שתף קטע נבחר

קנס לחיפה כימיקלים: "מכל האמוניה הופעל ללא רישיון"

חיפה כימיקלים הגישה בעבר בקשה לרישיון עסק שנדחה בשנת 1996 ומאז לא הוגשה כל בקשה. בנוסף, השופטת ג'אדה בסול הורתה להוציא צו סגירה קבוע למכל האמוניה, צו שלמעשה מחליף את הצו הזמני. חיפה כימיקלים: "נערער על גובה הקנס"

בית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה קנס את חברת חיפה כימיקלים ב-500 אלף שקלים בגין ניהול עסק ללא רישיון והורה על סגירת מכל האמוניה בצו קבוע. בנוסף חויבה החברה לחתום על התחייבות כספית בסך 2 מיליון שקלים, להימנע במשך שנתיים מביצוע עבירה על הוראות חוק רישוי עסקים. השופטת העבירה ביקורת על המדינה וציינה כי במשך שנים הרגולטור והמשרדים הממשלתיים לא נתנו לנושא את תשומת הלב הראויה.

 

השופטת ג'אדה בסול נתנה את החלטתה בשבוע שעבר בבית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה. השופטת הורתה להוציא צו סגירה קבוע למכל האמוניה, צו שלמעשה מחליף את הצו הזמני שניתן על-ידי בית המשפט במסגרת הליך הביניים, שאותו ניהלה עיריית חיפה לסגירת המכל.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בהחלטתה כתבה השופטת כי מדובר בעסק ייחדוי מבחינת מהות העיסוק והיקפו: "מדובר במכל אדיר ממדים, המשמש לאחסון אמוניה שהינה בגדר 'חומר מסוכן'". היא הוסיפה כי מדובר ב"עסק הטומן בחובו סיכונים רבים סביבתיים, בטיחותיים, ביטחוניים וכן מהווה סיכון משמעותי לביטחון הצבור ובטיחותו, ואף סכנת חיים באירועי חירום". חיפה כימיקלים הגישה בעבר בקשה לרישיון עסק שנדחה בשנת 1996 ומאז לא הוגשה כל בקשה.

 

עוד כתבה השופטת כי במשך שנים "נעשו ניסיונות לא מעטים למציאת פתרון לאספקת האמוניה למשק המדינה, כאשר משך כל הזמן הנ"ל, הסברה המקובלת הייתה, כי סגירת מיכל האמוניה עלול לגרום לנזק חסר תקדים למשק המדינה, ואף להשבתתו, לאור העובדה שהנאשמת היא האחראית לאחזקת האמוניה עבור המדינה".

 

השופטת ציינה כי "תפיסה זו, ושאלת הסכנה הבטיחותית והביטחונית מהמשך הפעלתו, השתנתה". היא כתבה בהחלטתה כי "התברר כי מלאי האמוניה המיועד עבור משק המדינה ... הינו באחוזים שוליים למדיי, לעומת כמויות האמוניה המאוחסנות והמשמשות לעסק ייצור הדשנים של הנאשמת". יש לציין כי בשנת 2004 זוכתה החברה מניהול עסק ללא רישיון, ובעקבות הזיכוי הגישה העירייה בשנת 2011 כתב אישום נגדה.

 

בנוסף, השופטת ציינה כי היא מתחשבת בחברה בהתחשב בסיטואציה המיוחדת של אחזקת מלאי האמוניה, "והצורך במציאת פתרונות שחייב מעורבות רגולטור והמשרדים הממשלתיים, אשר משך שנים רבות לא נתנו לנושא זה את תשומת הלב הראויה". השופטת ציינה כי עקב נסיבות אלה תתחשב בחברה בקביעת שיעור הקנס.

 

ראש העיר חיפה יונה יהב אמר בתגובה להחלטה: "בשם אותם מיליון תושבים אני מודה היום לצוות היועצים המשפטיים של עיריית חיפה, אשר מנהל משפטית את המאבק הצודק הזה שנים כה רבות. הנחיתי את אנשי המקצוע בעירייה להמשיך בהליך המקביל שנשאר פתוח להריסת המיכל".

 

מעיריית חיפה נמסר כי "גזר הדין מסכם מאבק משפטי ארוך, אותו מובילה עיריית חיפה משנת 2004 בכל הערכאות המשפטיות האפשריות לסגירת המיכל, שפעל לאורך השנים ללא רישיון עסק ובניגוד לחוק. המאבק התנהל בבית המשפט לעיניים מקומיים, בית המשפט המחוזי ועד לבית המשפט העליון, אשר הורה על סגירת המיכל".

 

מחיפה כימיקלים נמסר כי "אתר הייצור הצפוני של החברה נסגר לאחר שהיה מושבת מזה למעלה משנה וזאת לאחר שראש העיר חיפה, יונה יהב, שלל ממנו את רשיון העסק ובכך חיבל במפעל עתיר ידע, רווחי, ומשגשג. לצערנו מאות עובדים נותרו ללא מקור פרנסה בעקבות המהלך של עיריתי חיפה, ובנוסף נגרם נזק של מאות מיליוני דולרים לכלכלה הישראלית".

 

מחיפה כימיקלים נמסר עוד כי "יש בכוונת החברה לערער על גובה הקנס שהוטל. למרבה הצער ראה בית המשפט לעניינים מקומיים בחיפה, להתעלם מהנסיבות המיוחדות של העניין כאשר חיפה כימיקלים פעלה ברשות, בסמכות ובידיעת כל הרשויות המוסמכות אשר נתנו לה את כל ההיתרים הדרושים להמשך פעילותו של מיכל האמוניה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מכל האמוניה במפרץ חיפה
צילום: AFP
מומלצים