שתף קטע נבחר

הטכנולוגיה שמייצאת מישראל את אור השמש

תערוכת Inter Solar, אחת הגדולות בעולם בתחום האנרגיה, שנפתחה הבוקר (ד') בגרמניה תארח השנה את הביתן הישראלי ותחתיו 9 חברות עם חידושים שיכולים לשפר ולייעל את היכולת לנצל את אור השמש וליצור אנרגיה בצורה יעילה יותר. "אנרגיה סולארית היא תעשיה צומחת עם שיעור החדירה הגדול בעולם"

לאחרונה הוחלט במדינת קליפורניה בארצות הברית, שמ-2020 תחייב המדינה להציב פאנלים סולאריים לייצור עצמי של חשמל על כל בית חדש שייבנה. נכון לאמצע 2017, 30% מתצרוכת החשמל במדינה כבר מיוצרת באמצעות אנרגיות מתחדשות והמטרה היא לייצר 50% מתצרוכת החשמל במדינה באמצעות אנרגיות מתחדשות עד שנת 2030. החלטה זו משקפת מגמה עולמית של התייעלות אנרגטית וחיפוש אחרי פתרונות לאנרגיות חלופיות לאלה של הגז והנפט.

 

תערוכת InterSolar Europe שנפתחה הבוקר (רביעי) היא אחת משלוש המובילות בעולם לתחום האנרגיה סולארית. לתערוכה הענקית, שמתקיימת בין התאריכים 20-22 ביוני במינכן שבגרמניה, מגיעים מידי שנה למעלה מ-65 אלף משתתפים ואלפי מציגים. התערוכה כוללת פתרונות מתחומי התאים הפוטוולטאים, תרמו-סולארים, מערכות לאחסון אנרגיה ואינטגרציה לרשת החשמל. ישראל, באמצעות מכון היצוא ומנהל סחר חוץ, יוצאת בפעם השנייה לתערוכה עם ביתן לאומי ו-9 חברות ישראליות.

 

"ענף הקלינטק משתייך לענפים הטכנולוגיים במכון", אומרת נועה אהרוני מנהלת הענף במכון היצוא. "אנחנו עוסקים בעיקר בתחומי האנרגיה, הסביבה – מחזור ופסולת והבנייה החכמה".

שדות סולארים בערבה של חברת ערבה פאוור (צילום: איתמר גרינברג) (צילום: איתמר גרינברג)
שדות סולארים בערבה של חברת ערבה פאוור(צילום: איתמר גרינברג)

 

אהרוני מציינת כי "הענף הסולארי העולמי מקיים 3 אירועים מדי שנה, בארצות הברית, בסין ובאירופה. InterSolar הוא האירוע הגדול באירופה ומגיעים אליו שחקנים מכל העולם ומציגים פתרונות מתחום ייצור החשמל (פוטווולטאי) וייצור החום (טרמו סולארי).

 

"התערוכה בשנה שעברה היתה מוצלחת מאד והשנה אנחנו יוצאים, יחד עם מנהל סחר חוץ של משרד הכלכלה, בשיתוף התכנית Israel Newtech במשרד הכלכלה והתעשייה, עם 9 חברות, שמציעות מיפוי שטחים להתקנת מערכות סולאריות, חברות שהמציאו פאנלים סולאריים דו כיווניים, חברות של חיבור אל רשת החשמל של האנרגיה, חברות ניקוי רובוטים סולאריים, מערכות שמגבירות ייצור סולארי מהשמש, אופטימיזציה של חוות סולאריות ועוד. הפתרונות מגיעים מעולמות התוכנה, ה-IOT והביג דאטה, בהם ישראל מאד בולטת".

 

בקרוב יצאו חברות ישראליות גם אל הודו ולארצות הברית אבל גם צפויים להגיע לישראל משלחות מאד גדולות מהעולם, כמו נשיא חברת ענק מתאילנד שהגיע לאחרונה לשבוע, בעזרת הנספחות של מנהל סחר חוץ. "לקראת סוף השנה, נהיה שותפים בכנס אילת-אילות על אנרגיה מתחדשת". לדבריה, משרד האנרגיה מעודד הגברה של ייצור החשמל הביתי על ידי אנשים פרטיים לטובת השקעה ביצור אנרגיה. "ככל שיהיו יותר מתקנים סולריים, יהיו עוד תשתית להקמת מיזמים בתחום", היא מסכמת.

 

Apollo Power קמה על חוף הים בנחשולים

אחת החברות שתציג בביתן הישראלי היא אפולו פאוור, שמתפתחת פתרונות סולאריים לכל מקום ובכל תקציב. החברה הוקמה לפני 4 שנים על ידי עודד רוזנברג, מנכ"ל החברה וערן מימון, ה-CTO בחברה. שניהם מקיבוץ נחשולים.

 

"ערן ואני מכירים כבר 20 שנה. שנינו גרים בקיבוץ נחשולים ובוקר אחד נפגשנו על חוף הים", מספר רוזנברג. "ערן, שהוא פיזיקאי ומהנדס מכונות, הציע רעיון חדשני - יצירת צבע סולארי - ואני נדלקתי על הרעיון".

 

השניים פתחו חברה, גייסו כסף וכימאים, ביניהם ד"ר ירון תדהר ממכון וייצמן. "ביקשנו מהטכניון להשתמש במעבדה שלהם ואנחנו שם מיולי 2014. זה נשמע פשוט אבל זה לקח זמן וההתחלה היתה קשה כי ביום שפתחנו את החברה פרץ "צוק איתן" וכל מי שהיה שותף בפתיחת החברה גויס למילואים", נזכר רוזנברג. היום יש בחברה 12 אנשים, רובם בפיתוח הטכנולוגי.

 

apollo power ()
כל אחד מחזיק יריעה ניידת שמייצרת עבורו חשמל בכל מקום ובאופן נייד. Apollo Power

 

"הצבע הסולארי, כך גילינו, מוגבל בחלקו אז פיתחנו חלופה של יריעות שהן טאפט סולארי. המערכת שלנו אוספת פוטונים מהשמש והופכת אותם לחשמל", מספר רוזנברג. "השאיפה שלנו שזה יהיה מוצר זמין בכל מקום, אפילו בפריסה על כבישים. בחזון שלנו, כל אחד מחזיק יריעה ניידת שמייצרת עבורו חשמל בכל מקום ובאופן נייד".

 

ענייני אנרגיה נמצאים בדרך כלל תחת רגולציה קפדנית מה שמקשה על גיוס משקיעים בתחום. "ככל שהמוצר חדשני יותר, הבנקים מהססים להיכנס ולכן החלטנו להיכנס מלמטה עם ציפויי רכבים, ציפויי אוטובוסים וכדומה. אנחנו מייעדים את המוצר בהתחלה לעולם השלישי, שחסר בחשמל זמין ולשם כך אנחנו מייצרים ערכה סולארית, שאוגרת את החשמל לשימוש של המשתמש בכל זמן ובכל מקום", מספר רוזנברג.

 

apollo power ()
המערכת אוספת פוטונים מהשמש והופכת אותם לחשמל

 

רוזנברג מציין כי היריעות הללו עדיין בפיתוח והשניים מחפשים שותף, יצרן מעולם הציפויים, שיכול לקחת את המוצר משלב המעבדה לשלב היצור. "אנחנו נמצאים כבר במשא ומתן עם חברה רלוונטית. בשיתוף נכון, אנחנו יכולים להיות בשוק תוך שנה", אומר רוזנברג ומספר שהם גם עובדים על פיתוח בתחום הבלוקצ'יין, תחום שדורש יכולות אנרגיה עצומות במיוחד. "יש לנו פיתוח פתרון של מכשיר כרייה, דרכו ניתן יהיה ניתן להשתמש באנרגיה שהצטברה בערכה של כל אחד. זה סוג של מכירת אנרגיה לגורם שני", הוא מסכם.

 

apollo power ()
ערכה סולארית, שאוגרת את החשמל לשימוש של המשתמש בכל זמן ובכל מקום.

 

באינטרסולאר תציג החברה את הערכה הניידת באירופה, שנמצאת כעת בבדיקה של לקוח סינגפורי, שבודק יכולת הפצה שלה באסיה.

 

RayCatch בפתרונות שליטה ובקרה סולאריים

חברת RayCatch קיימת מעל שנתיים וחצי. החברה היא סטארט אפ וכבר פעילה בארץ, באירופה, בסין ובהודו ולאחרונה התחילה גם לפעול בארצות הברית. "אנרגיה סולארית היא בליבה שלנו", אומר בר וייס, מנהל השיווק והמכירות בחברה, "בין אם בכדי לקדם אנרגיה נקיה ובין אם כדי למצוא פתרונות עתידיים למימוש סולארי לאנרגיה. ככל שהסולארי יקבל יותר מקום בעולם, הוא יהפוך לגורם משמעותי בהקשר האנרגטי בעולם".

 

את החברה הקימו מייק גולדשטיין (יזם סדרתי) וחגי הופלנד, מקטורה, שם מטפחים את שדות הסולאר מימיהם הראשונים בארץ. "תעשיית הסולאר היא תעשיה צומחת עם שיעור החדירה הגדול בעולם מכל התעשיות", אומר וייס. "אנחנו נכנסנו לתחום של מיקסום ניצול האנרגיה הסולארית".

 

 

aycatch ()
"אנרגיה סולארית היא בליבה שלנו". RayCatch

לכל שדה סולארי מחוברים סנסורים רבים, שאוספים נתונים סביבתיים רבים. את הדאטה הזו אוספים ב-RayCatch ועושים לה מוניטיזציה. "איסוף החומר בודק את התפוקה מהשדות האלה", אומר וייס. "עשינו אוטומציה לתהליך של איסוף הדאטה ועיבוד התוצאות והכל בטכנולוגית ענן מבלי לדרוך בשדה כלל".

 

לדבריו, המידע הנאסף הוא אוטומטי לחלוטין ועל בסיס מתמשך ורציף. "אנחנו יודעים להגיד למתפעל, בהתאם לתוצאות שנאספות, איך למקסם כל שדה וכל קולט על ידי מרשם מדויק בכל עת. המידע הזה יכול לעזור להעלות תפוקה בין 2-7% ולחסוך עלויות של 12-20%".

 

"הישיבה שלנו, כסטארט אפ, תחת ביתן מכון היצוא של ישראל, הסטארט אפ ניישן, נותן לנו יתרון מול מה שהיינו משיגים בלעדיו, כך שיש לנו ציפיות מהתערוכה", מסכם וייס.

 

SolAround מנצלת את השמש פעמיים

מנוע הצמיחה לגידול בהתקנות סולאריות בעולם הוא המשך הורדת המחירים, שיתאפשר בעיקר על ידי פיתוח תאי שמש ביעילות גבוהה ובמחיר נמוך. בחברת סולאראונד הצליחה לייצר מוצר של תאים דו צדדיים, שפתרה את עניין המחיר והיעילות.SolAround היא חברת סטארטאפ ירושלמית, שקמה בתחילת 2015 על ידי 4 יזמים: אבישי דרורי, מנכ"ל החברה, פרופ' נפתלי אייזנברג, מדען בכיר בתחומי האופטיקה והסולאר, ד"ר לב קריינין, מדען ידוע בעולם בתחום התאים הסולאריים ואחד מ-2 ממציאי התא הסולארי הדו צדדי עוד מימי ברית המועצות. הרביעי הוא ד"ר יוסי קופמן, יזם מצליח בתחומי הצ'יפים הסלולאריים.

 

aycatch ()
Raycatch

 

התא המקורי פותח ושימש ללווינים הסוביטיים ושימש לניצול מיטבי של אור השמש לתצרוכת החשמל של אותם לוויינים. המחיר היה אז יקר מאוד ובמשך השנים ד"ר קריינין פיתח את המוצר ושיכלל אותו עד שמחירו ירד במאות אחוזים. ב-2008-2009 צוות החברה הקים את חברת בי סולאר, שרכשה והפעילה מפעל יצור בגרמניה אבל כניסה לשוק של יצרן סיני, שהוריד את המחירים, הביאו לסגירת המפעל. המוצר היום דומה אבל כל התכנית העסקית של SolRound שונתה והותאמה לשוק התעשייתי.

