שתף קטע נבחר

החללית היפנית ובה מחשב ישראלי תגיע השבוע לאסטרואיד

היאבוסה-2 צפויה להגיע לאסטרואיד רְיוּגוּ. החללית תשגר קליע לעבר האסטרואיד וגם תאסוף דגימות מהמכתש שייווצר. כמו כן ישוחררו שלושה רוברים קטנים ומעבדה נייחת, שהמחשב שלה הוא מתוצרת רמון צ'יפס הישראלית

בתום מסע של שלוש שנים וחצי בחלל, צפויה החללית היפנית היאבוסה-2 להגיע השבוע לאסטרואיד רְיוּגוּ. המשימה כוללת סקר בן שנה וחצי של האסטרואיד, הפגזתו בקליע גדול, שיגור נחתת מקפצת עם מחשב חלל תוצרת החברה הישראלית "רמון צ'יפס" הנתמכת על ידי סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, ולבסוף השבת דגימות קרקע מהאסטרואיד לכדור הארץ.

 

  

במשרד המדע הסבירו כי ריוגו הוא גוף קרוב-ארץ בקוטר כ-900 מטרים הנמנה עם קבוצת אסטרואידי אפולו, אותם אסטרואידים שמסלול ההקפה שלהם סביב השמש גדול ממסלול ההקפה של הארץ סביב השמש. מכיוון שכך, אסטרואידי אפולו עלולים להתנגש יום אחד בכדור הארץ. ריוגו הוא אסטרואיד מסוג C העשירים בפחמן, בסלעים ובמינרלים, וכן בתרכובות אורגניות ובמים.

 

הדמיה של החללית והאסטרואיד (הדמיה: סוכנות החלל היפנית)
הדמיה של החללית והאסטרואיד(הדמיה: סוכנות החלל היפנית)

 

לפי הסברה המקובלת, אסטרואידים מסוג C שפגעו בכדור הארץ הצעיר הם המקור העיקרי לאוקיינוסים שלנו. בנוסף, ייתכן שאסטרואידים אלו הם שסיפקו את אבני הבניין לחיים - תרכובות אורגניות. בסוכנות היפנית לחקר החלל (JAXA) מקווים שחשיפת אוצרותיו של ריוגו תספק לנו הבנה טובה יותר של האבולוציה של מערכת השמש, של כדור הארץ ושל החיים עצמם.

 

היאבוסה-2 מכילה תותח קטן שישגר קליע נחושת במשקל שני קילוגרמים, ובמהירות שני קילומטרים לשנייה, במטרה ליצור מכתש באסטרואיד. זרוע רובוטית שתצא מחללית האם תאסוף מהמכתש דוגמיות קרקע במטרה להביאן לכדור הארץ. בנוסף, חללית האם תשחרר שלושה רוברים קטנים שיקפצו על פני השטח של האסטרואיד, וכן מעבדה נייחת לניתוח הרכב הקרקע שמסוגלת לקפץ פעם אחת בשם מסקוט - שהמחשב שלה הוא מתוצרת רמון צ'יפס הישראלית.

 

תמונות של האסטרואיד, שצילמה החללית (צילום: סוכנות החלל היפנית)
תמונות של האסטרואיד, שצילמה החללית(צילום: סוכנות החלל היפנית)

 

המחשב הישראלי מנהל את הנחתת, מפעיל את המכשירים השונים ומשדר חזרה את הנתונים לחללית האם - ומשם לכדור הארץ. "ההרגשה מדהימה", אמר פרופ' רן גינוסר, מנכ"ל רמון צ'יפס הנתמכת על ידי סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע. "מדהים לחשוב שהמחשב שלנו יישאר שם על האסטרואיד, זה כמו דגל על הירח או על מאדים, אבל עוד יותר מאתגר. טיפוס על האוורסט הוא כאין וכאפס לעומת נחיתה על אסטרואיד, ומי יודע - אולי כורי אסטרואידים בעתיד ימצאו את הקופסה הקטנה שלנו ויחזירו אותה בשלום".

 

פרופ' גינוסר הסביר כי "צריך להבין שהאתגר הטכנולוגי כאן הוא הקרינה הקוסמית. הרכיבים האלקטרוניים שלנו מופצצים על ידי קרינה קוסמית אדירה, הרבה יותר מכפי שלוויינים חווים בחלל הקרוב, וכמובן שאין מקום לתקלות. יש מחשב אחד, והוא צריך לשרוד מסע של שלוש שנים וחצי בחלל העמוק".

 

שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, הוסיף : "ההשקעה של המשרד בחברות ההזנק הצעירות בתחום החלל מניבה תוצאות ומביאה לקידום הטכנולוגיה ולחיזוק יתרונותיה של תעשיית החלל הישראלית בשוק החלל העולמי".

 

בסך הכול, היאבוסה-2 תבלה שנה וחצי סביב האסטרואיד, כשהיא תסקור את הרכבו, וצורתו ובדצמבר 2019 תצא החללית חזרה לכדור הארץ במסע שיארך עוד שנה וחצי. בדצמבר 2020 צפויה היאבוסה-2 לשחרר את מטענה היקר בכדור הארץ והחוקרים יוכלו לנתח את הממצאים. אך גם חברות הזנק רבות היו מעוניינות לדעת אילו חומרים נדירים הוא מכיל. "עיני כל מחפשי הזהב והיהלומים והמתכות נשואות עכשיו ליאבוסה-2", מסכם פרופ' גינוסר.

 

רמון צ'יפס אף סיימה באחרונה את שלבי הפיתוח והייצור של שבב-מחשב לצורכי חלל המפגין את יכולות העיבוד המהירות והחזקות ביותר הקיימות כיום בעולם וישמש לעיבוד נתונים מהיר וחסכוני בלוויינים. השבב החדש של החברה מהיר פי 500 ביכולת החישוב שלו מהקודם וצורך רק פי חמישה יותר הספק חשמלי.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: סוכנות החלל היפנית
הדמיה
הדמיה: סוכנות החלל היפנית
מומלצים