שתף קטע נבחר

פנינסולה מתנהלת כמו בנק

עם תיק אשראי שכבר חצה את רף חצי מיליארד השקלים וגיבוי מהפיקוח על שוק ההון, מייסד קבוצת פנינסולה, מיכה אבני, מעביר מסר ברור למקבלי ההחלטות: "כדי לייצר תחרות אמיתית, יש לאפשר לחברות האשראי לגייס מקורות מימון באופן דומה לשל הבנקים" » טל רפפורט

פברואר 2018. 14 שנה לאחר שייסד את חברת פנינסולה והפך אותה לאחד השחקנים הגדולים והמשמעותיים בתחום האשראי החוץ בנקאי בישראל, היה מיכה אבני הראשון בענף לקבל מהמפקחת על שוק ההון את ההודעה על כך שפנינסולה זכתה לרישיון מורחב למתן אשראי. הענקת הרישיונות בוצעה בתום בדיקות עומק, בהתאם לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים שנכנס לתוקף בתחילת החודש שעבר.

 

אילוסטרציה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אילוסטרציה(צילום: AFP)

 

זהו לא סתם עניין פרוצדורלי, מסביר אבני: "קבלת הרישיון המורחב למתן אשראי הייתה אירוע מכונן הן עבור פנינסולה והן עבור שוק האשראי בכללותו, כאבן דרך משמעותית ליצירת שוק אשראי יעיל ותחרותי".

 

שוק האשראי החוץ בנקאי נמצא בנקודת רתיחה – הביקושים גוברים, החברות מגיבות בהתאם וכפי שתיאר מיכה אבני, איתו אנו משוחחים, "ההבנה שפנינסולה מתנהלת כמו בנק ומעניקה אשראי לעסקים באופן מקצועי ואחראי, מחלחלת לשוק כולו".

 

"כבר לפני למעלה מעשור הבנתי את הצורך הדרמטי של בעלי חברות גדולות ובינוניות באשראי מהיר ואיכותי – צורך שרק הולך וגובר", משחזר אבני. "התקשר אליי לקוח שהתעסק בייבוא וסיפר לי שיש ביקוש מטורף למוצר מסוים, מה שמחייב אותו להגדיל את ההזמנות באופן דרמטי. הוא היה זקוק באופן מיידי ל-3 מיליון שקל. ניסית פעם להשיג סכום כזה מהבנק במהירות? כל מי שביקש פעם הלוואה של 20 אלף שקל מפקיד בבנק יודע שלוקח להם שבוע רק לחשוב על הרעיון".

 

 

מיכה אבני (צילום: דרור דרעי)
מיכה אבני(צילום: דרור דרעי)

 

ואצלכם? 

"אחרי בדיקה מהירה הבנו שאכן קיים ביקוש אדיר למוצר - והעמדנו לו את הסכום תוך יומיים. הוא הרוויח מיליונים מהעסקה וגם אנחנו יצאנו נשכרים. אני לא מכיר בנק אחד שיודע להתנהל ביעילות כזו".

 

עם רקע של מספר שנים כשותף בקרן הון סיכון, כבר בשנת 2004 זיהה עו"ד אבני את הפוטנציאל האדיר הטמון בשוק האשראי לעסקים קטנים ובינוניים - שוק של יותר מ-300 מיליארד שקל שנשלט כמעט באופן מוחלט על ידי המערכת הבנקאית. הצמיחה של פנינסולה הייתה מהירה, אבל חשוב מכך, עקבית.

 

את 2016 סיימה פנינסולה ברווח נקי של כ–14.9 מיליון שקל, זינוק של כ–75% בהשוואה ל-2015, ואת 2017 סיימה פנינסולה עם רווח נקי של כ-19.2 מיליון ש"ח, גידול של כ-28.8% לעומת 2016. הנתון החשוב והמרשים עוד יותר מתייחס לגידול בתיק האשראי של פנינסולה, שהסתכם ב-557 מיליון שקל, גידול של כ-15% לעומת 2016.

 

מיכה, איפה נמצאת פנינסולה ביחס לשוק האשראי?

"קבלת הרישיון המורחב, מהווה עבורינו חותמת רשמית ומקצועית למה שהלקוחות שלנו ואנחנו יודעים היטב כבר שנים רבות – פנינסולה היא יחידה מובחרת של אשראי עסקי – שמתנהלת כמו בנק. במשך השנים העמדנו מגוון פתרונות אשראי לאלפי עסקים בהיקף כולל של למעלה מ-12 מיליארד שקל, ואנו ממשיכים לראות מגמה רב שנתית של גידול הביקוש לאשראי מצד החברות הקטנות והבינוניות".

 

איך היית מאפיין את הלקוחות של פנינסולה?

"הלקוחות שלנו הם חברות ותאגידים טובים ויציבים, עם מחזור פעילות שנתי שנע בין 5 מיליון ש"ח ל-500 מיליון ש"ח. מכיוון שאנחנו חיים ונושמים אשראי, ומכירים היטב את הקשיים והסיכונים, אנו עוזרים לאותן חברות לצמוח, דווקא מתוך הבנה אמיתית של הצרכים הפיננסיים הייחודיים שלהם. הצוותים שלנו פועלים מתוך היכרות מעמיקה עם השוק המקומי במגוון רחב של תחומים כמו תעשייה, ייצור, מסחר, ייבוא, הפצה, בנייה, תשתיות ושירותים – ברחבי הארץ".

 

אתה מכהן גם כיו"ר איגוד חברות האשראי בישראל, אז אולי תוכל לענות גם בכובע הזה - איך זה שלא קם עד היום מענה תחרותי לבנקים בשוק האשראי?

"המערכת הבנקאית הישראלית היא בין היציבות בעולם, על כך אין ויכוח, אבל מבחינת תחרות אנחנו בבעיה קשה. אני יושב בלא מעט פורומים, בין היתר גם בוועדות הכנסת בדיונים על הרפורמות הפיננסיות השונות, ושם אני שב ואומר - כדי לייצר תחרות אמיתית יש לאפשר לחברות האשראי לגייס מקורות מימון באופן דומה לשל הבנקים. מצפים מאיתנו להתחרות בבנקים עם יד קשורה מאחורי הגב? זה לא הגיוני".

 

מפנה משמעותי נוסף בענף האשראי החוץ בנקאי, שמחזק את מעמדן ואיתנותן של חברות מובילות בתחום, התחולל בעקבות רישומן של מספר חברות גדולות, ופנינסולה ביניהן, למסחר בבורסה.

 

"העובדה שאנחנו חברה ציבורית עם שווי שוק של למעלה מרבע מיליארד שקל ועם דירוג אשראי A של מעלות, מהווה אינדיקטור משמעותי עבור לקוחותינו, שיודעים כי פנינסולה מנוהלת לפי הסטנדרטים הגבוהים ביותר במשק. לכך אני מוסיף את הכנסת השותפים המוסדיים המוכרים במטרה לייצר ולחזק את אמון הציבור בשוק האשראי", מציין אבני.

 

אתה מתכוון לדוגמת הרכישה שלכם בידי מיטב דש.

"נכון. המסר לבעלי העסקים ברור: אם בית השקעות גדול ומקצועי כמו מיטב דש זיהה את הפוטנציאל והחליט לחבור אלינו כשותף אסטרטגי על ידי רכישת 55% ממניות החברה – אתם בידיים טובות".

 

חיזוק משמעותי נוסף לפעילות שלה, קיבלה פנינסולה לפני כשנה וחצי, כאשר נבחרה על-ידי משרד הכלכלה להקים קרן השקעות צמיחה לטווח ארוך בהיקף של 450 מיליון ש"ח, כאשר לצד פנינסולה שותפים בקרן גם צבי זיו, לשעבר מנכ"ל בנק הפועלים, ואורי פז, לשעבר מנכ"ל בנק ירושלים. "עד כה ביצענו כבר מספר השקעות, בסך כולל של 200 מיליון ש"ח", מסביר אבני, "שכולן מתאפיינות במתווה מאוד גמיש שמספק לעסקים פתרון מימוני לטווח ארוך מחד, ומאידך הופך אותנו לשותפים בהצלחה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים