שתף קטע נבחר

למרות ההבטחות: תשלומי ההורים לבתי הספר לא יוזלו

ועדת החינוך של הכנסת צפויה לאשר מחר גביית סכומים כמעט זהים לאלה ששולמו בשנה שעברה. נציגי ההורים מוחים וממתינים להכרעת בג"ץ: "ילדים שאין להם לא יקבלו אותו חינוך כמו אלה ממשפחות חזקות". במשרד החינוך טוענים מנגד: "ההורים מסתירים את השיח בינינו"

 

ארכיון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
ארכיון(צילום: רועי עידן)

ועדת החינוך של הכנסת צפויה לאשר מחר (יום ג') את גובה תשלומי ההורים לשנת הלימודים הבאה, אולם בניגוד להבטחות משרד החינוך, נראה שלמעט הוזלה של 99 שקל בסל התרבות של תלמידי כיתות א'-ב', הסכומים יהיו זהים לחלוטין לאלו שנגבו בשנה החולפת. ההורים צפויים לשלם גם בשנה הבאה סכומים גבוהים עבור תוכניות הלימוד הנוספות (תל"ן), ולמעשה גם בעניין זה לא נרשם שום שינוי. מחר יתקיים בבג"ץ דיון בעתירת נציגי ההורים נגד גובה התשלומים.

 

לישיבת הוועדה צפויים להגיע שר החינוך נפתלי בנט או מנכ"ל משרדו שמואל אבואב. בין היתר צפויה הוועדה להתיר גבייה של כמעט 1,400 שקל עבור תשלומי רשות וחובה בכיתות י"ב, ואליהם עשויים להתווסף 1,150 שקל עבור "תוכניות לימוד נוספות" בבתי הספר שאינם חרדיים (במוסדות חרדיים תותר באופן רשמי גבייה של עד 3,450 שקל מעבר לתשלומי הרשות והחובה). בחטיבות הביניים יעמוד גובה התשלומים הנוספים על 1,160 שקל, שיצטרפו לתשלומי החובה והרשות שייגבו מן ההורים.

תשלומי הורים בבתי הספר ()
 

ב-1 ביולי 2015 אמר השר בנט בוועדת החינוך של הכנסת: "היום במדינת ישראל יש קשר מוחלט וישיר בין רמת ההכנסה של הורי ילד לבין איכות החינוך לבין סיכוייו להצליח בחיים". עם זאת, באותה ישיבה הוא הצהיר שהוא מתנגד לקיצוץ בתשלומי ההורים.

 

פז כהן, יו"ר פורום וועדי ההורים היישוביים, אמר היום: "הפוליטיקאים פיזרו הבטחות אבל הכול לצערנו ימשיך להיות אותו דבר. קיווינו שתינתן לנו הזדמנות ללמוד את החומר ולנהל דיון ענייני, אבל לצערנו חברי הכנסת, שכולם חושבים כמונו, יצביעו בניגוד לצו מצפונם ורצונם. זו אכזבה מאוד גדולה מוועדת החינוך וממשרד החינוך שכל שנה מבטיחים לנו שהדבר הזה יטופל וכלום לא קורה. כולם הגיעו למסקנה שתשלומי ההורים צריכים להתבטל או לכל הפחות להיגבות בדרך אחרת. לא יכול להיות שיש ילדים שאין להם ושלא יקבלו מה שילד ממשפחה חזקה יקבל. המציאות הזו מגדילה את הפערים. המערכת תמשיך להישאר לא שוויונית".

נפתלי בנט (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החינוך נפתלי בנט(צילום: אוהד צויגנברג)

הוועדה תאשר את התשלומים מוקדם מן הרגיל, ולא ביולי כפי שנעשה מדי שנה. לדברי יו"ר ועדת החינוך ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), הסיבה לכך רצון לתת למנהלי בתי הספר זמן להתארגן לקראת הגבייה.

 

"אני מבטיח שכבר השנה יחל שינוי בתשלומי ההורים ויתחיל שלב של ביטול סעיפים וקיצוץ", אמר. "זאת בנוסף למשאבים הרבים שהביאו השר בנט וועדת החינוך, שהקלה על נטל התשלומים עם בתי הספר של החופש הגדול והצהרונים".

 

שר החינוך בנט לא הגיב לטענות. במשרדו דוחים את מחאת ההורים על גובה התשלומים ו"מצרים על ההחלטה שלהם להסתיר מהציבור את השיח שהם קיימו לאורך החודש האחרון עם המשרד. מדובר בדפוס קבוע שחוזר על עצמו מדי שנה - המשרד מגיע עמם לסיכום לקראת דיוני הוועדה, ולבסוף הם חוזרים בהם מהסיכומים. השנה, פורום ההורים והמשרד החליטו להביא מחר צו שמבטל לכיתות א'-ב' את סל התרבות בהיקף של יותר מ-30 מיליון שקל. לצד זה, המשרד מוביל שורה של רפורמות לאומיות שמקלות את נטל התשלומים על ציבור ההורים".

 

במשרד החינוך מונים בין היתר את תוכנית "בתי הספר של החגים" שהביאה בפועל לקיצור חופשת הפסח וצפויה לקצר גם את חופשת החנוכה. עוד מוזכר "בית הספר של החופש הגדול" ופרויקט השאלת הספרים בבתי הספר שהוזיל משמעותית את מחירם. שני הפרויקטים הללו החלו בתקופת כהונתו וביוזמתו של שר החינוך הקודם, שי פירון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים