שתף קטע נבחר

מחקר חדש בסרטן השד: ניתן לחסוך טיפול כימותרפי לרבע מהחולות עם בלוטות לימפה נגועות

במחקר נמצא כי הבדיקה הגנטית פרוסיגנה הצליחה לספק מידע בעל ערך רב מעבר לנתונים הקליניים והפתולוגיים של חולות סרטן שד בשלב מוקדם עם בלוטות לימפה נגועות, ולהעריך את הסיכון לחזרת המחלה בהתאם לרמת מעורבות הבלוטות

מחקר מקיף שהתפרסם בכתב העת המדעי של האיגוד האמריקני לאונקולוגיה Journal of Clinical Oncology, מגלה כי הבדיקה הגנטית פרוסיגנה הצליחה לראשונה באוכלוסייה כלל ארצית, לספק מידע בעל ערך רב מעבר לנתונים הקליניים והפתולוגיים של חולות סרטן שד בשלב מוקדם עם או בלי בלוטות לימפה נגועות, ולהעריך את סיכונם לחזרת המחלה בהתאם לרמת מעורבות הבלוטות.

 

"מטופלות עם סרטן השד בשלב מוקדם שבלוטות הלימפה שלהן היו מעורבות, באופן 'מסורתי' נחשבו כמטופלות בסיכון גבוה לחזרת המחלה - עם זאת אנחנו כבר שנים יודעות שההכללה הזאת אינה מדויקת, ויתר לכך, בקרב נשים עם גידולים עם ביטוי של קולטנים להורמונים, לעיתים הרווח מכימותרפיה קטן ואפילו אפסי גם אצל נשים עם מעורבות (מוגבלת) של בלוטות", מסבירה ד"ר שני פאלוך-שמעון, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז הרפואי שערי צדק. "הבדיקה תסייע לנו להחליט מתי ניתן לוותר על טיפול כימותרפי באחוז ניכר של המטופלות עם גידולים שרגישים להורמונים - וזאת בשורה מצוינת עבור המטופלות שלנו".

 

  (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

פרוסיגנה היא בדיקת ביטוי גנטי מאושרת FDA, CE ומשרד הבריאות הישראלי. הבדיקה מיועדת להערכת הסיכון להישנות המחלה בטווח הארוך של 10 שנים עבור מטופלות סרטן שד בשלב מוקדם פוסטמנאפוזליות עם ביטוי של קולטנים להורמונים. הבדיקה מסייעת לרופאים להתאים את הטיפול היעיל ביותר לכל חולה באופן אישי על ידי הגדרת רמת הסיכון שלה: נמוכה, בינונית או גבוהה על מנת למנוע את הישנות המחלה. הטכנולוגיה הייחודית של בדיקת הפרוסיגנה בודקת את הערכת הסיכון בהתבסס על הביטויים הגנטיים הייחודיים של כל גידול (PAM50) המשוקללים יחד עם גודל הגידול ומעורבות הבלוטות של כל מטופלת. תוצאות הבדיקה ניתנות לרופא המטפל באמצעות ציון מספרי מ-0-100 שעל פיו מתקבלת ההערכה הסיכון לטווח הארוך של כל חולה.

מחקר חדש קובע כי הבדיקה הצליחה לחזות סיכון לחזרת המחלה גם בקרב נשים עם מעורבות של בלוטות הלימפה. מדובר במחקר מקיף ורחב שהתפרסם בכתב העת המדעי Journal of Clinical Oncology ותוצאותיו יסייעו לרופאים האונקולוגיים להתאים, טיפול מותאם אישית למטופלות סרטן שד הורמונאלי בשלב מוקדם ובהתאם לרמת מעורבות בלוטות הלימפה: ללא בלוטות נגועות כלל, בלוטה נגועה אחת, שתי בלוטות נגועות או שלוש בלוטות נגועות.

 

המחקר כלל 2,558 חולות פוסטמנאפוזליות שאובחנו עם סרטן שד הורמונאלי בשלב מוקדם. למעלה ממחצית מהנשים, 1,395 חולות היו עם 1 עד 3 בלוטות לימפה נגועות. יתר 1,163 המטופלות היו עם בלוטות לא נגועות.

 

המטופלות קיבלו 5 שנים של טיפול הורמונלי בלבד וזמן המעקב עמד על 9.2 שנים. מהמחקר עולה, כי 37% מהמטופלות עם מעורבות של בלוטה אחת וכ- 15% מהמטופלות עם מעורבות של שתי בלוטות נמצאו ברמת סיכון נמוכה להישנות גרורתית של המחלה, עם תוצאות טובות מאוד תחת טיפול הורמונלי משלים בלבד וללא טיפול כימותרפי.

 

  (צילום: shuttertock)
(צילום: shuttertock)

 

כשהחוקרים בחנו את השיעור של כלל החולות עם בלוטות נגועות עם בדיקת הפרוסיגנה נמצא כי 26% מכלל החולות עם בלוטות לימפה נגועות הוגדרו כבעלות סיכון נמוך, והסיכון להישנות גרורתית לחולות אלו עמד על 3.5% למשך 10 שנים תחת טיפול הורמונלי בלבד וללא טיפול כימותרפי.

 

יתרה מזו, כל החולות שהוגדרו בסיכון נמוך על ידי בדיקת הפרוסיגנה מכלל האוכלוסיה הנחקרת היו עם סיכון של פחות או שווה ל 5 אחוזים להישנות גרורתית, בין אם היו עם בלוטות חיוביות או שליליות. חולות אלו קיבלו כאמור, טיפול הורמונלי משלים בלבד וללא טיפול כימותרפי. מנגד, הבדיקה העריכה בצורה מדויקת ביותר גם את החולות בסיכון הגבוה לחזרת המחלה ללא קשר למעורבות הבלוטות.

 

מסקנות החוקרים היו חד משמעיות וקבעו כי הבדיקה הגנטית פרוסיגנה מספקת מידע בעל ערך רב באשר לשימוש בכימותרפיה כטיפול משלים בנוסף לטיפול ההורמונלי למטופלות המאובחנות עם סרטן שד בשלב מוקדם עם רצפטורים הורמונליים חיוביים, עם בלוטות חיוביות או שליליות כאחד.

 

גילוי מוקדם של סרטן השד הינו הגורם המרכזי בסיכויי הריפוי מהמחלה. למעשה, גילוי מוקדם של סרטן שד וטיפול מתאים הינם הדרך הטובה ביותר להירפא מהמחלה. עם זאת, חשוב לדעת כי לחלק מהמטופלות עם סרטן שד המאובחנות בשלב המוקדם קיים סיכוי לחזרה של המחלה בטווח הארוך של 10 שנים ויותר. על כן, קיימת חשיבות רבה לביצוע בדיקה גנטית להערכת הסיכון לחזרת המחלה, לצורך התאמת הטיפול היעיל ביותר עבור כל מטופלת באופן אישי. בשל חשיבות הממצאים פרסם כתב העת המדעי Journal of Clinical Oncology מאמר מערכת מיוחד בו מדגישים את הדיוק של הטכנולוגיה הייחודית של בדיקת הפרוסיגנה ובעיקר את היכולת להגדיר רמת סיכון נמוכה יותר לחזרת המחלה בטווח הארוך של 10 שנים.

 

בדיקת פרוסיגנה נמצאת בסל של כלל קופות החולים בישראל ויכולה לסייע לאלפי חולות סרטן שד בישראל. מנתוני הרישום הלאומי לסרטן של המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות עולה כי מדי שנה מתגלות כ-5,000 חולות. שליש מהן, 1,650 חולות, מאובחנות עם התפשטות לרקמות סמוכות ו/או לבלוטות הלימפה. רוב החולות מאובחנות עם ביטוי של קולטנים להורמונים, ומתאימות לביצוע בדיקה להערכת הסיכון לחזרת המחלה.

 

מידע נוסף על הבדיקה ניתן לקבל במייל או למצוא באתר:

Prosigna_israel@nanostring.com

www.nanostring.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים