שתף קטע נבחר

השר לוין: "רוב מוחלט של הדרוזים מקבל את ההסדר"

העדה הדרוזית החליטה להמשיך במו"מ לגיבוש הסכמות בשל חקיקת חוק הלאום. שני הח"כים הדרוזים מהקואליציה משכו את עתירתם, אך ח"כ סאלח סעד מהמחנה הציוני אמר לאולפן ynet כי ימשיך במאבק: "לא סומכים עליו". השר יריב לוין תקף את השמאל: "צביעות רגילה"

 

על אף שחברי הכנסת חמד עמאר ואכרם חסון מהקואליציה קיבלו את המתווה, שפורסם לראשונה ב-ynet, שהציע ראש הממשלה בנימין נתניהו לפתרון משבר העדה הדרוזית בנוגע לחוק הלאום, במהלך הלילה החליטו מנהיגי העדה להמשיך במשא ומתן לגיבוש הבנות בין הצדדים ובעתירה לבג"ץ, וכן לקיים כמתוכנן את עצרת ההזדהות בכיכר רבין במוצאי שבת.

 

עמאר וחסון משכו את העתירה שהגישו לבג"ץ, אך ח"כ סאלח סעד (המחנה הציוני) הודיע שימשיך. "יש בסיכום שהושג אתמול משהו שהתקדמנו בו, אבל בין זה לבין לפתוח את חוק הלאום ולתקן ולעגן את מעמד העדה הדרוזית המרחק גדול", אמר סעד בריאיון לאולפן ynet. "אני לא רוצה הכרה, אני רוצה מעמד. כולם יודעים את המריחה של נתניהו. ההערכה שהולכים בדצמבר להכריז על בחירות, אז על מי הוא עובד. הוא מורח אותנו ואנחנו לא סומכים עליו".

 

אבל יש קולות שונים אצלכם.

"יש חילוקי דעות רבים בקטע הזה ואני מבין את זה. עדה שיש בה הרבה דעות, הרבה אנשים, אנחנו מכבדים את כולם, גם את ראשי העדה מכבדים אותם בצורה יפה מאוד ומצוינת ואין עוררין בכך, אבל אנחנו צריכים להיות זהירים. ראש הממשלה הזה יש לו הרבה התחייבות כלפי העדה הדרוזית, הרבה הבטחות כלפי העדה הדרוזית. אנחנו רוצים התחייבות רשמית שהוא יגיע שבוע הבא למליאת הכנסת, שמתכנסת במיוחד על חוק הלאום. שיגיד בשבוע הראשון של מושב החורף אני מסיים חקיקת יסוד שתעגן את מעמדה של העדה הדרוזית, או כל האנשים שמשרתים בשירות סדיר".

ישיבת ההנהגה הדרוזית על חוק הלאום (צילום: אלמסאדר)
ישיבת ההנהגה הדרוזית הלילה(צילום: אלמסאדר)

יריב לוין בראיון אולפן ynet (צילום: יריב כץ)
השר יריב לוין. "הכוונה היא להביא את זה מיד בפתיחת המושב"(צילום: יריב כץ)

לא מושך את העתירה. ח"כ סעד (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת) (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
לא מושך את העתירה. ח"כ סעד(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

 לדברים הצטרף גם רפיק חלבי, ראש מועצת דליית אל-כרמל. "זה נגמר רק כאשר זה ייגמר", אמר חלבי בריאיון לאולפן ynet. "קיבלנו מסמך עקרונות, אבל הוא עדיין בוסר. אני לא אומר שאני נגד המתווה, אני אומר שאנחנו צריכים לבדוק אותו. כדי לחוקק חוקים, כולל חוק יסוד, זה לא עניין של יום או יומיים ולא שבוע או חודשיים.

 

אז ממשיכים במגעים עם הצוות שהוקם על ידי רה"מ כדי לנסות ולהגיע להבנות לגבי הנוסח הסופי של המתווה?

"אני חייב להודות. יש חילוקי דעות ויש גישות שונות וזה לגיטימי מאוד במו"מ. גם בתוך הצוות שלנו, גם בין שני הצוותים, ולכן במאבק מהסוג הזה אתה בא באמת לעגן בחוק את מעמדה של העדה הדרוזית בישראל".

 

שר התיירות יריב לוין התייחס לדברים בריאיון שהעניק לאולפן. "זה הישג היסטורי ובעיניי זו בכלל לא פשרה. זה מהלך שהיינו צריכים לעשות לפני שנים. סוכם שאנחנו ב-45 הימים הקרובים נעבד את הפרטים ונביא בתחילת המושב הצעת חוק מסודר. יש מיעוט מסוים של אנשים שלא מוכן לקבל את ההסדר, אבל אני חושב שהרוב המוחלט מקבל את ההסדר".

 

לדברי לוין, זהו המתווה המוצע. "עיגון בחוק יסוד של הכרה וזכויותיהם של המשרתים בכוחות הביטחון, לצד זה חוק שייתן להם גם הטבות משמעותיות וכמו כן חוק שייתן מעמד מיוחד והכרה לעדה הדרוזית, יבטיח את חיזוק היישובים הדרוזים ואת הסיוע למוסדות העדה השונים", הסביר לוין.

 

מתי זה יונח על שולחן הכנסת? מתי יהיו שלוש קריאות?

"הכוונה היא להביא את זה מיד בפתיחת המושב הקרוב לקריאה הראשונה כהצעת חוק ממשלתית ואחר כך לקיים את הליכי הדיונים בכנסת. אני מאמין שאפשר לסיים את החקיקה הזו במהירות. חקיקה חשובה, טובה ואנחנו מחויבים לה".

 

הדיבור הוא שאתם מקדימים את הבחירות

"אני כבר שומע את הדיבור הזה שלוש שנים. בינתיים אני רואה שהממשלה עומדת יציבה ואיתנה ובעיני לפחות גם אם תוקדמנה הבחירות אין שום סיבה לא להשלים קודם לכן את תהליך החקיקה הזה. אני חושב שהשמאל, שפתאום אימץ את העדה הדרוזית ודיבר כל כך הרבה על זכויות המשרתים, עומד עכשיו למבחן גדול האם ינהג בצביעותו הרגילה או לפחות בעניין הזה יצטרף אלינו ויפעל לקדם את החוקים האלה במהירות. אני מציע שתשאל אותם, יהיה מעניין לשמוע את עמדתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמיר אלבז
הקרב של הדרוזים יימשך
צילום: שמיר אלבז
מומלצים