שתף קטע נבחר

דיווח: טראמפ יטיל מכס על יבוא מתכות מהאיחוד האירופי

לאחר שהטיל את המכסים בחודש מרץ האחרון, בנימוק כי מדובר ב"איום ביטחוני", הנשיא האמריקני צפוי להסיר את הפטור שניתן לאיחוד האירופי. הצעד צפוי לגרור תגובה מהאירופים

 

טראמפ מכריז על מכסי המתכות במרץ האחרון. משמאלו - יצרני מתכות אמריקנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ מכריז על מכסי המתכות במרץ האחרון. משמאלו - יצרני מתכות אמריקנים(צילום: AFP)

הממשל האמריקני צפוי להכריז על הטלת מכסי יבוא על פלדה ואלומיניום מהאיחוד האירופי. כך דווח הלילה (ה') בעיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל", ושני גורמים המעורים בנושא אישרו את הדיווח. הגורמים מסרו כי ההכרזה צפויה לקרות בבוקר יום חמישי שעון וושינגטון, אך ציינו כי זמן ההודעה עלול להשתנות.

 

בחודש מרץ האחרון הטיל הנשיא האמריקני דונלד טראמפ מכסי יבוא בגובה 25 אחוזים על פלדה ומכס בגובה 10 אחוזים על אלומיניום - אך הוציא מכלל הוראה זו את המתכות המיובאות מהאיחוד האירופי. בנוסף, לא נכללו בתעריפים החדשים קנדה, מקסיקו, ברזיל, אוסטרליה וארגנטינה. ההחלטה להטיל מכס על מדינות האיחוד צפויה להתקבל לפני יום שישי הקרוב - הדדליין שנקבע לסוף הפטור.  

 

הצעד האמריקני צפוי לגרור תגובה מצד האיחוד. בנציבות האירופית, שאמונה על מדיניות המסחר של 28 מדינות האיחוד האירופי, אמרו כי על מדינות האיחוד להיות פטורות מהמכסים באופן קבוע - משום שהן אינן אחראיות לייצור היתר שנרשם באלומיניום ופלדה. הנציבות אמרה כי אם ארצות הברית תטיל מכסים על המתכות המגיעות מהאיחוד - המתומחרות ב-5.7 מיליארד דולרים - אירופה תטיל מצדה מסים בגובה 3.4 מיליארד דולרים על מוצרי יבוא מארצות הברית - בהם חמאת בוטנים ומכנסי ג'ינס.

 

מחלקת המסחר האמריקנית ונציגי המסחר האמריקנים טרם הגיבו לדיווח.

 

 

טראמפ הנחיל את רפורמת המכסים מכח חוק משנת 1962 שנועד להגן על יצרני הפלדה והאלומיניום האמריקנים, מטעמי ביטחון לאומי. ברקע הדברים - ייצור יתר ועומס בכמות המתכות ברחבי העולם, בעיקר בגלל ייצור מרובה בסין. המכסים נועדו לאפשר לתעשיות הפלדה והאלומיניום האמריקניות להפיק יותר מ-80 אחוזים מהתפוקה בתחום - לראשונה מזה שנים.  

 

"זה איום ביטחוני", נימק הנשיא טראמפ את הטלת המכסים במרץ האחרון. "אנחנו רוצים לבנות את הספינות שלנו, את המטוסים שלנו". לדבריו, ארה"ב מתמודדת עם "תקיפה על המדינה שלנו". עוד אמר: "אנחנו צריכים להפגין גמישות ושיתוף פעולה עם מדינות ידידותיות". הוא ציין שלא יוטל מס על מוצרים שנוצרו בארצות הברית, וקרא לחברות זרות להקים מפעלים ברחבי המדינה. עוד אמר שבגלל הצפת השוק נסגרו מפעלים רבים בארצות הברית, רבים פוטרו ונוצר מצב שבו סין מייצרת כמות זהה לכמות הפלדה המיוצרת בארצות הברית בשנה.

 

המכסים שהטיל טראמפ גרמו לחיכוכים בין ארצות הברית לשותפות המסחר שלה ברחבי העולם והערימו קשיים בפני ארגון הסחר העולמי. על פי כלכלנים, ההתנצחות בנושא מול האיחוד האירופי עלולה להוביל למלחמת סחר, במיוחד לאחר שבשבוע שעבר מינה הנשיא טראמפ ועדת לבדיקת יבוא מכוניות ומשאיות - שיכולה להוביל להטלת מכסים חדשים.

 

הדדליין שיגיע ביום שישי נוגע גם למקסיקו ולקנדה, שנמצאות במשא ומתן עם ארצות הברית על הסכם ה-NAFTA, הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה - שטראמפ מאיים לבטל. ממשל טראמפ העניק פטור קבוע ממכסי הייבוא לאוסטרליה, ארגנטינה ודרום קוריאה, אך הציבה מולן מכסי יבוא אחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יטיל מכסים על מתכות מהאיחוד האירופי. טראמפ
צילום: AFP
מומלצים