שתף קטע נבחר

מצוקת המים, במבט מלמעלה: האי בכינרת מתרחב

האגם הלאומי נמצא 57 ס"מ מתחת לקו האדום התחתון, ותמונות חדשות מראות עד כמה גדל האי הסמוך לקיבוץ מעגן. בשל המפלס הנמוך, ובמקביל לתוכנית להזרמת מים מותפלים, מאריכה מקורות את הצינור ששואב מים מהאגם

 

 

ה"אי" שבכינרת הולך וגדל: הירידה המתמשכת של מפלס הכינרת - שנמצא כיום במינוס 213.57 מתחת לפני הים ו-57 ס"מ מתחת לקו האדום התחתון - הרחיבה את האי הסמוך לקיבוצים מעגן והאון. באזור שבו קרקעית הכינרת גבוהה יותר. מערבית לצמח קיים חצי אי נוסף - רצועת חוף שנכנסת למים ונחשפת ככל שיורד המפלס.

 

ירידת המפלס של הכינרת הביאה בעבר גם לחשיפת ממצאים היסטוריים, בהם סירה בת 2,000 שמוצגת כיום בבית יגאל אלון בקיבוץ גינוסר, מטוס של חיל האוויר שנפל למים בשנות ה-50', שרידי תחמושת ועוד.

אי בכנרת ליד קיבוץ מעגן  (צילום: EPA)
האי בכינרת ליד קיבוץ מעגן (צילום: EPA)

אי בכנרת ליד קיבוץ מעגן  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אי בכנרת ליד קיבוץ מעגן  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בחודשי הקיץ צפויה התאיידות גבוהה שעלולה לגרום לירידה נוספת במפלס, אבל משרד התשתיות ורשות המים מתכננים להזרים מים מותפלים לכינרת, כדי לשמור על המפלס. במקביל, חברת מקורות עדיין שואבת מים מהאגם ובחודש האחרון בוצעו עבודות להארכת צינור היניקה, כדי להתאים אותו למפלס הנמוך.

 

מפלס הכינרת נמצא כעת בשפל, תוצאה של חמש שנות יובש רצופות בצפון, שהביאו את משק המים בארץ לשפל חסר תקדים. קצב התרוקנות של האגם הוא חצי ס"מ ביממה. במהלך החודשים האחרונים ביצעה חברת מקורות בדיקה יסודית של תחנות השאיבה סביב הכינרת, כדי לבחון את יכולת יניקת המים במפלסים הנמוכים, כדי שלא לשבש את אספקת המים ללקוחות באזור. הבדיקה העלתה שחייבים להאריך ולהעמיק את צינור היניקה של תחנת 'מורדות הבטיחה', ששואבת מים לרמת הגולן.

מבט אווירי על אזור כנרת ליד קיבוץ מעגן (צילום: EPA)
חצי האי מערבית לצמח, בסמוך לשפך הכינרת לירדן(צילום: EPA)

מבט אווירי על אזור כנרת ליד קיבוץ מעגן (צילום: EPA)
כניסת נהר הירדן לכינרת, בחלקה הצפוני(צילום: EPA)

מבט אווירי על אזור כנרת ליד קיבוץ מעגן (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

שפך נהר הירדן בכנרת (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הזרמת מים מותפלים לכנרת (צילום: מקורות)
הצינור של מקורות(צילום: מקורות)

הזרמת מים מותפלים לכנרת (צילום: מקורות)
(צילום: מקורות)

התחנה שנמצאת דרומית לנחל המג'רסה מעלה את המים לכיוון מעלה גמלא. העבודות בוצעו בחודש האחרון, וכללו הכנסת צינור חדש לכינרת באורך של כ-190 מ' ובקוטר 24 צול (כ-61 ס"מ). הצינור רותך על שפת הכינרת, הורד למים בציפה באמצעות ציוד כבד, ואז שוקע במים.

 

למרות שהשאיבה מהכינרת צומצמה מאוד בשנים האחרונות, חברת מקורות עדיין שואבת קרוב ל-100 מיליון מטרים מעוקבים, שהם שווי ערך לכ-60 ס"מ במפלס (בכל ס"מ של מים מהכינרת יש 1.65 מיליון מ"ק). על פי הסכמי השלום עם ירדן, מועברים לממלכה מדי שנה 50 מיליון מ"ק מים מהכינרת. 20 מיליון מ"ק הם מים מלוחים, המועברים במוביל המלוח לעבר הירדן הדרומי. מים אלה נמהלים בעוד 10 מיליון מ"ק של מים מתוקים. כמות נוספת נשאבת עבור מי השתייה של תושבי טבריה ויישובים נוספים סביב האגם, וכן מועברים מים להשקיה ביישובי רמת הגולן.

 

ראש המועצה האזורית עמק הירדן, עידן גרינבאום, אמר כי "המראה העצוב של האי המתרחב והולך מול קיבוץ מעגן הוא התוצאה של משבר עמוק וקשה באזור הכינרת. זו השנה החמישית שבה אזור סובב כינרת סובל מכמות משקעים נמוכה מאוד. הולך ומתקרב היום שבו שוב לא ניתן יהיה להשתמש במים המלוחים של הכינרת כדי להשקות את השדות והמטעים שיוצרים את המרבד הירוק והיפהפה שמסביב לאגם הלאומי. אנו שבים ודורשים מממשלת ישראל לעבור מהבטחות והצהרות למעשים שיספקו פתרונות בשטח וישפרו את מצבו העגום של משק המים".

 

בארגון "גרינפיס" אמרו כי "הירידה המתמדת במפלס הכינרת והבצורת שממנה אנו סובלים מעידים בעיקר על ההשלכות ההרסניות של שינויי האקלים, דבר שמשבש את הגשמים ומכניס את המשק כולו למצוקה. האי שמתרחב באמצע הכינרת מהווה קריאת השכמה לממשלה לשים בראש מעייניה את ההיערכות לשינויי אקלים והפחתת פליטות גזי חממה, להימנע מעודף ייצור אנרגיה מגז ולהשקיע באנרגיות מתחדשות ובהתייעלות אנרגטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
האי בכינרת ליד קיבוץ מעגן
צילום: EPA
מומלצים