שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

ועדת קישוט / מליניאק

תארו לכם שנציגי הבנקים היו חברים בוועדה שתקבע את העמלות או שמנכ"ל רשת מזון היה חבר בוועדה שתטפל בהורדת יוקר המחיה. אז איך ייתכן ששמעון מזרחי מייצג את המינהלת בוועדה שתקבע את עתיד הכדורסל הישראלי? ככה זה כשמכבי ת”א מעל הכל

בזמן שכולם עסוקים במונדיאל מתכנסת אחת לשבוע ועדה בראשות מנכ"ל משרד הספורט יוסי שרעבי, שתגיש עד ה-1 באוגוסט המלצות שיקבעו את עתיד הכדורסל הישראלי בשנים הבאות. הוועדה נולדה כסולם שאיפשר לשחקנים ולקבוצות לרדת מהעץ הגבוה שטיפסו עליו, אבל היא נבנתה בחופזה עקום.

 


 

לכל גוף הוקצו שני נציגים בוועדה, אבל מטעם המינהלת הופיעו לישיבה הראשונה ארבעה: יו"ר נס־ציונה יניב מזרחי, שמעון מזרחי (שתמצאו אותו בכל פורום שבו עלולים לקבל החלטות שיפגעו במכבי ת"א), יו"ר המינהלת שמואל פרנקל והמנכ"ל עדלי מרכוס.

 

שמעון מזרחי (צילום: עוז מועלם)
שמעון מזרחי(צילום: עוז מועלם)

 

דירקטוריון המינהלת לא בחר ולא אישר מי יהיו נציגיו, והופעתו של שמעון מזרחי בכלל מעוררת תמיהה. האיש מודר כדי שלא יפריע להשגת הסכם עם ארגון השחקנים והתנגד לו, ועכשיו הוא מייצג את המינהלת. כשפרנקל התבקש להשאיר שני נציגים בחדר, הוא בחר לצאת בעצמו ולהשאיר את יניב מזרחי ושמעון מזרחי, ללמדכם מי שולט בפועל במינהלת. עדלי מרכוס נשאר כ"משקיף".

 

תארו לעצמכם שנציגי הבנקים היו חברים בוועדה שתקבע את עמלות הבנקים, או שמנכ"ל רשת מזון היה חבר בוועדה שתטפל בהורדת יוקר המחיה. מינהלת הליגה, איגוד הכדורסל וארגון השחקנים לא אמורים בכלל להיות חברים בוועדה שדנה בעניינם, אלא להופיע בפניה ולהציג את טענותיהם.

 

יוסי שרעבי ניר אלון אבי ניסנקורן שמואל פרנקל (צילום: שאול גולן)
שמואל פרנקל(צילום: שאול גולן)

 

העניין הכי בוער הוא ביטול הפטור ממס לשחקנים זרים. עבור השחקנים מדובר בקו מז'ינו, ולכן הם הכניסו לתמונה את יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, שכבר מגלגל את העניין עם שר האוצר משה כחלון. מהצד השני, מכבי ת"א שקועה בגירעון, וביטול הפטור יעלה לה מיליוני שקלים. שמעון מזרחי ימצא שותף למאבק למניעת ביטול הפטור ממס בדמותו של יוסי שרעבי. אין לי מושג מה דעתו האישית, אבל מנכ"ל משרד הספורט הוא עושה דברה של השרה מירי רגב (גופייה מספר 70 צהוב), שלא הסתירה את נטייתה לצד הקבוצות ונגד ארגון השחקנים.

 

לרוב חברי הוועדה יש אינטרסים, ולכן היא צריכה להיות מורכבת מנציגי משרדי האוצר והספורט, אנשי מינהל ציבורי, משפט, כספים וספורט שאינם קשורים לעניין.

 

יוסי שרעבי (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יוסי שרעבי(צילום: אורן אהרוני)

 

יותר קבוצות, יותר מקומות עבודה

ועדה לא צריכה להיות זירת משא ומתן למציאת פתרונות, אלא לקבוע, לפני הכל, עקרונות ומטרות. כרגע זה נראה כמו סחר בסוסים. תן לי עוד זר, תקבל מתאזרח. קחו לדוגמה את

החוק הרוסי, שנועד לפצות את השחקנים הישראלים על הפטור ממס שמקנה יתרון לזרים. במקום לבטל את שני העיוותים, הוסיפו חטא על פשע. ומאחר שהפטור ממס יבוטל בכל מקרה, השחקנים המקומיים יצטרכו להתפשר על ישראלי אחד מובטח במגרש.

איך זה ייגמר? זו ההצעה שלי:

 

  •  כל קבוצה תהיה חייבת לרשום 7־8 ילידי הארץ ששיחקו שלוש שנים במחלקות נוער.
  • ארבעה זרים בכל קבוצה, ואפשרות הגדלת מספר הזרים לחמישה בתנאי שהמתאזרחים ייחשבו לזרים.
  • רק ישראלי אחד מובטח בכל חמישייה.
  • מספר הקבוצות יגדל בהדרגה ל־14. זה יספק עוד מקומות עבודה לשחקנים ולמאמנים.
  • שתי קבוצות יורדות ושתי עולות מהליגה הלאומית.
  • הליגה תשוחק בשני סיבובים. אחריהם שמונה קבוצות בפלייאוף העליון, שש בתחתון.
  • רבע וחצי גמר הפלייאוף בסדרות של הטוב מחמישה. סדרת הגמר הטוב משלושה.
  • תמריצים לקבוצות שישתתפו במפעלים רשמיים של פיב"א.
  • תקרת מיסוי של 25 אחוז תבוטל. אם משרד האוצר לא יבטל את הפטור החלקי ממס לזרים, הקבוצות שיעסיקו זרים יפרישו לקופה משותפת סכום השווה ל־25 אחוזי ההנחה במס, כך תושווה עלות ההעסקה של ישראלי וזר.
  • הסכומים שיצטברו יחולקו בין הקבוצות שמעסיקות שלושה זרים בלבד.

 

חייכו למצלמה

בני אדם מתלוננים, זה הטבע האנושי. יש שמתלוננים שחם להם ואחרי שפותחים מזגן הם מתלוננים שקר. מי שאין לו רכב מתלונן שהתחבורה הציבורית על הפנים, אחרי שהוא קונה מכונית הוא מתלונן על פקקי התנועה. אנשים נשואים מתלוננים על האישה, גרושים מתלוננים שהם לבד. עניים מתלוננים שאין להם כסף לאוכל, עשירים מתלוננים שהם משלמים יותר מדי מיסים.

 

אוהדי כדורגל בישראל מתלוננים שהליגה לא שווה גרוש ומשודרת בערוץ בתשלום. כשהנבחרות הטובות בעולם משודרות בערוץ פתוח בחינם, גם על זה יש להם תלונות. פעם התלוננו שהשופטים לא רואים הכשלה ממרחק חמישה מטרים, היום אותם אנשים מתנגדים לשימוש בהילוכים חוזרים שעוזרים לשופטים לתפוס "עבריינים".

 

חדר בקרה (צילום: MCT)
חדר בקרה(צילום: MCT)

 

במשך שנים היו שחקנים שהתמחו בתפיסת חולצות והורדות זקיף בבעיטות בלתי ישירות. איתי שכטר הצוללן וחאלד חלאיילה המקצץ היו נתפסים, אם בכלל, רק בתוכנית סיכום המחזור שעות לאחר מעשה. הכי מגוחך שכאשר העבריינים היו סוף־סוף נתפסים, לא היו באים בטענות לשחקנים שגנבו פנדלים וגולים באוונטה, אלא לשופט שלא ראה ולא שרק.

 

ההילוכים החוזרים היו בשימוש בשידורי טלוויזיה כבר לפני 50 שנה, אבל פיפ"א השמרנית סירבה להשתמש בהם. מגן שמצליח להפיל שחקן ברחבה מבלי שהשופט יבחין בכך לא מרמה את השופט, אלא את אלפי האוהדים.

 

במזרח התיכון המציאו תיאוריה, מופרכת מיסודה, שבסוף הטעויות מתקזזות. פעם אתה מרוויח מטעות שיפוט, פעם אתה מפסיד. שטויות. לא רק שהטענה מעולם לא נבדקה סטטיסטית, גם כאשר הטעויות הולכות פעם לפה ופעם לשם הן ממש לא "מתקזזות". כי קבוצה שנפגעת מטעות שיפוט במחזור השביעי מפטרת את המאמן. ומי שנהנה מטעות השיפוט במחזור ה-20 הוא המאמן שהחליף אותו. הטעויות לא מתקזזות. נבחרת שסובלת מטעות שיפוט במשחק הראשון במונדיאל ומאבדת סיכוי לעלות לשלב הבא, מה עוזרת לה טעות שיפוט לטובתה במשחק השלישי כשהיא כבר בדרך הביתה?

 

במונדיאל הזה העבירות הגסות ותפיסות הידיים הולכות ונעלמות, וזה מקפיץ את אבירי הצדק, שמתלוננים שהצפייה בווידיאו "מעכבת את שטף המשחק". אין להם בעיה עם בזבוז הזמן בהחלפות שחקנים, שצולעים במשחק שמשודר לכל העולם בדיוק כמו בליגה ג' בישראל, עשרות מטרים לנקודת ההחלפה. למה ששחקן שיוצא לא יעזוב את המגרש בנקודה הקרובה אליו. מספיק עם הטקס המטופש.

 

שחקן שמתפתל מכאבים בשביל לגנוב זמן, וחוזר כעבור חצי דקה בספרינט שלא מבייש את יוסיין בולט, צריך לקבל צהוב על התחזות. לא מעט שערים הובקעו במהלך האחרון במשחק. מישהו בדק אם בוזבזו ארבע דקות או 4:35, והשער הובקע מעבר לזמן. למה מוסיפים דקות שלמות? הגיע הזמן לשעון אלקטרוני שכולם יראו, כמו שמקובל בכל משחק ילדים בכדורסל. חוץ מזה, הרבה שערים אחלה מונדיאל.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
שמעון מזרחי
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים