שתף קטע נבחר

טראמפ ליועציו: למה שלא נפלוש לוונצואלה?

בכיר אמריקני חושף: בישיבה אשתקד נדהמו יועצי הנשיא ונאלצו להסביר לו דקות ארוכות מדוע אין לשלוח את הצבא לוונצואלה כדי להפיל את משטר מדורו. כשביקשו שלא יעלה את הנושא בארוחה עם מנהיגי אמריקה הלטינית – הדבר הראשון שאמר בארוחה היה: "אמרו לי לא לשאול, אבל תרצו פתרון צבאי?"

לקראת סיומה של ישיבה שנערכה באוגוסט אשתקד בבית הלבן ושעסקה בסנקציות על ונצואלה פנה הנשיא דונלד טראמפ ליועציו הבכירים ושאל אותם שאלה מדהימה: בהתחשב באיום הנשקף לביטחון באזור בעקבות קריסתה המסתמנת של ונצואלה – מדוע ארה"ב אינה יכולה פשוט לפלוש אליה? כך מדווחת סוכנות הידיעות AP.

 

ניקולאס מדורו ודונלד טראמפ (צילום: רויטרס, AP)
ניקולס מדורו ודונלד טראמפ. דיבורים על פלישה(צילום: רויטרס, AP)

לפי הדיווח, משתתפי הפגישה, בהם מזכיר המדינה רקס טילרסון והיועץ לביטחון לאומי מקמסטר, היו המומים מהשאלה. הן טילרסון והן מקמסטר עזבו בחודשים הבאים את הממשל.

 

לפי הדיווח ב-AP, חילופי הדברים בעניין נמשכו כחמש דקות. מקמסטר ומשתתפים אחרים הסבירו לטראמפ כל אחד בתורו מדוע פעולה צבאית עלולה להוביל לתוצאות לא רצויות ולסכן את התמיכה של מדינות אמריקה הלטינית – תמיכה שגויסה בעמל רב – בהטלת סנקציות על ממשלתו של נשיא ונצואלה ניקולס מדורו, ההופך את המדינה בהדרגה לדיקטטורה.

הפגנה נגד הממשלה. המנהיגים הלטינים השיבו לטראמפ: "כן, אנחנו בטוחים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד הממשלה. המנהיגים הלטינים השיבו לטראמפ: "כן, אנחנו בטוחים"(צילום: רויטרס)

מפגינים נגד ממשלת ונצואלה מפוזרים בכוח בקראקס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים נגד ממשלת ונצואלה מפוזרים בכוח בקראקס(צילום: EPA)

המקור שהדליף את הדברים ל-AP העיד כי טראמפ התעקש. הוא אמנם לא אותת שבכוונתו להורות לגבש תוכניות צבאיות נגד ונצואלה, אבל הוא הזכיר מקרים מהעבר שבהם נעשה שימוש בדיפלומטיה כוחנית באזור – למשל הפלישה לפנמה ולגרנדה בשנות ה-80. לפי העדויות, למרות ניסיונותיהם של היועצים להניא את טראמפ מהרעיון – הוא המשיך להחזיק בו.

 

ביום המחרת, 11 באוגוסט, עורר טראמפ דאגה הן בקרב בעלי בריתו והן בקרב אויביו כשדיבר על "האופציה הצבאית" לסילוקו של מדורו מהשלטון בוונצואלה. בחוגים מדיניים אמריקניים ביקשו בתחילה להתייחס בביטול לדבריו של טראמפ, והציגו אותם כעוד הצהרה סנסציונית של הנשיא שאליה כבר התרגלו בעולם, אבל לפי הגורם האמריקני הרשמי שסיפק ל-AP את הפרטים, מעט אחר כך העלה טראמפ את הנושא בשיחה עם נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס. שני בכירים קולומביאנים רמי דרג אישרו ל-AP את הדברים.

מפגינות נגד ממשל מדורו. יותר ממיליון פליטים (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינות נגד ממשל מדורו. יותר ממיליון פליטים(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בספטמבר, בשולי העצרת הכללית של האו"ם, שב טראמפ ודן באפשרות לפלוש לוונצואלה, והפעם דיבר על כך ארוכות. זה קרה בארוחת ערב פרטית עם מנהיגי ארבע מדינות באמריקה הלטינית שהן בעלות בריתה של וושינגטון. סנטוס היה אחד מהם. הגורם הרשמי אמר כי בתדרוכים המליצו היועצים לטראמפ שלא להעלות את הנושא משום שהדבר לא ישתלם, אבל הדבר הראשון שטראמפ אמר בארוחת הערב היה: "אנשי הסגל שלי אמרו לי לא לומר את זה" – ואז שאל כל אחד מהמנהיגים אם הם בטוחים שהם אינם מעוניינים בפתרון צבאי. לפי הבכיר האמריקני ששוחח עם AP, כל אחד מהמנהיגים אמר לטראמפ שהוא בטוח לגמרי שהוא מתנגד לפתרון צבאי.

 

במהלך כהונתו של טראמפ הטילו ארה"ב, קנדה והאיחוד האירופי סנקציות על עשרות בכירים ונצואליאנים, בהם הנשיא מדורו עצמו, בגין שחיתות, סחר בסמים ופגיעה בזכויות אדם. ארה"ב העבירה יותר מ-30 מיליון דולר לשכנותיה של ונצואלה כדי לסייע להן לקלוט את גל הפליטים – יותר ממיליון מספרם – שברחו מוונצואלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AP
מדורו וטראמפ. "זה לא ישתלם"
צילום: רויטרס, AP
מומלצים