שתף קטע נבחר

ישראל החלה בהקמת מערכת סטטיסטית לאומית

בטקס שנערך לקראת סיום מיזם משותף ללשכות המרכזיות לסטטיסטיקה של ישראל ודנמרק, אמר הסטטיסטיקן הלאומי ומנהל הלמ"ס: "התחלנו לתכנן מערכת גישה מרחוק לחוקרים מבלי שייאלצו להגיע לחדרי המחקר באופן שוטף"

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של ישראל והלשכה הסטטיסטית של דנמרק ציינו בשבוע שעבר את הישגיו של מיזם התאומות ביניהן (Twinning), במימון האיחוד האירופי, שיגיע לסיומו בשבועות הקרובים. מטרת המיזם, שנמשך יותר משנתיים, היא קידום איכות הסטטיסטיקה הרשמית בישראל.

 

באירוע השתתפו למעלה מ-200 מוזמנים ביניהם פרופ' דני פפרמן, הסטטיסטיקן הלאומי ומנהל הלמ"ס, עמנואל ז'ופרה, שגריר האיחוד האירופי בישראל, סינה בירינג נילסן, המשנה לשגריר דנמרק בישראל, פרופ 'ראובן גרונאו, יו"ר המועצה הציבורית לסטטיסטיקה, קרסטן זנגנברג, המשנה לסטטיסטיקן הלאומי של דנמרק, וכן נציגים בכירים מהמערכת הסטטיסטית בדנמרק ובישראל וממשרדי ממשלה נוספים. הדוברת המרכזית באירוע ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל, שהדגישה את חשיבות השימוש בנתונים בתהליכי קבלת החלטות בתחום הפיננסי ולמעקב אחר ההתפתחויות במשק.

 

ד
ד"ר קרנית פלוג באירוע(צילום: למ"ס)

 

ד"ר פלוג הדגימה כיצד נתונים מסקר ארוך טווח, סקר מגמות בעסקים וסקר מיומנויות בוגרים (PIACC) מסייעים לקבלת החלטות בתחום הפיננסי ולמעקב אחר ההתפתחויות במשק: "קיימת חשיבות רבה למידע סטטיסטי עדכני ומהימן בתהליכי קבלת החלטות. בסופו של דבר מידע כזה הופך את ההחלטות לטובות יותר".

 

מיזם התאומות של האיחוד האירופי נועד לסייע למדינות לאמץ וליישם תקנים, חוקים ופעולות המבוצעות במדינות האיחוד האירופי, במטרה ליצור יציבות ושיתוף פעולה בין מדינות האיחוד למדינות השכנות. במסגרת המיזם פעלה הלמ"ס בשיתוף פעולה עם הלשכה לסטטיסטיקה של דנמרק ועם לשכות סטטיסטיות אירופיות אחרות במטרה להתאים את הסטטיסטיקה הרשמית לתקנים, להנחיות, ולשיטות המומלצות הנהוגים באיחוד האירופי ובארגונים בין-לאומיים.

 

 פרופ' דני פפרמן, הסטטיסטיקן הלאומי ומנהל הלמ
פרופ' דני פפרמן, הסטטיסטיקן הלאומי ומנהל הלמ"ס(צילום: למ"ס)

 

פרופ' דני פפרמן אמר: "אני שמח לבשר שהתחלנו כבר ביישום הנושאים המרכזיים שנחקרו וגובשו במהלך מיזם התאומות: התחלנו באופן רשמי בהקמת מערכת סטטיסטית לאומית כחלק מניהול איכות של סטטיסטיקה רשמית, התחלנו לתכנן מערכת גישה מרחוק לחוקרים מבלי שייאלצו להגיע לחדרי המחקר באופן שוטף, הכל תוך אבטחת נתונים ופרטיות, ואנו פועלים לשיפור איכות הנתונים והתוצרים המופקים מהם על ידי כלל המס"ל, לשימוש בטכנולוגיות חדשות לאיסוף נתונים, ולשיפור מסדי הנתונים בנושאי חקלאות. מיזם התאומות תרם ללא ספק להשבחת פעילות הלמ"ס ואני מבקש להודות לכולם על כך".

