שתף קטע נבחר

הקרב האחרון של לוחמי הקישון

בעתירה לבג"ץ הנחשפת ב"ידיעות אחרונות" מחדשים לוחמי חיל הים שלקו בסרטן את מאבקם. הם דורשים לחשוף את היקפי התחלואה המלאים שמעולם לא פורסמו, ולהכיר בקשר בין הצלילה למחלה

לפני 18 שנה חשף תחקיר "ידיעות אחרונות" את ההיקף הגדול של פגיעות בריאותיות בקרב לוחמים, רובם יוצאי הקומנדו הימי, שצללו במהלך האימונים שלהם בנחל הקישון. השנים נקפו, הלוחמים שצללו בנחל בשנות ה-60, ה-70 וה-80 הם כעת אנשים מבוגרים, שיותר ויותר מהם חולים בסרטן. כעת, הם אומרים, הם מבינים שהזמן פועל לרעתם ויוצאים לקרב נוסף - ייתכן שזהו הקרב האחרון עבורם - על ההכרה בקשר בין הצלילה למחלה.  

הלוחמים שמובילים את המאבק (צילום: שאול גולן)
הלוחמים שמובילים את המאבק(צילום: שאול גולן)
 

בעתירה שתוגש השבוע לבג"ץ דורשת קבוצה של לוחמים לשעבר ושל משפחות של לוחמים לשעבר שהמדינה תמסור את כל המידע הנמצא ברשותה בנושא ואת הנתונים המדויקים על היקפי החולי בקרב לוחמים שצללו בנחל כשהיה מזוהם. בניגוד לתביעות קודמות, שהוגשו ברובן כנגד המפעלים שזיהמו את הנחל, הפעם הכתובת היא המדינה. הלוחמים מבקשים בעתירתם שבית המשפט יורה על עריכת בדיקות מקיפות שיקבעו כמה מיוצאי חיל הים חלו בסרטן ויכריעו אחת ולתמיד שהקישון הוא זה שגרם לתחלואה.  

 

הלוחמים לשעבר דורשים לקבל לאלתר מידע על כל הלוחמים שלקו בסרטן. לטענתם, עד כה ישנה עמימות בנוגע לנתונים, שהסרתה עשויה להוביל למסקנות חשובות. עורכי הדין המייצגים את העותרים טוענים כי יותר מ-500 יוצאי שייטת וצוללנים חלו בסרטן. בתגובה לפנייתם בנושא טענה המדינה כי "המספר אינו מוכר לנו, רחוק מאוד מנתוני בקשות ההכרה שבידינו ולא ברור למה הוא מתייחס מבחינת סוג החשיפה, סוג הסרטן ועוד".  

 

פרשת הקישון הגיעה לבתי המשפט כבר מספר פעמים. בעקבות פרסום תחקיר "ידיעות אחרונות" הוקמה ועדת שמגר, שקבעה שאין קשר סיבתי בין הצלילות לתחלואה, אך יש לפצות לוחמים באופן פרטני. יו"ר הוועדה, השופט שמגר, היה בדעת מיעוט כי אכן קיים קשר סיבתי. דו"ח המשך, שנקרא דו"ח שני, פירט את הקריטריונים לפיהם יש לפצות חלק מהלוחמים.  

 

בשנת 2003 החליט שר הביטחון דאז, שאול מופז, להכיר בלוחמים שצללו וחלו בסרטן כנכי צה"ל, אולם לאורך השנים בתי המשפט שבו וקבעו כי לא הוכח קשר סיבתי בין הצלילות לבין התחלואה. ההכרעה האחרונה בנושא התקבלה לפני שלוש שנים, אז דחה בית המשפט העליון תביעת נזיקין שהגישו לוחמים נגד מפעלים מזהמים.  

 

אחד העותרים שיוצאים למערכה כעת הוא משה גיא, שהיה קצין בצוללת וצלל בקישון, מתמודד בימים אלה עם סרטן הלבלב. "אין לזה פתרון", הוא אומר, ומספר כי לפני שהמחלה תכריע אותו בכוונתו לצעוק צעקה אחרונה: "אני אשב מול משרד הביטחון עם שלט ענק 'בגדתם בי'. מאז שנת 2000 אני כמו שעון שוויצרי הולך כל שנה לבדיקות באשליה שאם ימצאו לי סרטן יטפלו בי. להערכתי לא אזכה ליהנות מזה, אבל אני עושה את זה כשליחות. אני הולך לבג"ץ, אני בן 70, ואני מקווה שבג"ץ יכיר באנשים שהייתה להם זיקה לקישון, למרות שוועדת שמגר לא מצאה קשר ישיר, אבל היא אמרה שהם גם לא מצאו שאין קשר ישיר. אני מרגיש מרומה ונבגד על ידי המדינה". 

 

העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין דורית אלימלך-רבן, אבי רביב, סיגל יער ונעם בן חורין. "אנו עדים מקרוב לתלאות שעוברים הלוחמים שחרפו את נפשם בחשיפה אינטנסיבית למים המזוהמים בקישון", אמרה עו"ד אלימלך-רבן, "אנחנו יודעים ממקורות מוסמכים ומהימנים שיש מאות לוחמים שחלו בסרטן. הנתונים נמצאים במשרדי הממשלה, משרד הבריאות ומשרד הביטחון, ואף אחד לא מוכן לגלות מה היקף התחלואה. הסתרת הנתונים ועצימת העיניים היא נטישה בוטה של החולים החיילים שלנו. זו התנהגות שבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ צריך להוקיע".  

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון מוקיר את לוחמי השייטת לדורותיהם ומשקיע רבות בטיפול בהם. עם זאת איננו רואים צורך בבדיקה חדשה בנושא, שכן המשרד פועל לפי המלצות ועדת שמגר ודו"ח שני משנת 2010 - שקבע את הקריטריונים ליישום דוח שמגר ולהכרה בצוללנים לפי חוקי השיקום. חשוב לציין כי פסיקת בית המשפט אימצה את עמדת המדינה ולא התערבה בהמלצות דו"ח שני ובוודאי שלא פסלה אותן. זאת ועוד, לפי פסק הדין של בית המשפט העליון בתביעת הנזיקין שהוגשה על ידי הצוללים לא נמצא קשר סיבתי בין מחלות הסרטן לבין הפעילות בקישון. ככל שאכן תוגש עתירה בנושא לבג"ץ, יביא משרד הביטחון את עמדתו בפני בית המשפט העליון". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
הקרב האחרון של לוחמי הקישון
צילום: שאול גולן
מומלצים