שתף קטע נבחר

כך תשמרו על שיניים תותבות: 7 עצות

לשמור על הניקיון של השיניים התותבות, להסיר אותם לפני השינה ולדאוג לסט נוסף - על כל צרה שלא תבוא. כך תשמרו על שלמות השיניים התותבות ועל השיניים בפיכם

מיליוני אנשים משתמשים בהן בכל רגע נתון ולכולם נדרשת תקופת הסתגלות לא פשוטה. כמה עצות פרקטיות יהפכו את התהליך לפשוט ויעיל יותר.

 

שיניים תותבות הן התקן נשלף שמטרתו השלמת שיניים חסרות רבות בחלק מהלסת או בכולה. התותבות נשענות על השיניים שנותרו בלסת, על החניכיים ועצם הלסת, ובלסת העליונה גם על החיך הקשה.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

 

התותבות הראשונות המוכרות לנו יוצרו לפני כ-2,500 שנה בסין, ועברו גלגולים רבים עד לתותבות המודרניות של היום. הטכנולוגיות השתפרו מאוד, כמו גם החומרים מהם הן בנויות (לרוב שרפים מיוחדים עם או בלי שימוש בבסיס מתכתי), הליך ההתאמה ונוחות השימוש.

 

יחד עם זאת, עדיין מדובר על שינוי לא קטן שדורש תקופת הסתגלות ושינוי הרגלים. בתחילת השימוש מרגישים כבדות בפה, הלשון קצת מוגבלת ולפעמים מתקשים בבליעה ועלולים לחוש קשיי נשימה שעוברים עם הזמן.

 

ישנם אנשים שמרגישים עלייה בכמות הרוק בפה. למעשה, זה דבר טוב שכן הרוק הוא כמו דבק שמבסס ומדביק את התותבת למקומה. בנוסף, עלולים להרגיש שהקול קצת השתנה, על מנת להתרגל מהר לשינוי אפשר לקרוא ספרים בקול רם, לשיר או לדקלם.

 

חשוב לחכות קצת לפני שמתחילים לאכול על מנת לאפשר לשרירי הלחיים והלסת להתרגל למצב החדש, אחרת אתם עלולים להיות חשופים לנשיכות כואבות של הלחיים והלשון.

 

נקו וחטאו את התותבות על בסיס קבוע (צילום: shuttertstock) (צילום: shuttertstock)
נקו וחטאו את התותבות על בסיס קבוע(צילום: shuttertstock)

 

כך תשמרו על השיניים התותבות נכון

1. שאבו ובלעו רוק - האלמנט החשוב ביותר באחיזת התותבת ללסת הוא יצירת ואקום. לאחר הנחת התותבת במקומה יש לשאוב את הרוק ולבלוע ובכך ליצור ואקום ראשוני ואחיזה טובה לתותבת.

 

2. בצעו התאמה של התותבת לחניכיים ולעצם מדי שנה - התאמה מדויקת של התותבת ללסת מונעת היווצרות של עומסים נקודתיים בחניכיים ובחיך שעלולים לגרום לפצעי לחץ.

 

במהלך פעילות התותבות נגרמים שינויים בחניכיים ובעצם עקב כוחות הלעיסה שגורמים לרווחים בין התותבת ללסת, לאובדן הוואקום ולאי נוחות רבה ולכן חשוב לחזור על ההתאמה מדי שנה.

 

3. נקו היטב את התותבת - התותבת היא גוף זר וגדול שצובר במהירות שאריות מזון, חיידקים ופטריות. יש להסיר את התותבות מספר פעמים ביום, רצוי אחרי כל ארוחה ולשטוף תחת הברז.

 

יש לצחצח את התותבות פעמיים ביום עם מברשת מיוחדת לתותבות, ולחטא את התותבות לפחות פעם-פעמיים בשבוע בעזרת טבליות חיטוי מיוחדות.

 

4. אל תשנו עם התותבת - שיניים תותבות מייצרות לחץ משמעותי על החניכיים ועצם הלסת. לחץ ממושך עלול לגרום לדלקות, פצעי לחץ, ואף לספיגה של החניכיים והעצם.

 

מומלץ לתת לרקמות מנוחה במשך השינה מדי לילה (כפי שמומלץ לישון ללא גרביים...) ולהניח את התותבת במים שלא תאבד את הלחות. הבעיה – הסרת התותבות גורמת לקריסה של השפתיים והלחיים ולמראה מבוגר ו"זקן" שלא תמיד מרגיש לנו בנוח ליד בן/בת הזוג.

 

5. שמרו על השיניים הנותרות - במקרים בהם נותרו שיניים בלסת נהוג שימוש בווים מתכתיים או אלסטיים הנשענים על השיניים הנותרות, לכן חשוב מאוד איזון נכון של הסגר, תכנון נכון של התותבת ומניעת לחץ מוגזם על השיניים הנותרות, אחרת התותבת תהפוך לתותבת ל"עקירת" שיניים כך שכל שנה נאבד שן אחת או מספר שיניים.

 

6. דאגו לסט נוסף - לתותבות יש נטייה להיעלם, להישבר ולהותיר אותנו ללא פתרון. כפי שאדם שמרכיב משקפיים דואג לזוג משקפיים נוסף, כך גם אדם המשתמש בתותבות כדאי שיהיה לו סט תותבות נוסף למקרה הצורך.

 

7. המשיכו לשמור על היגיינת פה – למרות שמדובר על התקן מלאכותי, חשוב להמשיך ולשמור על רמת תחזוקה גבוהה של חלל הפה והשיניים ולהבריש את הלשון היטב במברשת ייעודית.

 

ד"ר ערן פרמון, רופא שיניים ומנהל מרפאת ׳מאלו קליניק׳ רמת השרון והמורשה היחיד בישראל לטיפול בשיטת ALL-ON-4 מטעם ׳מאלו קליניק׳ העולמית

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על שיניים תותבות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים