שתף קטע נבחר

התיעוד נחשף: שרידי הצוללת אח"י דקר בקרקעית הים

לפני 50 שנה נעלמה הצוללת שטבעה באופן מסתורי בדרכה מבריטניה לישראל. היום יוצאים לאור צילומי השרידים בקרקעית הים באתר החיפושים בשנת 1999. עוד נחשפה שיחה של שר הביטחון לשעבר משה דיין, זמן קצר לאחר הטביעה: "המקרה הוא תעלומה שאיננו יודעים עליה דבר"

 

50 שנה אחרי שצוללת חיל הים "אח"י דקר" טבעה במצולות, ארכיון צה"ל מפרסם היום (ב') לראשונה את תיעוד הוצאת השרידים מקרקעית הים. צפו בסרטון שבראשית הכתבה.

 

הצוללת אח"י דקר טבעה באופן מסתורי בשנת 1968 בדרכה מבריטניה לישראל, כשעליה 69 אנשי צוות. רק לאחר כ-31 שנים נמצאו שרידיה במעמקי הים. בתיעוד המיוחד שנחשף כעת ניתן לראות את השרידים בקרקעית ואת אנשי הבקרה הישראלים והאמריקנים צופים בהוצאת השרידים.

 

אלוף במילואים אלכס טל, מפקד חיל הים בזמן מציאת הצוללת, סיפר ל-ynet: "שבוע לפני שצולם הסרטון הייתי באתר החיפושים כדי לראות איך החברה האמריקנית עובדת ומפעילה את הציוד".

גילוי אח
שרידי הצוללת בקרקעית הים(באדיבות ארכיון צה"ל)

גילוי אח
(באדיבות ארכיון צה"ל)

"ביום שישי בבוקר יצאתי מהבית כשפתאום צלצל הטלפון שלי. יחיאל געש, נציג חיל הים באתר החיפושים, התקשר אליי וחשבתי שהוא רצה לאחל שבת שלום. כששמעתי את דבריו מיד ירדתי לשולי הכביש ועצרתי. אשתי שאלה אותי מה קרה ובצמרמורת עניתי לה 'מצאו את הדקר'. לעולם לא אשכח את הצמרמורת הזו".

 

 

בתיעוד נוסף שחשף מצולמת שיחה של שר הביטחון דאז משה דיין בבסיס חיל הים בחיפה, שבועות ספורים לאחר היעלמות הצוללת. דיין הסביר את משמעות הקביעה שהצוללת נעדרת ולא אבודה: "כל המקרה של דקר הוא בשבילנו תעלומה שאיננו יודעים עליה שום דבר פרט לכך שברגע מסוים ניתק הקשר. אנחנו איננו יודעים ולא באנו לקבוע שאנשי הצוללת דקר הם אבודים אלא אמרנו שהם נעדרים. ייתכן שכעבור זמן יתגלה איזשהו דבר שלא צפינו אותו, או שמא יתרחש נס ומישהו באיזשהו מקום יתגלה בחיים, ויוכל לספק הסבר כפתרון לתעלומה".

 

אזכרה לחללי הצוללת אחי דקר (צילום: אלפי בן יעקב, ארכיון צה
אזכרה לחללי אח"י דקר(צילום: אלפי בן יעקב, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון )

מסמך נוסף שנחשף היום לראשונה הוא פקודת היום של מפקד חיל הים, האלוף שלמה אראל, שניתנה כשישה שבועות לאחר אובדן הצוללת. "אח"י דקר וצוותה היו בשיא כושרם. יש לנו אמון מלא בניסיון, בתושייה, בידע המקצועי ואומץ הלב של המפקד ואנשי צוותו ואין לנו ספק בכך שמה שארע לאח"י דקר היה מעל לכוחו של צוות הצוללת למנוע", נכתב בפקודה.

 

צילום המסמך של פקודת היום של מפקד חיל הים, האלוף שלמה אראל (צילום: באדיבות ארכיון צה
פקודת היום."על אף האסון הוכחתם כושר עמידה, בגרות ואחוות לוחמים"(צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

האלוף אראל הדגיש כי חיל הים נטל על עצמו משימה חיונית למען ביטחון ישראל: "אנו עומדים אל מול האויב ואל מול הים שהוא גבולנו הפתוח היחידי והים תובע ולוקח את קורבנותיו. על אף גודל האסון וכובד המהלומה, הוכחתם כושר עמידה, בגרות ואחוות לוחמים". מפקד חיל הים חתם את הפקודה: "חיילי חיל הים, זכר הנופלים לא ימוש מאתנו ויהא נר לרגלנו כאשר פנינו אל העתיד, מלוכדים ומאוחדים למשימה הגדולה של הבטחת ריבונות ישראל חרף כל מחיר וכל קורבן".

 

רגע מציאת הצוללת הוא אירוע שותיקי חיל הים זוכרים לאורך זמן. כרמל אברהם, איש צוות הצוללת שהורד ממנה כמה ימים לפני צאתה, סיפר: "אני זוכר את היום שבו היא נמצאה. כהרגלי ביום שישי יצאתי לצלול ליד הבית. חזרתי הביתה באור אחרון ולא הייתי צמוד לנייד. כשהגעתי אשתי אמרה לי 'כל העולם ואשתו מחפשים אותך'".

 

"באותה תקופה קרה כמה פעמים שחשבו שמצאו את הדקר וזו לא הייתה היא, אז חיכיתי למהדורת החדשות המרכזית של הערב", הוסיף אברהם. "הפעם הייתה לי הרגשה טובה. במקרה באותו היום קבענו להיפגש עם שני חברים נוספים שניצלו מהדקר וכשצפינו בתמונות לא היה לכולנו ספק שזו היא. זו הייתה צוללת שחיל הים עשה לה הסבות מיוחדות שהיו ייחודיות רק לה".

 

בחודשים הקרובים תחנך כיכר מרכזית על שם לוחמי הצוללת בקיסריה. אברהם סיפר: "עד היום אנחנו חושבים הרבה על ההרוגים ומטפחים את ההנצחה שלהם. כחבר המועצה אזורית חוף כרמל, הפעלנו לחץ וקיבלתי אישור לפני שלושה ימים להקמת הכיכר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ארכיון צה"ל
שרידי הצוללת בקרקעית הים
באדיבות ארכיון צה"ל
מומלצים