שתף קטע נבחר

להכניס נשמה לבריאות הנפש

אחד המאבקים הקשים ביותר ברפואה הוא מיגור הסטיגמה של מחלת נפש. עמותת ‘אנוש’ עושה עבודת קודש כבר 40 שנה בישראל. לירון דוד, בכירה בעמותה, הגיעה להרצאה בשיקגו

בשיקגו, בוסטון וניו-יורק נתקלים פעמים רבות בחסרי בית המשוטטים ברחובות, צורכים סמים ורבים זה עם זה. בחורף הקפוא הם גרים בבתי מחסה, בקיץ הם ברחובות. "ממש לא נעים לראות את כל המשוגעים האלה”, לחש לי עובר אורח.

 

הסרט "קן הקוקייה" משנת 1975 המחיש את הבעייתיות באשפוז פסיכיאטרי. עלילת הסרט נסובה סביב אדם המגיע לאבחון בבית חולים פסיכיאטרי ופוקח את עיני המאושפזים האחרים לעוולות הפסיכיאטריה. בשנות החמישים והשישים התעוררה תנועת האל-מיסוד בארה"ב ובקרה קשות את שיטות הטיפול הפסיכיאטריות ויצאה נגד: אשפוז כפוי, קשירה, וטיפולים בשוק חשמלי. חולים הוצאו מהמוסדות אל הרחובות ונפלו מן הפח אל הפחת- לא הוקצו משאבים לקליטתם.

המצב בישראל לא היה שונה. מסוף המאה התשע עשרה ובמיוחד לאחר כינונו של המנדט הבריטי, הועברה האחריות לטיפול בחולי נפש מהמשפחה ומהקהילה לידי מוסדות פסיכיאטרים. לצורך זה נחקקו חוקים ותקנות, נבנו בתי חולים שאפשרו להגדיר פרטים כחולי נפש ולהרחיקם מהקהילה.

 

עמותת אנוש - העמותה הישראלית לבריאות הנפש, נוסדה לפני 40 שנה על -ידי בני משפחה של אנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית שהחליטה להניע את הגלגל למקור. העמותה נלחמת בסטיגמה ומקדמת חקיקה וביקורת ציבורית בתחום בריאות הנפש.

 

- ()
לירון דוד (שניה משמאל) מציגה את הפרויקט באו"ם

 

"יחסה של החברה למחלות נפש לאורך ההיסטוריה היה שלילי. החולים נתפסו במידה רבה כמפריעים לסדר הציבורי ומסוכנים לציבור. התיוג השלילי גם ניזון מדעות קדומות: הדיבוק ושדים ורוחות, אלימות ומסוכנות”, פתחה לירון דוד, מנהלת יחסים בינלאומיים ב’אנוש’, את הרצאתה לנשות קבוצת התלמוד הישראלית בשיקגו. "אנשים היו מודרים מהקהילה וגרו בבתי חולים לעתים, כל ימיהם. בהשפעת תנועת 'האל—מיסוד' האמריקאית החלה גם בישראל רפורמה מבנית לצמצום מספר המיטות בבתי חולים פסיכיאטריים".

 

"אולם דווקא חוק ביטוח בריאות ממלכתי משנת 1994 שהביא בשורה לתחום הבריאות בישראל לא כלל פסיכיאטריה וגריאטריה בסל השירותים הרפואיים שניתנים על-ידי קופת החולים, דבר שהותיר פיצול בעייתי. רק לאחרונה ב-2015 שונה פגם זה עם העברת האחריות הביטוחית לקופות החולים בצו שהוציא שר הבריאות".

לאור צמצום המיטות ויציאת אנשים ממוסדות סגורים, נדבך מרכזי של העמותה עסק בקידום התשתית לפיתוח שירותי שיקום מתקדמים לאנשים עם מוגבלות נפשית שיאפשר להם שילוב בקהילה. אחד המאבקים המשותפים של ארגונים בתחום בריאות הנפש היה לקידום מסגרות שיקום בקהילה. במאמץ משותף של מתמודדים עם מחלות נפשיות, בני משפחה ובסיועה של חברת הכנסת תמר גוז'נסקי ושר הבריאות דאז ניסים בנאי העבירו בכנסת את חוק שיקום נכי נפש בקהילה -2000. בחוק נכתב כי "מטרתו של חוק זה לשקוד על שיקומם ושילובם של נכי הנפש בקהילה כדי לאפשר להם להשיג רמה אפשרית של עצמאות תפקודית ואיכות חיים, תוך שמירה על כבודם ברוח חוק היסוד: כבוד האדם וחירותו". החוק נשען על יסודות מודל ההחלמה המאפשר לאדם להתמודד לאורך חייו עם מחלתו.

העמותה מעניקה תמיכה מקצועית וליווי לאנשים עם מוגבלות נפשית בתחומי הדיור, חברה, והתעסוקה, ומפעילה מרכזי תמיכה למשפחות. אנוש מתאימה שירות ייחודי למגזרים שונים: מהחברה החרדית, הערבית, דוברי רוסית ויוצאי אתיופיה.

 

מוקד נוסף של העמותה הוא מניעה והתערבות בשלב מוקדם לפני המשבר הנפשי הראשון. לפני מספר שנים נחשפה העמותה לפעילות של מודל אוסטרלי הנקרא HEADSPACE מרכזים לבני נוער מגילאי 12 -24 המעניקים טיפול פסיכולוגי וייעוץ הורי, חינם ובאווירה צעירה. מיזם זה יושם בישראל לפני שלוש שנים בזכות שיתוף פעולה בין אגף הקרנות במוסד לביטוח לאומי, עיריית בת-ים, משרד הבריאות ותורמים פרטיים. המודל מצליח מאד וכעת מנסים לקדמו בערים נוספות בישראל.

 

אנוש גם מקדמת פיתוח שירותים חדשניים ומעורבת בקידום חלופת אשפוז במודל שנקרא 'בית מאזן' אותו מאייש צוות מקצועי 24 שעות ביממה.

לירון הציגה כמה מהפרויקטים לשילוב אנשים עם מוגבלות נפשית בתעסוקה, ובהם פרויקט דגל של מלון הילטון תל-אביב בו מועסקים 35 עובדים עם מוגבלות נפשית, בשכר שווה, המקבלים ליווי מטעם אנוש כמו גם התאמות מטעם מלון הילטון. חלקם עובדים במחלקת כספים, במטבח ובשירות לקוחות.

 

לדאבונה של לירון, עדיין אחוז המיצוי של הזכויות הוא מאד נמוך. 24,0000 מתוך 150,000 אנשים המתמודדים עם מחלות נפש קשות צורכים שירותי שיקום. חסמים רבים עומדים בפניהם, חסמים בירוקרטים, חסמי תרבות, וסטיגמה. בנוסף העמותה נתקלת בקשיים תקציביים לפיתוח מדיניות שיקום חדשנית.

 

לירון, עורכת דין ועובדת סוציאלית, בוגרת התכנית המשולבת למשפטים ועבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית ולימודי מוסמך במשפטים בתכנית "תקנה"– המכשירה עורכי דין לפעול למען זכויות אדם ושינוי חברתי. היא התמחתה בעריכת דין בבית המשפט העליון ולאחר הסמכתה כעורכת דין עבדה כמשפטנית במחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים. את השלוב המדהים בין עבודה סוציאלית למשפטים מצאה בתפקידה כעוזרת מנכ"לית אנוש - העמותה הישראלית לבריאות הנפש החוגגת 40 שנה להיווסדותה. במסגרת תפקידה הקודם הקימה את מחלקת המדיניות והחקיקה.

 

 

המלצות השבוע

פיטר פן

תיאטרון שייקספיר בעיר מדהים אותי כל יום מחדש. ביום שלישי התקיים ערב הפתיחה לגרסה חדשה המבוססת על ספרו של WILLIS HALL. המחזמר הנפלא והתרבותי "פיטר פן" תוסס ואטרקטיבי לילדים ומבוגרים כאחד. הילד הנצחי שלא גדל לעולם מלמד את כולנו לעוף וסוחף אותנו אל מסע קסום "אל ארץ לעולם לא" בכוחן של מחשבות טובות. הוא מנצח את קפטן הוק המרושע ומשחרר את כל הילדים האבודים והלא אבודים. העלילה קולחת ומרתקת ושופעת הברקות בימוי. השחקנים נפלאים. כל הקהל ישב מרותק. המחזמר מלא עליצות, שמחה, קצב, ומצב רוח טוב. התפאורה מושקעת, מתוחכמת, ומרהיבה.

"חלמתי שגם אני אוכל לעוף כמו פיטר פן״, אמרה אלישבע בת ה-10. "על אף שרציתי להיות בדיוק כמו וונדי, לא רציתי שהמחזה יגמר״. אמה ננסי התרשמה גם היא מהמחזמר תוסס, הקולות נפלאים וההרמוניה הנפלאה.״ הסיפור רלוונטי לכל הגילאים. מבוגרים רבים חולמים להיות צעירים לנצח״.

 

הכוריאוגרפיה נפלאה. אני ממליצה מכל הלב לסבתות, אימהות וזוגות עם רוח צעירה ללכת עם ילדיהם מגיל 5- 16 וליהנות.

מומלץ.

מתי? עד -19 באוגוסט

 

Chicago Shakespeare on Navy Pier 800 East Grand Avenue Chicago Il

www.chicagoshakes.com

 

- ()
פיטר פן בשיקאגו.

 

The Roommate

במחזה "הדיירת" לא הפסקתי לצחוק. ההומור מבריק וחכם. אחרי כל משפט נשמעו שאגות צחוק בקהל. זו אחת הקומדיות הטובות ביותר שראיתי בחיי. מה קורה לשרון (סנדרה מרקז) אשה בת 50 מאילינוי המשכירה חדר בדירתה לרובין ( אורה ג'ונס) טבעונית מהברונקס בניו יורק, ללא זיקה לנשות המערב התיכון הקלסיות. אנו פוגשים זוג מוזר שתי הדיירות נמצאות בפרק ב' של חייהן. במחצית הראשונה של המחזה שרון ורובין מביטות בחשדנות זו אל זו. יש להן טעמים שונים, ניסיון חיים שונה וויכוחים בנושא העישון. אך בהדרגה הן הופכות לחברות נפש. השחקניות מפליאות להעניק אמינות לעלילה הקומית. שרון חיה בסדר מופתי ומרשה לעצמה לטשטש את הגבולות ולהתפרע. מתחשק לשרון ואולי לכל אחת מאתנו להיות פעם הילדה הרעה.

 

- ()
מתוך Roommate. צילום: Michael Brosilow

זו קומדיה נפלאה השזורה גם בפעלולים ותעלולים, מעניין לחשוב על ההבדלים בין תרבויות שונות, התנסויות שונות. הבמה שעוצבה היא דירה מושלמת עם מטבח עמוס בסירים ותבשילים. המשחק הנפלא, ההומור החכם הופך הצגה זו למענגת ומצחיקה.

לא להחמיץ. מומלץ בחום. עד 5 באוגוסט

Steppenwolf Downstairs Theatre 1650 N. Halsted

www.steppenwolf.org

 


פורסם לראשונה 06/07/2018 15:14

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים