שתף קטע נבחר

גרמניה תגדיל בכ-200 מיליון דולר את התשלומים לניצולי שואה

בתום משא ומתן בהובלת ועידת התביעות, נקבע כי הקצבאות לכ-55 אלף ניצולי שואה ברחבי העולם - בהם כ-15 אלף ישראלים - יגדלו בכ-54% בשלוש השנים הקרובות. המשמעות: הקצבאות יועלו בהדרגה מ-411 דולר בחודש ל-633 ושהתוספת הראשונה תינתן ב-1 בינואר 2019

 

צוות המו
(צילום: דוברות ועידת התביעות)

ממשלת גרמניה תגדיל בכ-200 מיליון דולר את התשלומים לניצולי שואה ברחבי העולם – כך נקבע היום (ג') בתום משא ומתן בהובלת ועידת התביעות. כתוצאה מכך, הקצבאות לכ-55 אלף ניצולי שואה ברחבי העולם, מהם כ-15 אלף ישראלים, יגדלו בכ-54% במהלך שלוש השנים הקרובות. הקצבאות יועלו בהדרגה מ-411 דולר בחודש ל-633 דולר בחודש, כשהתוספת הראשונה תינתן ב-1 בינואר 2019 ותעמיד את הקצבה על סך 485 דולר בחודש. סך ההקצבות בשנת 2019 יעמוד על כ-564 מיליון דולר.

 

מדובר על ניצולי שואה שמקבלים את הקצבה באמצעות שתי קרנות: קרן סעיף 2, המיועדת לניצולים מהמעגל הראשון, שעברו רדיפות קשות ביותר בתקופת השואה כגון מאסר במחנות, גטאות, חיים במסתור או בזהות בדויה תחת סכנת חיים ואינם מקבלים קצבה ממקור גרמני; וקרן מרכז ומזרח אירופה, המיועדת לניצולי שואה שהינם כיום תושבי מדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר של מזרח אירופה וברית המועצות לשעבר.

 

כ-88 מיליון דולר מתוך התוספת של 200 המיליון יוקצו לשירותי רווחה עבור ניצולי שואה, בהם שעות סיעוד ביתיות, מתן מזון, תרופות, הסעות לטיפולים ותוכניות להפגת הבדידות. עוד נקבע כי יוקלו הקריטריונים לתשלומי קרן ילדי השואה, כך שתקופת הזכאות המינימלית על בסיס היותם של הניצולים במסתור או תחת זהות בדויה תופחת מחצי שנה לארבעה חודשים.

ניצול השואה רומן קנט והנציגים הגרמנים (צילום: דוברות ועידת התביעות)
ניצול השואה רומן קנט והנציגים הגרמנים(צילום: דוברות ועידת התביעות)

המשא ומתן התקיים במוזיאון לזכר השואה בבירת ארצות הברית, וושינגטון. המשלחת הגרמנית נפגשה עם המשלחת של ועידת התביעות והקשיבה, בין היתר, לעדות של ניצולים ממקור ראשון, שסיפרו על הצורך הקריטי בהגברת המימון. צוות המו"מ של ועידת התביעות הורכב מראש הצוות, השגריר סטיוארט אייזנשטט; היו"ר המשותף רומן קנט; נציגי ארגוני הניצולים - השגרירה קולט אביטל, השגריר ראובן מרחב, בן הלפגוט ומריאן טורסקי; הרב אנדרו בייקר; ומנכ"ל ועידת התביעות, גרג שניידר.

 

נציגי הניצולים במשלחת של ועידת התביעות, רומן קנט ומריאן טורסקי, אשר שרדו את גטו לודז' ומחנה אושוויץ, ליוו את הנציגים הגרמנים במהלך הסיור במוזיאון. קרון הבקר בתערוכה הקבועה של המוזיאון שימש בתור רקע מאולתר, בזמן שרומן קנט סיפר לנציגים הגרמנים ולשאר המבקרים במוזיאון על החוויות האישיות שלו בגירוש לאושוויץ והתנאים המחרידים שאותם נאלץ לסבול.

 

השרה גילה גמליאל בכנס של ועידת התביעות בניו יורק (צילום: דוברות המשרד לשוויון חברתי)
השרה גילה גמליאל בכנס של ועידת התביעות בניו יורק(צילום: דוברות המשרד לשוויון חברתי)

קנט סיפר כי "כששאלו אותי כמה זמן הייתי באושוויץ, התשובה שלי הייתה - אני לא יודע. מה שאני כן יודע זה שכל דקה באושוויץ הרגישה כמו יום, הימים הרגישו כמו שנים, והשבועות הרגישו כמו נצח. כמה תקופות של נצח אדם אחד יכול לחוות במשך חייו? גם אני לא יודע את התשובה לשאלה זו".

 

מנכ"ל ועידת התביעות, גרג שניידר, אמר כי "על אף ששום סכום של כסף לא יוכל אי פעם לפצות על הסבל והאובדן הבלתי נתפסים של ניצולי השואה, גיבורים קשישים אלה זכאים לקבל את ההכרה שהתשלומים המוגדלים והשירותים הכל כך חיוניים יעניקו להם. עברו מעל ל-70 שנה מאז שנגמרה המלחמה וזמנם של הניצולים הולך ואוזל. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו - אם לא עכשיו, אימתי?".

 

השרה לשוויון חברתי, ח"כ גילה גמליאל (הליכוד), שהשתתפה במקביל בכנס השנתי של חבר המנהלים של ועידת התביעות המתקיים בניו יורק, אמרה בעקבות תוצאות המו"מ כי תקדם תוכנית לאומית שתאפשר רווחה כלכלית וחיי כבוד לניצולי השואה בישראל. "זו חובתנו המוסרית כממשלת העם היהודי ועלינו להעמידה בראש סדר העדיפויות הלאומי שלנו. לצערנו רבים מניצולי השואה חיים במצוקה כלכלית ובריאותית ואסור שזה יקרה", הוסיפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות ועידת התביעות
ניצול השואה רומן קנט והנציגים הגרמנים
צילום: דוברות ועידת התביעות
מומלצים