שתף קטע נבחר

איראן במוקד: הצ'ופר של פוטין לנתניהו - והדרישות של ישראל

נשיא רוסיה, שייפגש מחר עם ראש הממשלה, יצפה עמו במשחק חצי הגמר של גביע העולם - אך למתנה הזו יש מחיר: פוטין מעוניין בזירוז החלת שלטון אסד על כל שטח סוריה כדי לקדם הסדר מדיני. המוקש: העימות הישראלי-איראני בנוגע לנוכחות של הרפובליקה האיסלאמית בסוריה והאינטרסים של רוסיה וישראל. פרשנות

 

בנימין נתניהו פגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במוסקבה (צילום: AP)
פוטין ונתניהו. ארכיון(צילום: AP)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הוא שיזם את הפגישה שתתקיים היום (יום ד') בינו לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו. פוטין אף הוסיף למפגש המדיני צ'ופר - והשניים יצפו יחד במשחק חצי הגמר של המונדיאל. אלא שלמחווה הזו , כך נראה, יש סיבה טובה: פוטין רוצה לזרז את התהליך של החלת שלטון אסד על כל שטח סוריה כדי לקדם הסדר מדיני שישים קץ למלחמת האזרחים, ואף ישרת את האינטרסים הכלכליים של רוסיה.

 

ישראל נמצאת כרגע בעמדה שבה היא יכולה להפריע למימוש התוכנית הרוסית; היא עלולה להתנגד - אולי אף בכוח - לכניסת צבאו של אסד לרמת הגולן הסורית, בעיקר אם בכניסה הזו ישתתפו גם איראנים או המיליציות השיעיות שנלחות עבורם בסוריה, כמו גם כוחות חיזבאללה. צבא אסד כבר הוכיח שהוא מנסה להיעזר בכוחות הפועלים בשליחות איראן, כשהוא מלביש אותם במדי הצבא הסורי כדי לנסות ולהטעות את ישראל וארה"ב. כך היה בעת כיבוש דרעא.

 

בנוסף, ישראל עלולה לגרום להתלקחות כוללת בסוריה אם תפעל נגד התבססות האיראנים גם בעומק המדינה - וגם במרחק של עשרות קילומטרים מגבול רמת הגולן. בשורה התחתונה, פוטין רוצה להגיע להבנות ברורות עם נתניהו ביחס לאופן שבו יתפרש שלטונו של בשאר אסד על רמת הגולן הסורית, מבלי שישראל תפריע לו - וכן להגיע עם ישראל להבנות לגבי גבולות המותר והאסור של האיראנים בסוריה.

 

 

כך למשל, ידונו שני המנהיגים עד איזה מרחק מגבול ישראל תהיה הגבלה על נוכחות איראנית, שלוחותיה ובעיקר - חיזבאללה; זאת לנוכח העובדה שאיראן מסרבת להיענות לדרישת ישראל להסתלק כליל מאדמת סוריה. פוטין תומך עקרונית בדרישה הישראלית, מפני שהאיראנים מתחרים איתו על זכיונות כלכליים ומסחריים במדינה השסועה, וגם מפני שנוכחותם מסכנת את ההסדרה הפוליטית והאתנית שהוא מנסה להשיג.

 

אלא שהאיראנים מתעקשים להמשיך ולבסס את נוכחותם בסוריה. פוטין לא מוכן ולא רוצה בעת הזו להיכנס איתם לעימות גלוי. יש לו יותר מדי אינטרסים משותפים עם הרפובליקה האיסלאמית שהוא אינו רוצה לסכן בגלל תמיכה גורפת בדרישות הישראליות - כגון עסקאות נשק והשתתפות מיליציות שיעיות פרו-איראניות בהגנה על הישגי משטר אסד בסוריה. כמו כן, באזור אידליב המורדים עדיין לא נכנעו ואסד יזדקק לכוחות האיראניים כדי להשתלט על המחוז הזה.

 

לכן, פוטין מנסה לרצות את נתניהו מתוך כוונה להגיע, כאמור, להבנות שיהיו מקובלות הן על האיראנים והן על ישראל. אחד המרכיבים הצפויים בהנות הללו הוא שפינוי הכוחות האיראניים מסוריה יתבצע בשלבים, ובשום שלב הם לא יורשו להגיע למרחק של עשרות קילומטרים מהגבול עם ישראל באופן שיאפשר להם לבצע מתקפת טרור או ירי תלול-מסלול קל באמצעות שלוחיהם: המיליציות וחיזבאללה. הרוסים אף עשויים להעניק ביטחונות לישראל שכך ייעשה.

 

בשאר  אסד, סוריה (צילום: רויטרס)
בשאר אסד(צילום: רויטרס)

טנקים וחיילים ברמת הגולן (צילום: רויטרס)
טנקים ברמת הגולן. ארכיון(צילום: רויטרס)
 

 

אז מה בעצם נתניהו רוצה להשיג במפגש?

המטרה הישראלית היא בראש ובראשונה לשכנע את הרוסים שלא האיראנים, או המיליציות השיעיות העירקיות והאפגניות ובעיקר לא חיזבאללה יורשו להיות ברמת הגולן הסורית - אפילו לא במסגרת דיוויזיה 4 של הצבא הסורי. לשיטת ישראל, רמת הגולן הסורית והחורן הסורי - ממזרח לכביש סווידא-דמשק - חייבים להיות נקיים מגורמים אלה כדי שלא יוכלו ליזום פעולות טרור נגד ישראל.

 

דרישה שנייה שיציג נתניהו היא שהצבא הסורי, כשייכנס לרמת הגולן, ימשיך לכבד את הסכמי שביתת הנשק ודילול הכוחות שסוריה חתמה ב-1974 אחרי מלחמת יום הכיפורים. ההסכמים האלו יוצרים אזור חיץ ברמת הגולן משני עברי "הקו הסגול", וכיבודם מהווה ביטחון עבור ישראל מפני מתקפת פתע או מתקפת טרור על היישובים ברמת הגולן.

 

כמו כן, נתניהו ידרוש כתנאי לכל הסדרה בסוריה את יציאת הכוחות האיראניים משטחה. ישראל תסכים לנוכחות כלכלית בלבד, אך לא לשום מרכיב צבאי. נתניהו גם יבהיר ככל הנראה לפוטין שישראל מתכוונת לסכל כל סימן של התבססות צבאית איראנית בסוריה, זאת כדי למנוע מצב כמו שהיה בלבנון ערב מלחמת לבנון השנייה שבה ישראל נתנה לחיזבאללה להתחמש ולצבור טילים ורקטות שאותם ספגה ב-2006.

 

הדיאלוג בין פוטין לנתניהו משרת את שני הצדדים, והוא שגורם לראשון לנסות לקרב אליו את האחרון ואגב כך גם לתקוע אצבע בעינו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ - בעל בריתה של מדינת ישראל. לישראל יש אינטרס בדיאלוג הזה, כיוון שרוסיה היא הכוח הדומיננטי היום בסוריה ומעצמה עולמית מהסדר הראשון, שלא כדאי להכנס איתה לעימותים. השיקולים האלה הם כנראה אלה שעומדים ביסוד הידידות המופלאה שנרקמה בין פוטין לנתניהו.


פורסם לראשונה 10/07/2018 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פוטין ונתניהו. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים