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי. הבטיחה להטיל וטו(צילום: AP)
 
ני דנון בפתח דיון מועצת הביטחון של ה או
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון. "ניסיונות לעוות את המציאות"(צילום: AFP)

הפלסטינים יחלו מחר (שני) בסבב ההתייעצויות לקראת ההצבעה שצפוייה להיות כנראה ביום רביעי. מי שהגיש את ההצעה היא כווית, שחברה במועצת הביטחון. ההחלטה מדברת על הגנה על אזרחים באיזורי סכסוך חמושים ומגנה את ישראל על השימוש המופרז באש חיה נגד מפגינים אזרחים והריגתם ופציעתם של אזרחים רבים כולל ילדים, אנשי רפואה ועיתונאים. לפי נוסח ההחלטה, ההפגנה היא חלק מזכותם של הפלסטינים למחאה שלווה. ההחלטה קוראת לחיזוק ההגנה על אזרחי עזה, ובכלל זה על ידי הצבת כוח הגנה בינלאומי, ולהסרת המצור על עזה. 

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר בתגובה: "הציניות והניסיונות לעוות את המציאות הגיעו לשפל חדש. ישראל תמשיך להגן על ריבונותה ועל ביטחון אזרחיה מול הטרור והאלימות הרצחניים של חמאס. הצעת ההחלטה המבישה הזו היא הצעת תמיכה בפשעי המלחמה של חמאס נגד ישראל ונגד תושבי עזה, הנשלחים למותם למען שימור שלטון החמאס"

 

ההחלטה במועצת זכויות האדם

כזכור, מועצת זכויות האדם של האו"ם הורתה ביום שישי לפתוח באופן מיידי בחקירה עצמאית של הרג המתפרעים במהומות ברצועת עזה. 29 מדינות תמכו בפתיחת החקירה, 14 נמנעו, ארצות הברית ואוסטרליה התנגדו להצעה. בין המדינות שהצביעו בעד החקירה היו גם ספרד, סלובניה ובלגיה - ובישראל רואים זאת בחומרה מאחר ושלושתן חברות באיחוד האירופי. בגזרת ההפתעה נרשמה התמיכה של מקסיקו בחקירה, למרות שהתקרבה לאחרונה לישראל אחרי שנים של דפוסי הצבעה אנטי-ישראליים באו"ם.

 

בעקבות ההצעה, נשיא המועצה, זייד ראאד אל-חוסיין, ימנה את הוועדה הבינלאומית שתחקור את "הפרות זכויות האדם והחוק הבינלאומי בשטחים הפלסטיניים הכבושים", וקרא להתמקד בעיקר ברצועת עזה החל מתחילת ההפגנות ב-30 במרץ. מטרת החקירה, לדברי המועצה היא "לגבש המלצות, בייחוד צעדי ענישה, כדי לסיים את הפטור מעונש ולהבטיח דין וחשבון חוקי, כולל פושעים אינדיבידואלים (הכוונה לחיילים) ואחראים נוספים, ולעדכן את המועצה בדו"ח כתוב ובדיווחים בעל-פה".

 

מועצת זכויות האדם קראה לישראל להפסיק באופן מיידי את כל הפעלת הכוח ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורצועת עזה, וקראה גם למפגינים הפלסטינים לשמור על מחאה לא-אלימה ולהימנע מפרובוקציות שעלולות לגרום לנפגעים נוספים. ישראל נדרשת, לדברי המועצה, להפסיק את "המצור" על רצועת עזה שמהווה ענישה קולקטיבית לכל האזרחים. המועצה דרשה לפתוח את כל המעברים לרצועה לצרכי מעבר אזרחים, סיוע הומניטרי וסחורות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
מועצת הביטחון של האו"ם והעימותים בעזה
צילום: AP, AFP
מומלצים