 

החברה נענתה לאתגר של הפקת חשמל מקסימלית מאור השמש ופיתחה תא סולארי דו צדדי, שיש לו יכולת לנצל את אור השמש גם מצידו הקדמי, כמו כל התאים אבל יכול לנצל גם אור בחלקו האחורי של התא, מהחזרי אור מהשמיים והקרקע ושמש ישירה בכל שעות היום וכך, בפועל, כל תא מפיק 30% יותר אנרגיה.

 

"הייחוד שלנו", אומר אבישי דרורי, "הוא שמבנה התא שלנו פשוט ויש לו יתרון יציבות לאורך 30 שנה וכך המוצר שלנו חסכוני יותר אבל גם עמיד יותר".

 

solaround ()
SolAround מנצלת את השמש פעמיים

 

"בשלב הזה יצרנו מאות דגמים במעבדת הפיתוח שלנו בגרמניה (שנמצאת שם בגלל הקרבה לפסי יצור במעבדות בגרמניה). בגלל שבעבר ניסינו לייצר ולא הצלחנו, הפעם אנחנו מוכרים רישיונות יצור לחברות הגדולות בעולם שנמצאות בסין, הודו - ולאחרונה גם בארה"ב ובאירופה. יצרנו מאות דגמים ואנחנו מנהלים מו"מ עם לקוחות בטאיוואן, סין והודו, פריצת דרך שיווקית שיצרנו עם 5 חברות ענק שפגשנו בתערוכה ענקית בסין. "באינטרסולאר" נפגוש כמה יצרנים אמריקאים ואירופאים ונפגוש חברות תשתית שמתעניינות בכך כנכס אסטרטגי להוזלת החשמל ללקוחות שלהם. עכשיו אנחנו מקווים שהטכנולוגיה תיכנס גם לפרויקטים הגדולים שמוקמים בשנים אלו בנגב", מסכם דרורי.

 

גרמניה נחשבת לחלוצה עולמית ביישום טכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת וסביבה. את זה קל לראות בטיסה מעל המדינה כאשר נגלים אלפי טורבינות המפוזרות על הקרקע - ואלו הן רק אחת מהאופציות של יצור האנרגיה הירוקה. אם בעבר הסתמכה גרמניה על כורים גרעיניים ושריפת פחם לצורך ייצור חשמל, כיום מעל 36% מתפוקת החשמל של גרמניה מגיעה ממקורות אנרגיה מתחדשת (לעומת נתון של 6% בעשור הקודם) ומגמת עלייה זו נמשכת ומובילה למהפך בגרמניה כיצואנית אנרגיה חשמלית לשכנותיה.

 

solaround ()
למבנה התא יש יתרון יציבות לאורך 30 שנה.

 

"התמורות שעובר תחום האנרגיה בעולם ניכרות גם בגרמניה המציבה יעדים שאפתניים לקיצוץ פליטת פחמן דו חמצני ב-80% ולגידול החלק שתופסת האנרגיה המתחדשת בסך צריכת האנרגיה ל-60% עד 2050", אומר דורון אברהמי, ראש הנציגות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בברלין. "לשם כך צפוי כי יעלה הצורך במדינה בהשקעות בתחנות רוח ימיות, אנרגיה פוטו-וולטאית, הרחבת רשתות ופרויקטים לאגירת אנרגיה כמו גם ביישום של תשתית אנרגיה חדשה וחכמה, שיהיה ביכולתה לאזן את האספקה המשתנה של משאבי טבע מתחדשים".

 

"במהלך תערוכת Inter Solar, הנחשבת לגדולה ביותר בתחום הסולארי באירופה, ייערכו פאנלים וכנסים שונים בנושא אנרגיה סולארית וייקחו בה חלק שבע חברות ישראליות במסגרת ביתן לאומי. במהלך התערוכה ייפגשו החברות הישראליות עם הגורמים הרלוונטיים עבורן, בפגישות שתואמו על ידי הנציגות הכלכלית. פעילות זו, מהווה נדבך חשוב בפעילות הנציגות הכלכלית בסקטור האנרגיה ואנו נשמח להמשיך ולסייע לחברות הפועלות בתחום", מסכם אברהמי.

 

בשיתוף מכון היצוא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים