שתף קטע נבחר

אירוח מונדיאל - משתלם או לא?

עד כמה משתלם לארח אירוע ספורט גדול בקנה מידה של מונדיאל, ואיך טורניר הכדורגל המתקיים בימים אלה ברוסיה משפיע על הכלכלה הישראלית? חנה פריזן, יו"ר 'פעילים' ניהול תיקי השקעות: "קנו יותר טלוויזיות, קנו יותר פיצוחים, יש לאזרחים מצב רוח טוב ויש פחות פקקים"

  

 

קיום מונדיאל בישראל אולי נשמע כמו רעיון דמיוני, אבל מפעם לפעם הוא עולה לסדר היום כאפשרות לארח את טורניר הכדורגל הגדול בעולם במשותף עם מדינות אחרות באזור. אבל מלבד היוקרה ותשומת הלב שתקבל ישראל, האם בכלל משתלם מבחינה כלכלית לארח את המונדיאל?

 

"צריך להסתכל על הנושא בראייה רחבה", אומרת ל-ynet חנה פריזן, יו"ר 'פעילים' ניהול תיקי השקעות. "למשל, המונדיאל הנוכחי עלה לרוסיה סכום בסדר גדול של 11 מיליארד דולר. זה בהשוואה ל-14 מיליארד דולר שעלה המונדיאל הקודם לברזיל. יחד עם זאת, צריך לזכור איך זה התפלג - 4.8 מיליארד דולר היו השקעות בתשתית, כלומר שדרוג של נמלי תעופה וכו', אז זה דבר שנשאר".

 

לכתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

אוהדי נבחרת אנגליה חוגגים (צילום: gettyimages)
אוהדי נבחרת אנגליה חוגגים. השפעה גדולה על התיירות(צילום: gettyimages)

חשוב מאוד לכלכלה המקומית.

"בוודאי. דבר ראשון זה נשאר ועוד לפני כן זה יוצר מקומות עבודה. גם בקטע של הבנייה עצמה אבל לא פחות חשוב זה הנושא של התכנון. עוד אספקט שאנחנו צריכים להסתכל עליו הוא מה זה תורם לכלכלה באופן שוטף".

 

כשהמונדיאל התקיים בברזיל, היו קולות משמעותיים שם שאמרו מי צריך את המונדיאל הזה. בואו נשקיע את הכסף בחינוך, בתרבות.

"זה דיון שאפשר לקיים אותו אבל אני רוצה לתת דוגמאות אולי הפוכות. מדובר על כך שתהיה השפעה כלכלית חיובית, תוספת של כ-31 מיליארד דולר לתוצר ברוסיה בעשר השנים הבאות, שהם השפעה של המונדיאל. התיירות היא בין ענפי המשק שיכולים להיות מושפעים. למשל, רוסיה אף פעם לא היתה יעד בשביל התיירים הסינים וראו זה פלא, עכשיו מתוך התיירים יש כ-100 אלף תיירים סינים וזה נכנס יותר ויותר למודעות".

 

אבל אירוח אירוע ספורט גדול יכול גם להרוס מדינה, לא רק לבנות אותה לעתיד. לדוגמה יוון שאירחה אולימפיאדה ושנים אחר כך חוותה משבר כלכלי גדול ואנשים תלו את זה באולימפיאדה שעלתה המון כסף.  

 "כמו בכל החלטה כלכלית צריך לנהל את זה נכון וצריך לנהל את זה מתוך ראיה אסטרטגית ארוכת טווח. לפי מיטב ידיעתי זה לא היה הגורם הכלכלי מספר אחת שהביא למשבר הפיננסי ביוון".

 

יש גם את נושא הפילים הלבנים. הרי בונים איצטדיון פה ושם. השאלה אם יש מה לעשות איתם אחר כך.

"יתכן בהחלט שבחלק מהמקרים יש אצטדיונים בעיירות או בערים שאף אחד לא שמע עליהן וגם תיירים אולי לא יגיעו אליהן בהמשך והם יהפכו לפילים לבנים. אני עדיין סבורה שזה רק חלק מהתשובה. לא דיברנו בכלל על האספקט של עסקים קטנים שמרוויחים. האוכל, הביגוד, אקססוריז. אי אפשר לבודד את הנושא של האיצטדיונים, צריך להסתכל על כל המכלול.

 

"אנחנו יכולים להסתכל גם על הכלכלה בארצות שבהן יש צופים. מדברים על 3.2 מיליארד איש שצופים בעולם במונדיאל. זה לעומת מיליארד ב-2014. זה מדהים. תחשוב מה קורה בישראל. קנו יותר טלוויזיות, קנו יותר פיצוחים, יש מצב רוח טוב לאזרחים, יש פחות פקקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים