שתף קטע נבחר

צרפת: חלוצת זכויות הנשים ששרדה את השואה נטמנה בפנתיאון של פריז

סימון וייל ששרדה את אושוויץ, נאבקה למען הזכות לבצע הפלות וכיהנה כשרה בממשלת צרפת, נפטרה לפני שנה - וכעת זכתה בכבוד נדיר ונטמנה בפנתיאון של פריז. "תקוותה מהווה מצפון בזמנים הקשים הללו", אמר הנשיא מקרון

אלפים התאספו כדי להעניק כבוד אחרון לניצולת השואה ופעילת זכויות הנשים סימון וייל, שהלכה לעולמה לפני שנה בגיל 89 וגופתה נטמנה אתמול (א') בפנתיאון של פריז.

טקס הטמנת גופתה של סימון וייל, שנפטרה לפני שנה, בפנתיאון של פריז (צילום: EPA)
הטקס בפנתיאון בפריז(צילום: EPA)

בפנתיאון, ששוכן בלב הבירה הצרפתית, טמונים שרידיהם של גדולי אומה צרפתים רבים, בהם וולטר, ויקטור הוגו ואמיל זולא. וייל, היא האישה החמישית שנטמנת במבנה המפואר, והיא נקברה לצד בעלה אנטונין, פקיד בכיר במגזר הציבורי שמת בשנת 2013.

 

ארונותיהם של וייל ובעלה נישאו בידי משמר כבוד ברחבי פריז. הנשיא עמנואל מקרון אמר כי ההחלטה לקבור את וייל במקום הייתה של האומה כולה. "זה מה שכל העם הצרפתי רצה", אמר בנאום שנשא בטקס הקבורה.

 

טקס הטמנת גופתה של סימון וייל, שנפטרה לפני שנה, בפנתיאון של פריז (צילום: EPA)
הנשיא מקרון לצד הארונות(צילום: EPA)

"עם סימון וייל, כל הנשים שעשו את צרפת נמצאות כאן בפנתאון", אמר הנשיא הצרפתי על וייל, ששרדה את מחנה ההשמדה אושוויץ וברבות השנים הפכה לאחת הדמויות המובילות בצרפת בתחום המוסר ולשם נרדף למאבק למען ההפלות.

 

"רצינו שסימון וייל תיכנס לפנתיאון מבלי לחכות שדורות שלמים יחלפו, כדי שהמאבקים שהיא נלחמה בהם, הכבוד שלה והתקווה שלה יישארו מצפן עבורנו בזמנים קשים אלו", הוסיף מקרון.  

טקס הטמנת גופתה של סימון וייל, שנפטרה לפני שנה, בפנתיאון של פריז (צילום: EPA)
מקרון ורעייתו. "הכבוד והתקווה שלה יישארו מצפן עבורנו בזמנים קשים אלו"(צילום: EPA)
 

טקס הטמנת גופתה של סימון וייל, שנפטרה לפני שנה, בפנתיאון של פריז (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בקרב הקהל שנכח בטקס היו נשים רבות שלבשו חולצות עם הכיתוב "תודה לך סימון". ביאטריס, בת 43, אמרה כי באה לטקס כדי להוקיר את "הדרך שבה פעלה למען חופש עבור נשים, כך שהן יוכלו לבחור את הקריירה שלהן, ולבחור אם להביא ילדים לעולם או לא".

 

ברנרד גרינפלד, שעמד בסמוך לאנדרטת השואה, אמר כי וייל "שברה כל תקרת זכוכית, אם זה מבחינת נשים בחברה, אבל גם בנושא תפקידה של צרפת בהשמת היהודים, זה היה טאבו". הוא הוסיף: "היא לא נכנסת לפנתיאון כקורבן שואה, אלא כמי שהתגברה על הזוועות האלה ולכן היא בלבבות של האנשים".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד לה וצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "כבוד ענק הוענק לסימון וייל ז"ל, ניצולת השואה שהגיעה לפסגת הפוליטיקה האירופית והובאה למנוחות בטקס רשמי בפנתיאון. וייל הייתה חלוצה בתחום זכויות הנשים בצרפת והיא מעולם לא שכחה את שורשיה היהודים. העם היהודי יזכור אותה תמיד. יהי זכרה ברוך".

 

 

וייל שימשה בתפקיד שרת הבריאות ושרת הרווחה בצרפת ופעלה רבות למען זכויות נשים, בין היתר כשחקקה ב-1975 חוק שמאשר ביצוע הפלות. ארבע שנים מאוחר יותר הייתה וייל לאישה הראשונה שכיהנה כנשיאת הפרלמנט האירופי.

 

ב-2010 זכתה לכבוד ולהוקרה על פעילותה כשנבחרה לאקדמיה הצרפתית והייתה לאישה השישית בלבד שבאה בשעריו של המוסד היוקרתי בן מאות השנים.

 

וייל, שנולדה כסימון אנני לילין ג'אקוב, היא בתו של אדריכל יהודי מניס. ב-1944 היא גורשה עם אימה ואחותה לאושוויץ ומשם לברגן-בלזן, שם מתה אמה זמן קצר לפני שחרור המחנה. על ידה קעקעו הנאצים את המספר 78651. ב-2005 שבה וייל לאושוויץ והשתתפה בטקס לציון 60 שנה לשחרור המחנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים