שתף קטע נבחר

זעזוע בסעודיה: עולה לרגל קפץ אל מותו בכעבה

עם סיום תפילות יום השישי האחרון של הרמדאן, קפץ אחד המתפללים היישר אל רחבת המקום הקדוש ביותר לאיסלאם. הקהל הגיב בפאניקה והרשתות החברתיות בעולם הערבי סוערות. "יש המאמינים כי מי שמוצא את מותו במקום קדוש כמו מכה זוכה להגיע לגן עדן"

 

 

התאבדות מסתורית במכה מסעירה את התקשורת בעולם הערבי: אמש, לאחר תפילות יום שישי האחרון של הרמדאן, אחד המתפללים קפץ אל מותו מאחת הקומות הגבוהות אל חצר הכעבה, ונהרג במקום. הקהל שהיה במקום הגיב בפאניקה וכוחות הביטחון נכנסו מיד כדי להשתלט על האירוע.

התאבדות במכה ()
קפץ אל מותו עם סיום התפילות. התאבדות במכה

זהות המתאבד עדיין אינה ברורה. באתר הרשמי של מחוז מכה נכתב כי מדובר באדם ממוצא אסייתי, אך ברשתות החברתיות הועלו סברות ולפיהן מדובר בגבר פקיסטיני או אפילו צרפתי. נטען שם כי יש המאמינים שמי שימצא את מותו במקום קדוש כמו מכה, יזכה להיות בגן עדן בעולם הבא. אחרים, לעומת זאת, העלו טענות לאי שפיות או מחלה נפשית של המתאבד.

 

כתב ynet מדווח מקיום מצוות החג' במכה: סעודיה האמיתית נחשפת

 

למרות הבאזז שמקרה ההתאבדות עורר, נראה שהתאבדות במכה - המקום הקדוש ביותר עלי אדמות עבור האיסלאם - זה לא דבר מאוד נדיר. בעבר כבר היו במקום כמה התאבדויות ונסיונות התאבדות, כמו גם מקרים מוטלים בספק שבהם האנשים שהיו שם טענו להתאבדות אבל בהודעות הרשמיות נטען אחרת.

התאבדות במכה ()
זהות המתאבד עדיין לא ברורה. הפינוי בזירה

המקום הקדוש ביותר לאיסלאם. מתפללים בכעבה במכה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המקום הקדוש ביותר לאיסלאם. מתפללים בכעבה במכה(צילום: רויטרס)

כך למשל באוגוסט 2017, אישה ממוצא אסייתי נפלה כשהיא מתבוססת בדמה סמוך לכעבה. אנשים שהיו סביבה העידו כי ניסתה להתאבד, אך מהנהלת המקום נמסר שהיא סבלה ממקרה רפואי קשה שהצריך טיפול בבית חולים. בספטמבר 2008 קפצו אל מותם במקום אזרח ואזרחית מפקיסטן. בשנת 2010 כוחות הביטחון השתלטו על שלושה אנשים שניסו להתאבד במקום - שניים ניסו לתלות את עצמם בצריחים, ואחד ניסה לקפוץ אל מותו לרחבת הכעבה.

 

בנובמבר 2011 אזרח סורי ניסה להתאבד בקפיצה אך נעצר, ובפברואר 2015 קפץ אל מותו אסייתי בן 35 אל רחבת הכעבה. בפברואר 2017, כוחות הביטחון עצרו אזרח סעודי ששפך על עצמו דלק סמוך לכעבה וככל הנראה התכוון להצית את עצמו.

 

הכעבה במכה נמצאת במרכז מסגד אל-חראם שנקרא גם "בית אל-חראם" – כלומר בית האיסור. אחד ההסברים שניתנו לשם הוא שהאל אסר להרוג במקום הזה.

 

עבור האיסלאם, הכעבה היא המקום הקדוש ביותר על פני כדור הארץ, ובעת תפילה המוסלמים פונים עם הפנים לכיוון מכה. על פי האיסלאם, היא המבנה הראשון בעולם ובמתחם שלה יש את "אל-חג'ר אל-אסווד" – האבן השחורה, שעל פי האמונה האיסלאמית ירדה מהשמיים בצבע לבן, אך חטאי האנשים צבעו אותה בשחור.

 

על-פי המסורת המוסלמית, הכעבה נבנתה על ידי אברהם ובנו ישמעאל. מסורת אחת גורסת כי אברהם וישמעאל מצאו את האבן השחורה כשאספו אבנים לבניית הכעבה.

עולי רגל במכה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עולי רגל במכה(צילום: רויטרס)

האבן השחורה במרכז הכעבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האבן השחורה במרכז הכעבה(צילום: AFP)

בזמן ביקור בכעבה לצורך קיום מצוות החג' - העלייה לרגל - יש להקיף את הכעבה שבע פעמים. ההקפות מתחילות ומסתיימות מהמיקום של האבן השחורה. לפי ההלכה האיסלאמית, על כל מוסלמי לבקר לפחות פעם אחת בחייו במקום כדי למלא את מצוות החג'. הביקור בחג' אינו מסתכם רק בכעבה וכולל מקומות נוספים בקרבת מקום, כמו "גשר הג'מראת".

 

בשל הצפיפות הגבוהה במקום במקביל לתנועה המעגלית של האנשים, לעתים קרובות נופלים ואף נרמסים למוות מתפללים שהגיעו לכעבה במכה. האירוע הקשה ביותר התרחש בשנת 2015, כאשר לפי דיווחים רשמיים סעודיים מצאו את מותם 769 אנשים ועוד כ-700 נוספים נפצעו.

 

בדיווחים אחרים נטען אף כי מדובר על יותר מ-2,000 הרוגים בתקרית, כאשר אל זרם האנשים שהיו בדרכם לגשר הצטרפו באופן לא צפוי אלפי אנשים נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים