שתף קטע נבחר

תחקיר: כך הבטיח טראמפ לא לבקש מישראל להתפרק מגרעין

ה"ניו יורקר" מפרסם כי במשך שנים פעלה ישראל מול הממשלים האמריקניים למנוע אפשרות שתתבקש להתפרק מנשק גרעיני שהיא מחזיקה לפי פרסומים זרים. הנשיאים ניקסון, קלינטון, בוש הבן ואף אובמה חתמו על מכתבים סודיים. עם כניסת טראמפ, היה זעם בבית הלבן מהדחיפות לחתום: "זה הבית שלנו". לבסוף טראמפ חתם

 

טראמפ ונתניהו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טראמפ ונתניהו(צילום: MCT)

התחייבות לא לדחוף את ישראל להתפרק מנשקה הגרעיני בתמורה להמשך מדיניות העמימות: זו הדרך שהונהגה במשך שנים בין ישראל לארה"ב בכל הנוגע לתוכנית הגרעין הישראלית והנשק שהיא מחזיקה, לפי פרסומים זרים.

 

ה"ניו יורקר" פרסם אתמול (ב') תחקיר ובו התברר כי הנשיא דונלד טראמפ חתם על מכתב ובו הוא מתחייב שלא לבקש מישראל להתפרק מנשק גרעיני בתמורה לכך שישראל תמשיך במדיניות העמימות שלה בנושא. גורמים ישראלים בכירים, כך לפי התחקיר, ביקרו בבית הלבן ב-13 בפברואר אשתקד כשביקשו לדון על מכתב סודי, שבעצם ממשיך את המכתבים שעליהם חתמו הנשיאים הקודמים ובו הצהרה כי האמריקנים מתחייבים שלא להתערב בארסנל הגרעיני של ישראל.

 

השגריר רון דרמר ביקש להשיג את החתימה של טראמפ ובממשל האמריקני רצו להיענות לבקשה, אך לפי התחקיר, בבית הלבן הופתעו מהדחיפות ולא ידעו כלל על מכתבים שנשיאים קודמים חתמו עליהם. את האמריקנים העסיקו באותם ימים דברים מדאיגים יותר כמו התפטרותו של היועץ לביטחון לאומי מייקל פלין שהסתבך בפרשת המעורבות הרוסית בבחירות. "זה הבית שלנו", זעם גורם אמריקני כשטען נגד הדחיפות הישראלית. עם זאת, טראמפ חתם על המכתב.

 

הנשיא הנוכחי הוא לא הראשון שעושה זאת. קדמו לו גם ריצ'רד ניקסון, ביל קלינטון, ג'ורג' בוש הבן וברק אובמה. אבנר כהן, היסטוריון לענייני גרעין שכתב שני ספרים על תוכנית הגרעין הישראלית, אמר ל"ניו יורקר" כי בשנת 1969 הגיעו ראש הממשלה דאז גולדה מאיר והנשיא ריצ'רד ניקסון להבנות בעל פה על כך שישראל לא תצהיר בפומבי, תבצע ניסויים או תשתמש בנשק גרעיני שהיא מחזיקה והאמריקנים לא ילחצו על ישראל לפרק את התוכנית.

ביל קלינטון, ברק אובמה וג'ורג' בוש (צילום: gettyimages)
חתמו גם הם. מימין לשמאל: בוש הבן, אובמה וקלינטון(צילום: gettyimages)

הכור בדימונה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכור בדימונה(צילום: EPA)
 

זה המשיך עם הנשיאים ג'רלד פורד, ג'ימי קרטר ורונלד רייגן, שהתחייבו בעל פה לא לשנות את ההבנות. בשנת 1991, בעת מלחמת המפרץ, בישראל הרגישו כי צריך לעבור מהתחייבות בעל פה להתחייבות בכתב לאחר שהנשיא דאז ג'ורג' בוש האב אמר כי המעצמות דנו באפשרות שהמזרח התיכון תהיה נקייה מנשק להשמדה המונית, כולל נשק גרעיני, בשל תוצאות המלחמה.

 

המכתב הראשון שנוסח היה בשנת 1998 עבור ביל קלינטון בהסכמי וואי בעת שבישראל מכהן בנימין נתניהו כראש הממשלה. לפי גורמים אמריקנים לשעבר, הנשיא קלינטון הבטיח לישראל שלא תהיה שום יוזמה אמריקנית לחייב את ישראל להתפרק מגרעין. אחריו הגיע ג'ורג' בוש הבן שחתם על מכתב דומה.

 

עם תחילת כהונתו של ברק אובמה בשנת 2009, החלה דאגה אצל נתניהו. לפי התחקיר, נתניהו היה מודאג מאוד. "כולם היו בשיגעון", אמר גורם ישראלי ל"ניו יורקר". בחודש אפריל באותה שנה נשא אובמה נאום בפראג ובו אמר כי המחויבות האמריקנית היא עולם ללא נשק גרעיני. בתחקיר מצוין כי היועצים של אובמה הבינו עד כמה נתניהו פרנואיד, כך נכתב מפי גורם אמריקני לשעבר, מהאפשרות שאובמה ייקח מישראל את הנשק הגרעיני. "כמובן שזו לא הייתה הכוונה שלנו", אמר הגורם. חודש מאוחר יותר חתם אובמה על מכתב משודרג, אך דומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים