שתף קטע נבחר

משבר כספי מאיים על עתיד התיכון במדרשת בן גוריון: "התלמידים הם שק חבטות"

מחלוקת קשה על רקע דרישת משרד החינוך להתייעלות כלכלית הובילה את הנהלת המוסד לפתוח בשביתה בשיא הבגרויות: הצוות נעל את הכיתות כשחומר הלימוד בפנים. ההורים טוענים: "זו אנרכיה". בהנהלה מתגוננים: "משרד החינוך אשם". משרד החינוך מתעקש: "דרוש מינהל תקין"

 

מדרשת בן גוריון תיכון ללימודי סביבה (צילום: רז ארבל)
התיכון ללימוד סביבתי, מדרשת בן גוריון (צילום: רז ארבל)
 

חילופי האשמות, טענות לבזבוז כספים ומצוקה קשה בשיא תקופת הבגרויות: בימים אלה מתמודד בית הספר התיכון הסביבתי במדרשת בן גוריון עם שורה של בעיות פנימיות המאיימות על עתידו. אתמול (יום א') השבית הצוות המנהלי את בית הספר בפעם השלישית השנה, ולטענת הורים הוא נעל את הכיתות ולא אפשר את הלימודים במקום. הרקע למתיחות נעוץ בדרישת משרד החינוך להתייעלות בהתנהלות הכספית של המוסד – דרישה שההנהלה מתעקשת שעמדה בה, אך ללא הועיל.

 

"התלמידים מתכוננים לבגרויות מחוץ לבית הספר", אמר יו"ר ועד ההורים בבית הספר, רז ארבל. "האבסורד הוא שחלק מחומרי הלימוד לקראת הבחינות פשוט ננעל בכיתות. משתמשים בנו, ההורים והתלמידים, ככלי המיקוח. אנחנו שק החבטות בסיפור הזה. בשורה התחתונה אנחנו נמצאים באנרכיה. לא אכפת לאף אחד. במוקדם או מאוחר יצטרכו לסגור את המוסד המפואר הזה".

מדרשת בן גוריון יעלים יעל (צילום: ארז לב רן)
מדרשת בן גוריון (צילום: ארז לב רן)
מדרשת בן גוריון, שהתיכון הסביבתי על 400 תלמידיו הוא חלק ממנה, הוקמה ב-1973 ומנוהלת על ידי תאגיד "יד בן גוריון" והמדינה. התיכון נחשב במשך שנים למוסד חינוכי מוביל, בין היתר משום שהוא מתמקד בלימודי סביבה ולומדים בו נערים מכל רחבי הארץ.

 

משרד החינוך מעביר מדי חודש כמיליון שקל לבית הספר, הכולל גם פנימייה. בנוסף, ההורים של ילדי הפנימייה משלמים יותר מ-24 אלף שקל בשנה, והורים לתלמידי התיכון שאינם חיים בפנימייה משלמים כ-8,000 שקל בשנה.

 

בשנים האחרונות הועלו טענות קשות, בעיקר מצד משרד החינוך, על בזבוז כספים במוסד. על פי הדו"ח הכספי של המוסד לשנת 2016 חל גידול משמעותי כמעט בכל ההוצאות העיקריות: 9.7% בהוצאות החינוך והתרבות, 12.3% בהוצאות ההנהלה, 4.9% בשכר העובדים ו-13.6% בהוצאות הכלליות.

 

ב-2017, לאחר שנים של תקצוב, גילו במשרד החינוך שאין תקנה המאשרת בפועל את העברת הכספים. ביקורת של חשב המשרד העלתה שאין שקיפות תקציבית מצד המוסד, אף שלכאורה הדו"חות הכספיים שלו בשנים 2016-2012 פורסמו באינטרנט.

 

בתוך כך, בתהליך שהחל עוד ב-2017, הוחלט במשרד שעל המוסד להתייעל באופן מיידי. שני דיונים נערכו בנושא בוועדת החינוך של הכנסת בשנה שעברה ובהם הוסכם כי אין מנוס מהתייעלות.

 

לטענת ההורים הליך ההתייעלות לא מתקדם בקצב הנדרש, ורק בשנה האחרונה נערכו במוסד שלוש שביתות. האחרונה שבהן כאמור החלה אתמול, כאשר הצוות החליט לנעול כיתות ולמנוע את קיום הלימודים. כל זאת, כאמור, בשיא עונת הבגרויות.

 

מנגד מתעקשים בבית הספר ש"מבחני הבגרות והמתכונות מתבצעים כסדרם", ומוסיפים: "בהנהלת מדרשת בן גוריון רואים במשרד החינוך אחראי למצב העגום שנוצר על גבם של העובדים והתלמידים במדרשה וקוראים להנהלת המשרד להתעשת. זו הדקה ה-91 בטרם תחוסל מדרשת בן גוריון". גם בוועד העובדים המנהליים בבית הספר אומרים כי "משרד החינוך הוא הבעיה".

 

במשרד החינוך תוקפים בתגובה: "המשרד מצר על החלטת המדרשה לפגוע בשגרת הלימודים. מדרשת בן גוריון היא מוסד חינוכי מוביל וחשוב, והמשרד ממשיך להעביר לה את התקציב השוטף להפעלת המקום. יובהר שהמדרשה דורשת תקציב נוסף, מעבר לשוטף, אולם בשל גירעון תקציבי שהמוסד הגיע אליו, החליטו משרדי האוצר והחינוך שיש לנקוט תוכנית הבראה למוסד. התקיימו דיונים רבים בין המדינה למדרשה, במסגרתם היא נדרשה לערוך תיקונים במתווה תוכנית ההבראה, אולם טרם הוגשו התיקונים הנדרשים. המשרד ימשיך לעמוד על כך שכספי הציבור יטופלו בדרכי מינהל תקין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז לב רן
מדרשת בן גוריון
צילום: ארז לב רן
מומלצים