שתף קטע נבחר

הסדרי טיעון מקלים לנאשמים בתקיפת ערבים

במקום עונש שמותאם לעבירות לפי חוק המאבק בטרור, כפי שיוחס לו בתחילה, יזכה הנאשם המרכזי בתקיפת ערבים בעונש מופחת. לשני נאשמים נמחקה ההרשעה והם נידונו לשעות שירות לציבור. אחד מהקורבנות העיד בעבר: "הם גילו שאני ערבי והתחילו לתת לי מכות בראש עם ברזלים או דוקרנים"

הם הכו אזרח בראשו, דקרו אותו בכל חלקי גופו ולדבריו "הם אמרו אחד לשני, 'תהרגו אותו, שלא ייפתחו חקירות'". אבל בהסדר טיעון יסתכם עונשו של הנאשם המרכזי בתיק התקיפה של אזרחים ערבים בעונש מופחת. שני נאשמים נוספים עדיין ממתינים לגזר דינם. הקורבן העיד בעבר: "כשהם גילו שאני ערבי הם שברו את הזכוכית ברכב שלי והתחילו לתת לי מכות בראש עם ברזלים או דוקרנים".

 

הנאשם המרכזי, רז עמיצור, תלמיד ישיבה כבן 20, צפוי לעונש מאסר, לאחר שהיה מעורב בשישה אירועים של תקיפת ערבים. הסדר טיעון עמו יתייחס רק לארבעה מהם. יחד עמו נעצרו באפריל 2017 עוד חמישה צעירים, בפעילות משותפת של השב"כ והמשטרה. אז נמסר כי "במהלך החקירה התבררה מעורבותם בשורה של אירועי תקיפות אלימות וחמורות של בני מיעוטים בחמש הזדמנויות שונות, והשחתת רכב של בן מיעוטים".

 

הפרקליטות הגיעה להסדר טיעון עם עמיצור ועם נאשמים נוספים. לשלושה מהם נמחקה ההרשעה והם נידונו לשעות שירות לציבור. עם נאשם נוסף, שרון דזאנשוילי (21), חתמו על הסדר טיעון והיום (ב') גזר עליו בית משפט השלום בבאר שבע עונש של 450 שעות שירות לציבור. הפרקליטות ביקשה שישה חודשי מאסר בפועל אך הודיעה כי תשקול להמיר את העונש לעבודות שירות בלבד.

 

קורבן התקיפה ()
קורבן התקיפה

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

הנאשמים בבית המשפט בעבר (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
הנאשמים בבית המשפט בעבר(צילום: בראל אפרים)

הסדר הטיעון עם עמיצור כלל שינוי בסעיפי העבירות. הוא נאשם תחילה בשורה של עבירות לפי חוק המאבק בטרור, בהן חבלה חמורה בנסיבות מחמירות, החזקת סכין, תקיפה בנסיבות מחמירות, פציעה בנסיבות מחמירות, היזק לרכוש. במסגרת ההסדר נמחק סעיף המאבק בטרור ותחתיו צויינו עבירות ממניע גזעני. לפי החוק, אדם שמבצע עבירות ממניע גזעני יכולל היענש לכל היותר בעשר שנות מאסר, ואילו בעבירות לפי חוק המאבק בטרור, העונש יכול להגיע ל-25 שנות מאסר. בנוסף, הוסרו שני אישומים שלגביהם לא היו מתלוננים.

 

בדיון שבו הורשע בעבירות, הודה עמיצור כי הסיבה למעשיו הייתה למנוע קשרים בין ערבים ליהודיות. "הדברים באמת קרו", אמר. על תקיפתו של אזרח בדואי סמוך לאצטדיון טרנר אמר: "אני מבין שנגרמה פגיעה משמעותית". על אירוע נוסף, שבו חילק לנאשמים אחרים כלים שבהם היכו אזרח ערבי, אמר: "נכון שבסופו של דבר אני יחד עם אחרים תקפנו בן אדם". בין הפרקליטות לסנגוריו של עמיצור התקיים הליך גישור ממושך אצל השופט יורם צלקובניק שבסיומו הגיעו להסדר טיעון.

 

שניים מהנאשמים בפרשה לא הורשעו באף עבירה. אחד מהם, קטין, נידון ל-150 שעות שירות לציבור. השני, רן קוזשווילי, יבצע 300 שעות, אף שהפרקליטות התנגדה לאי הרשעה. הפרקליטות הגיעה להסדר גם עם דזאנשוילי. הוא שירת כחייל קרבי בגולני והורשע בתקיפה בנסיבות מחמירות.

 

"מדובר בחבורה של נערים שהוזעקו כדי לפגוע בערבי", אמרה נציגת הפרקליטות, המתמחה רעות שמחון. "הם דנו בשאלה אם לפגוע בו אם לאו, החליטו שכן, למעט חבר שפרש מהחבורה. לנאשם הייתה הזדמנות להתחרט וזה לא קרה".

 

אף שעמיצור הורשע בעבירות מתוך מניע גזעני, בבית המשפט טענה שמחון: "איננו טוענים כי קיים קשר בין המניע לבין המוצא או הלאום של המותקף. רק ציינתי את מוצאו של המותקף כעובדה". לדברי הפרקליטות מדובר היה במעשה אכזרי שבוצע בתעוזה. דזאנשוילי אמר בדיון: "אני מצטער על מה שקרה. אני חושב שמה שעשיתי לא צריך היה להיות ובחיים לא הייתי עושה את זה".

 

הסיבה לעונשים הקלים יחסית של שלושת הנאשמים בתיק היא העובדה כי היו מעורבים רק באירוע תקיפה אחד ולא ניתן היה להוכיח כי פעלו מתוך מניע גזעני.

 

ההליכים נגד הנאשמים קורן אלקיים (21) וטמיר ברטל (19), עדיין נמשכים. הם נאשמים בכמה עבירות לפי חוק המאבק בטרור, בהן תקיפה בנסיבות מחמירות, חבלה במזיד. הפרקליטות ניהלה מגעים ממושכים עם הסנגורים של השניים על מנת להגיע להסדר טיעון בעניינם אך טרם הגיעו לעמק השווה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
הנאשמים בבית המשפט בעבר
צילום: הרצל יוסף
מומלצים