שתף קטע נבחר

ציידי הנאצים במירוץ נגד הזמן: "לנצל כל יום"

משרד חקירות קטנטן מנהל מגרמניה את החיפושים אחרי פושעי המלחמה הנאצים האחרונים בעולם: "מחברים את חלקי הפאזל כדי להעמיד לדין"

מהעיר הציורית לודוויגסבורג בגרמניה מנהל צוות קטן של חוקרים מירוץ נגד השעון, במרדף אחרי פושעי המלחמה הנאצים האחרונים בעולם.

 

התובע ינס רומל (שום קשר לארווין רומל) מספר על תהליך מציאת האשמים שלקחו חלק במכונת ההרג של אדולף היטלר: "אנחנו מחברים פיסות קטנות של מידע, כמו חלקים של פאזל, כדי לגלות מי עבד באיזה תפקיד, ממתי עד מתי".

משרד של ציידי נאצים בעיר לודוויגסבורג ב גרמניה (צילום: AFP)
התובע ינס רומל במשרד בגרמניה(צילום: AFP)

משנת 2015 מוביל רומל צוות של שמונה אנשים בלשכה המרכזית לחקירת הפשעים הנציונל-סוציאליסטיים - בתקופה שבה רוב מבצעי הפשעים, מי שעזרו להם וגם הניצולים כבר הלכו לעולמם.

 

עד שכל הפושעים הנאצים ימותו ימשיכו לעיתים נאשמים בשנות ה-90 לחייהם להתייצב בבתי המשפט, כדי להשיב על חלקם בפשעים שהיו לכל המאוחר ב-1945. אותם משפטים חידשו את הדיון בגרמניה על עברה האפל של המדינה.

 

בעשרות השנים שחלפו מאז המלחמה פעלו ממשלת גרמניה ומערכת המשפט שלה בחיפזון בניסיון לאתר רבים מהמעורבים ברצח ההמונים. השינוי הגדול הגיע ב-2011, אז נידון ג'ון דמיאניוק, שומר במחנה סוביבור, לחמש שנות מאסר. ההכרעה סללה את הדרך להעמדתם לדין של כל מי שעבדו במחנות ריכוז – מחיילים עד רואי חשבון – והאשמתם בסיוע לרצח ההמוני.

 

עו"ד אנדריי אומנסקי, מחבר ספר על השואה במזרח אירופה, אמר שלפני הפסיקה בגרמניה "מעולם לא שמו לב לברגים הקטנים ביותר במכונה". הרשעת דמיאניוק נתנה סיכוי "להשמיע את קולם של הקורבנות והמשפחות", ולהעמיד את העובדות במבחן "המצפון המוסרי". עדיין, מספר קטן יחסית של פושעי מלחמה נאצים הועמדו לדין. עד 2012 הורשעו 6,498 בני אדם על חלקם בהשמדת יהודי אירופה.

משרד של ציידי נאצים בעיר לודוויגסבורג ב גרמניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הצוות של רומל כולל חמישה תובעים, שני שופטים וקצין משטרה שבמסגרת העבודה נוסעים ברחבי העולם. גרמנים נאצים רבים ברחו לדרום אמריקה מיד אחרי המלחמה, בהם גם חלק מאדריכלי תוכנית השמדת היהודים כמו אדולף אייכמן, שהגיע לבואנוס איירס. אייכמן נתפס על ידי ישראל ב-1960 בזכות מידע שהעביר התובע הגרמני פריץ באואר, שזעם על האיטיות של מערכת המשפט בארצו.

 

הבחירה של הצוות לנסוע ברחבי העולם, בתקופה שבה לא נשאר סיכוי לאתר בכיר נאצי בחיים, עוררה ביקורת בתקשורת. בעיתון "די ולט" אמרו שהמחיר על כך לפעמים מוגזם. פיטר הייברלה, נציג משרד המשפטים במדינת באדן וירטמברג, שם נמצאת העיר לודוויגסבורג, אומר שפעילות הצוות עוזרת ל"מאבק בשכחה". "אנחנו חייבים את זה להיסטוריה", אמר הייברלה.

משרד של ציידי נאצים בעיר לודוויגסבורג ב גרמניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בלודוויגסבורג אפשר למצוא את ההיסטוריה מאחורי דלתות הביטחון, היכן שהיה בעבר כלא נשים והיום נמצא בו המשרד של ציידי הנאצים. יותר מ-1.7 מיליון כרטיסיות קרטון מאוכסנות במגירות בסדר אלפביתי - עם מידע ייחודי על הזוועות של פושעי המלחמה הנאצים. מהיטלר עד לחיילים הפשוטים או לאלו שסייעו להם - כל נאצי רשום כאן, יחד עם המקום שבו ביצע את פשעיו.

 

רומל מוציא בזהירות את קובץ 3 AR-Z 95/59 של ד"ר יוזף מנגלה, "מלאך המוות" מאושוויץ. בכרטיסייה שלו, שאותה הכינו בסוף שנות ה-50, נכתב שהמקום שבו הוא גר "כרגע לא ידוע, כנראה בארגנטינה". מנגלה מת ב-1979 בברזיל והצליח לחמוק ממאסר וממשפט.

 

רומל והצוות שלו יודעים שהרוב המכריע של הפושעים סיימו את חייהם מבלי שנתפסו. למרות זאת, הוא מתעקש, "אנחנו חייבים לנצל כל יום לטובת הסיכוי להעמיד מישהו לדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
התובע ינס רומל במשרד בגרמניה
צילום: AFP
מומלצים