 

"אחת התוכניות המצליחות ביותר שלנו בישראל"

שגריר האיחוד האירופי בישראל אמר בטקס: "זו אחת התוכניות המצליחות ביותר שלנו בישראל. התוכנית תומכת ביוזמות של משרדי ממשלה וגופים נוספים ללמוד מהמומחיות האירופית, ולהביא להתאמה בתקנים ובהנחיות. שיתוף הפעולה עם המדינות החברות באיחוד, מקרב את ישראל ואת האיחוד האירופי בתחומים רבים, כולל משפט, חינוך, בריאות, איכות הסביבה".

 

המשנה לשגריר דנמרק בישראל, סיגנה בירינג נילסן, אמרה: "כאשר המיטב של המערכת הסטטיסטית האירופית הגיעו לישראל על מנת לתמוך בפיתוח נוסף של נתונים רשמיים בישראל - השקענו את זמננו ומשאבנו בנושא שחשיבותו קריטית לבסיס הדמוקרטי המשותף שלנו".

 

הטקס שהתקיים בשבוע שעבר (צילום: למ
הטקס שהתקיים בשבוע שעבר(צילום: למ"ס)

 

יו"ר המועצה הציבורית לסטטיסטיקה פרופ' ראובן גרונאו, הוסיף: "אני מבקש לברך את המשתתפים. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ניצבת באופן טבעי בצומת שנותנת לה יתרון יחסי בריכוז המידע המצוי בתחומי החיים השונים. היא מובילה תהליך זה בזכות הניסיון הנצבר והשאיפה לאובייקטיביות. יש עוד הרבה אתגרים לטפל בהם בכל הקשור לקצב פרסום ועדכון, שקיפות, עלות ונגישות ואני מברך על מיזם התאומות ועל מאמצים נוספים שנעשים בכיוון זה. שיפור בתחומים אלה חיוני ביותר".

 

המשנה לסטטיסטיקן הלאומי של דנמרק קארסטן זנגנברג: "מיזם התאומות מספק הזדמנות נהדרת לפתח את קשרינו עם מדינות אחרות ולפתח את הידע והמיומנויות של הצוות שלנו כאשר אנו עובדים יחדיו על מנת לפתור בעיות משותפות. הפקת סטטיסטיקה רשמית אינה משימה פשוטה ויש לעשותה בצניעות. עבודה מתמדת על שיפור ותיעוד איכות הסטטיסטיקה נחוצה כדי להבטיח שלכלל המשתמשים יהיה אמון בנתונים אשר מוגדרים כנתונים רשמיים. בעולם של עובדות אלטרנטיביות או "פייק ניוז", חשיבות קיומם של נתונים רשמיים מהימנים, עצמאיים ואיכותיים היא חיונית לתשתית הלאומית".

 

במהלך היום דנו המשתתפים בחשיבות השימוש בנתונים בתהליכי קבלת ההחלטות ובניהול האיכות כמרכיב קריטי בהפקת נתונים רשמיים בעלי ערך. ניהול האיכות של סטטיסטיקה הרשמית היה אחד המרכיבים העיקריים של מיזם התאומות והוא מרכיב עיקרי גם בהקמת מערכת סטטיסטית לאומית מתואמת. במסגרת זאת דנו המשתתפים בניסיון בינלאומי בניהול ותיאום איכות סטטיסטית ובסוגיות שונות בתיאום מערכת סטטיסטית.

 

מיזם התאומות, שהחל במרץ 2016 ונמשך יותר משנתיים, התמקד בארבעה מרכיבים: ניהול איכות של הסטטיסטיקה הרשמית; הנגשת נתוני פרט לחוקרים; מרשם ומפקד חקלאות, וכלים מתודולוגיים ומרחביים לשיפור האיכות והיעילות של סקרי שדה.

 

שני מנהלי פרויקטים פיקחו על המיזם: יואל פינקל מהלמ"ס ויאספר ינסן, מהלשכה לסטטיסטיקה של דנמרק. יועצת התיאום מהלשכה לסטטיסטיקה של דנמרק, שרלוטה נילסן, ניהלה את המיזם על בסיס יומי לצד עמיתים מהלמ"ס. מומחים נוספים מהלשכה לסטטיסטיקה של דנמרק וממשרדים סטטיסטיים אחרים באירופה הובילו ותמכו בפרויקט באמצעות סדרה של קבוצות עבודה, סדנאות והכשרות, וכן ביקורי לימוד באירופה. האיחוד האירופי מימן את הפרויקט שעלותו 1,200,000 אירו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: למ"ס
שת"פ של יותר משנתיים
צילום: למ"ס
מומלצים