שתף קטע נבחר

יום הנכסה: רוב המחאה בעזה תידחה לשישי

הפלסטינים יציינו 51 שנה לתבוסה הערבית במלחמת ששת הימים. צה"ל מציג: אלו הרימונים שנזרקים אל חיילים ברצועת החיץ

 

מפגינים ברצועת עזה (צילום: AFP)
מפגינים ברצועת עזה, בחודש שעבר(צילום: AFP)

סוף השבוע הקרוב עשוי לאותת אם ישראל וחמאס יגיעו להסדרה שתבטיח שקט לתקופת מה, או שמא עומדים הצדדים בפני קיץ של מלחמה בדרום: היום (יום ג') יציינו הפלסטינים את יום הנכסה, המציין את התבוסה הערבית במלחמת ששת הימים, 51 שנים לאחר כיבוש הגדה המערבית ורצועת עזה. אולם בצה"ל מעריכים שעימותי המחאה בגבול הרצועה יתנהלו בעיקר ביום שישי, מתוך מטרה לסנכרן את האירועים עם "יום ירושלים" באיראן, והיום הפגנות הגדר יהיו מוגבלות ומצומצמות.

 

שני הצדדים נמצאים בשיאה של התחממות שנמשכת למעשה מאז יום האדמה בסוף מרץ האחרון, וכללה עד כה הפגנות המוניות, הנחת מטענים והרג על הגדר, חדירת פלסטינים, הצתת שדות בעוטף עזה על ידי עפיפוני תבערה, ובשבוע שעבר גם ירי רקטות ותקיפות נרחבות של חיל האוויר.

 

אתמול בשעות הבוקר איתר כוח צה"ל כמה רימוני יד, בקבוקי תבערה ומטען צינור שהשליכו מחבלים למרחב הפרימטר (רצועת החיץ בים ישראל לעזה), סמוך למעבר קרני שבצפון הרצועה. איתור האמל"ח מצטרף לעוד עשרות מטענים ורימונים שמושלכים לעבר כוחות צה"ל בשבועות האחרונים, והם עדות לאופיין האלים של הפרות הסדר שמוביל חמאס.

 

אמל"ח שנזרק ע"י פלסטינים לאזור החיץ על הגדר:

בקבוק תבערה מעבר קרני  (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל )

בקבוק תבערה מעבר קרני  (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל )

בקבוק תבערה מעבר קרני  (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל )

בצה"ל ינסו למנוע ביום שישי את חציית המפגינים לישראל תוך הורדת מספר הנפגעים הפלסטינים למינימום, משום שהרג מפגינים עלול לגרור נקמה בדמות מטחי רקטות, ומשם קצרה הדרך להסלמה או למלחמה. כוחות תגבור יגיעו לאוגדת עזה וצלפים שוב ייפרסו מול הגדר, והדריכות הגבוהה תהיה גם מול חוליות של מניחי מטענים.

 

ביום הנכסה צפויים אירועים ספונטניים ללא קריאה להגעה המונית של תושבי הרצועה. בנוסף, בעזה מתכננים לצאת בשיירת אופנועים סמלית לכיוון מחסום ארז. בסיומה של התהלוכה יודיעו המארגנים על התוכניות הצפויות ביום שישי.

 

מפגן השנאה המתואם באיראן

בסוף השבוע יצוין בטהרן "יום ירושלים" - מפגן שנאה לישראל שצפוי להעניק הד וגב פומבי נרחב לעזתים, ובעיקר לשלוחה של משמרות המהפכה, ארגון הג'יהאד האיסלמי הפלסטיני.

 

 

סוף השבוע הקרוב מסומן במערכת הביטחון כצומת דרכים להמשך דרכה של הסוגיה העזתית הנפיצה, בשל העובדה שהסתיימו ימי הציון הפלסטינים שסייעו לחמאס להוציא רבבות מפגינים לגדר הגבול מאז ה-30 במרץ, אז החלו צעדות השיבה.

 

עם סיום קמפיין הצעידות, ולאור העובדה שהתקריות האלימות בגבול הפכו כמעט יומיות בשבועיים האחרונים, נראה שגם ישראל וגם חמאס יתקשו להמשיך את המאזן ביניהן. קל וחומר כשהמצב ההומניטארי בעזה ממשיך להידרדר בחלוף ארבע שנים ממבצע צוק איתן, ללא נקיטת שינוי כלשהו, מדיני-כלכלי או צבאי.

 

תסכול חמאס מכישלון ניסיונותיו לחצייה אזרחית המונית של הגבול, שהתבטא גם במטחים של יותר מ-100 פצמ"רים ורקטות שאפשר בשבוע שעבר, יכול להעיד שלארגון ולפלגים האחרים ברצועה כבר לא יהיה מה להפסיד. בישראל דנים בשבועות האחרונות בשורת הקלות לפלסטינים ברצועה, כמו מתן אישורים לסוחרים לפעול ברצועה, אך צעדים אלה טרם אושרו, והקיפאון המדיני שנמשך מאז סתיו 2014 עלול לקרב את העימות הבא, בין אם חמאס וישראל ירצו זאת ובין אם לאו.

 

מנהיג חמאס, יחיא סינוואר, ששוחרר בעסקת שליט לפני לאחר שריצה מאסר ממושך על רצח משתפי פעולה, סומן בקהיליית המודיעין בישראל כקיצוני ורדיקלי בעמדותיו, אך גם פרגמטי, בעיקר בשל כמה החלטות שקיבל, כגון ניסיון הפיוס (שכשל) עם הרשות הפלסטינית. צה"ל סבור שחמאס נמצא בנקודת השפל הגדולה ביותר מאז הקמתו, ולכן זהו מועד טוב להגיע עמו להסדרה בתיווך מצרי - קטנה או גדולה - שתכלול הקלות כלכליות.


פורסם לראשונה 04/06/2018 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארכיון. הפגנה על הגדר
צילום: רויטרס
מומלצים