שתף קטע נבחר

הטיפול המשולב במלנומה שמאריך את חיי החולים

בכנס הסרטן של האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית הוצג טיפול משולב המצליח להאריך את חייהם של החולים במלנומה גרורתית פי שניים מהטיפול היחיד שהיה נהוג

סרטן העור, או בשמו הרפואי מלנומה, הנו אחד מהסרטנים הקטלניים ובעלי אחוזי התמותה הגבוהים ביותר, בעיקר בשלבים המתקדמים של המחלה, כשהיא הופכת לגרורתית. כ-200,000 מקרים חדשים של מלנומה מאובחנים ברחבי העולם בכל שנה, כמחצית מהחולים מאובחנים עם מוטציית BRAF, אבחון המעלה את סיכוייהם לחלות במחלה גרורתית.

 

בשנים עברו, היו הטיפולים במלנומה לפורצי הדרך בטיפול האימונותרפי, אותם טיפולים חדשים בהם מגייסים את מערכת החיסון של הגוף להלחם בסרטן. מאז, הפך הטיפול האימונתרפי לאבן יסוד במלחמה במחלה והם ניתנים כיום לא רק לסרטן העור אלא גם לסרטן הריאות, סרטן דרכי העיכול, סרטן דרכי השתן, סרטן ראש-צוואר והרשימה רק הולכת ומתארכת מידי שנה.

 

בכנס הסרטן של האגודה האמריקנית לאונקולוגיה (ASCO), שנערך בשבוע שעבר, הוצג טיפול משולב חדש עבור אותם חולים עם מוטציית BRAF, אשר הצליח להאריך את חיי החולים במלנומה גרורתית בקרוב לכפול מהטיפול היחיד שהיה נהוג בעת תחילת המחקר.

בישראל מאובחנים מדי שנה כ-1,600 חולים במלנומה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בישראל מאובחנים מדי שנה כ-1,600 חולים במלנומה(צילום: shutterstock)
 

משלב טיפולי זה, הכולל את התרופות encorafenib ו-binimetinib, הצליח להאריך את חייהם של החולים בסרטן עור גרורתי בעלי מוטציית BRAF בממוצע של יותר מ-33.6 חודשים, זאת בהשוואה ל-16.9 חודשים בחולים שטופלו בטיפול היחיד המקובל כיום עם התרופה vemurafenib. כמו כן, המשלב החדש הביא לעצירת התקדמות המחלה במשך 14.9 חודשים.

 

בשל תוצאות מבטיחות אלו נבחר טיפול זה, הצפוי להירשם בסוף החודש ב- FDA, לרשימת התרופות המבטיחות של השנה מטעם האיגוד האונקולוגי האמריקני בכנס.

 

"המחקר הראה למשלב זה תוצאות קליניות מצוינות ופרופיל רעילות נסבל", אומר פרופסור יעקב שכטר, מנהל מכון אלה למלבאום לאימונו-אונקולוגיה ומלנומה במרכז הרפואי שיבא תל השומר, "בכך מצטרף משלב נוסף לשניים הקיימים כבר בקבוצה זו של מעכבי BRAF/MEK". בהסתמך על מחקרי עבר, המשלבים הקיימים כיום, Dabrafenib ו- Vemurafenib,Combinetinib ו-Trametinib, הצליחו להאריך את חיי החולים ב-24 חודשים בממוצע ולעצור את התקדמות המחלה בכ-12 חודשים".

 

בישראל מאובחנים מדי שנה כ-1,600 חולים במלנומה, מרביתם גברים, 95% מהם יהודים. בקרב ילידי אירופה ואמריקה, שיעורי ההיארעות של מלנומה הם הגבוהים ביותר ובקרב ילידי אסיה ואפריקה השיעורים הנמוכים ביותר. אולם בבחינת מוצא המאובחנים בשלב ממוקד, ילידי ישראל מובילים (7.7 ו-7.5 מקרים ל-100,000 גברים ונשים בהתאמה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"למשלב תוצאות קליניות מצוינות ופרופיל רעילות נסבל"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים