שתף קטע נבחר

איך מגדילים את הסיכוי למצוא טיפול יעיל לסרטן?

תחום אבחון מחלות הסרטן והתאמת טיפולים מתקדם כל הזמן. מה שניתן לאבחן כיום, היה בגדר חלום רק לפני שנים ספורות: מבדיקות גנטיות שמסוגלות לבדוק מספר מצומצם של מוטציות במספר גנים ניתן היום למפות את הגנום כולו. ההתקדמות בתחום האבחון הגנומי ממשיכה ומתפתחת בניסיון למצוא עוד אפשרויות טיפול ליותר מטופלים

בשיתוף אונוקוטסט

 

בשנים האחרונות נמצא כי טיפולים ממוקדי מטרה למחלת הסרטן וטיפולים הגורמים להפעלת מערכת החיסון, הגדילו משמעותית את אפשרויות הטיפול היעילות.

 

על מנת לבחור את הטיפול המתאים ביותר לכל חולה, נדרשת בדיקה מקיפה ביותר שתזהה מחד את המוטציות (שינויים) בגנים ברקמת הגידול ומצד שני תבחן גם את סביבת הגידול כולו.

 

בסופו של דבר, ככל שנשיג אינפורמציה רחבה יותר על מאפייני הגידול וסביבתו, כך יגדלו הסיכויים לפצח ולהבין מהם מנועי הצמיחה האמיתיים של הגידול ולהביא לבחירת טיפול מוצלח ומתאים אישית למטופל.

 

מחקרים עדכניים בשנים האחרונות שופכים אור על מספר פרמטרים וטכנולוגיות שיכולים להוביל להבדל משמעותי כשבוחרים בדיקה גנטית ואף להגדיל את הסיכוי להתאמת טיפול ליותר חולים.

 

מיפוי של עשרו עד מאות גנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מיפוי של עשרו עד מאות גנים(צילום: shutterstock)

 

חשיבות ההשוואה: לרצף לא רק את הדנ"א מרקמת הגידול

מרבית מבדיקות האבחון הגנטיות מבצעות ריצוף גנטי של דנ"א מרקמת הגידול בלבד, אשר נלקחת במהלך ביופסיה מהחולה.

 

מדובר במיפוי של עשרות עד מאות גנים, היקף המשתנה בהתאם ליכולת של כל בדיקה. איתור של מוטציות ברקמה הגידול מספק מידע משמעותי, ולא פעם הבדיקות אכן מאתרות מוטציות רלוונטיות בגידול.

 

אולם חלק מאותן מוטציות שנמצאו בדנ"א הגידולי, אינן בהכרח ספציפיות לתאי הגידול ומקורן בדנ"א הנורמלי של אותו מטופל. אחוז המוטציות השגויות יכול להיות גבוה מאד, ולהגיע אף ל- 65% מסך המוטציות שנמצאות בגנום מלא.

 

לאחרונה, התפרסם כי חלק מאותן מוטציות "שגויות" נוצרות כתוצאה מגיל מתקדם וללא תלות במחלה. חוקרים מאוניברסיטת ראטגרס מארצות הברית, דיווחו על התופעה בשם CHIP. המחקר של מרכז ראטגרס הראה שריצוף דנ"א מרקמת הגידול הסרטני בלבד לא מספק תוצאות מיטביות כדי להתאים טיפול לחולה, מכיוון שיש צורך להבין מי מהמוטציות באמת מהווה את הסיבה העיקרית לשגשוג תאי הסרטן.

 

לצורך כך צריך לבצע במקביל לריצוף הדנ"א מרקמת הגידול גם ריצוף דנ"א מדגימת רקמה בריאה של המטופל (הנלקחת מדגימת דם/ רוק). השוואה בין המוטציות שנמצאו בגידול לבין אלו שנמצאו ברקמה תקינה מאפשרת למפות את המוטציות הספציפיות לגידול הסרטני ורלוונטיות ובכך להימנע מטיפולים לא מתאימים.

 

חשוב לזכור שסביבת הגידול היא סביבה מעורבת של תאים תקינים ותאים סרטניים ולכן, שינויים גנטיים שקשורים לגיל, יימצאו בסביבת הגידול, בנוסף לשינויים גנטיים שמקורם בגידול המניעים את השגשוג של התאים הסרטניים.

 

מייקל ברגר, מנהל בכיר במרכז הרפואי הגדול והוותיק לסרטן Memorial Sloan Kettering שבארצות הברית אמר "המחקר מוכיח את האתגר הקיים בבדיקות המבוססת על ריצוף דנ”א מרקמת הגידול בלבד ואשר אינן מבצעות במקביל השוואה לרצף הדנ"א מדגימת הדם של המטופל”.

 

תוצאות מחקר זה ועבודות נוספות הובילו לשינוי בפרוטוקול עבור המטופלים באוניברסיטת ראטגרס, וכיום ההמלצה שלהם היא לבצע אנליזת ריצוף מסוג Matched normal כלומר ריצוף במקביל של דגימת הגידול הסרטני וגם של דגימה תקינה בתצורת דגימת דם של המטופל, על מנת לאשר את הממצאים והמוטציות שאותרו בגידול.

 

בנוסף, כאשר מבצעים השוואה בין רצף דנ"א מהגידול לבין דנ"א מרקמה בריאה של המטופל, ניתן להבין האם קיימות אצל החולה מוטציות ג'רמינליות, כלומר מוטציות תורשתיות שהועברו מאחד ההורים. מידע שכזה הינו קריטי להתאמת טיפולים, וכמובן זהו מידע חשוב לשאר בני המשפחה אשר עשויים להיבדק במידת הצורך לבירור נשאות אפשרית למוטציה כזו או אחרת.

 

להבין את סביבת הגידול הסרטני

דרך נוספת להגדיל את הסיכויים לאתר מידע שעשוי להוביל להתאמת טיפול למטופל ספציפי, היא לרצף ולבדוק לא רק את הדנ"א מרקמת הגידול אלא גם את הרנ"א ( RNA ). כחלק מהביולוגיה של התא, הרנ"א מיוצר בתהליך של שעתוק מה-DNA וכך מיוצרים חלבונים, שלמעשה כנגדם פועלות התרופות השונות, ולכן בסופו של יום הבנת הרנ"א ושינויים בו, הם אלה הרלוונטיים להתאמת טיפולים.

 

מחקר ה-WINTHER, שפורסם בכנס האיגוד האמריקאי לאונקולוגיה, ה-ASCO, שנערך בשיקגו ביוני 2018, הראה שמידע המתקבל מביטוי רנ"א של רקמת הגידול תוך השוואה לזה של רקמה תקינה, מספק אפשרויות טיפול למספר חולים רב יותר מאשר זה המתקבל כאשר בוחנים רק את הדנ"א מרקמת הגידול.

 

במחקר ה-WINTHER, שחלקו בוצע גם במרכז הרפואי שיבא, טופלו חולים בהתאם לריצוף של דנ"א מרקמת הגידול הסרטני שלהם בלבד, לעומת חולים אשר בנוסף בוצע עבורם גם ריצוף של הרנ"א הגידולי ובהשוואה גם לזה שברקמה בריאה.

 

מהמחקר עולה שכאשר מבצעים ריצוף גם של הרנ"א, גדל מספר המטופלים שנמצא להם טיפול מותאם אישית ב-12%. כלומר במחקר הייתה קבוצה נוספת של חולים שעל בסיס ריצוף דנ"א בלבד לא אותר להם אף טיפול מתאים ואילו כאשר בחנו גם את רמת הביטוי של הרנ"א שלהם, ניתן היה להתאים להם טיפולים.

 

בדיקת Tempus xT של חברת טמפוס, המשווקת בישראל על ידי חברת אונקוטסט-טבע, פותחה מתוך ההבנה שיש לבצע ריצוף מקיף הן של דנ"א גידולי בהשוואה לדנ"א נורמלי ובחינת הרנ"א של הגידול וזאת כדי להגדיל את הסיכויים למצוא טיפולים מותאמים אישית.

 

זו אחת הבדיקות החדשניות שקיימות כיום והיא מבוססת על ריצוף גנטי עמוק של 595 גנים שכיחים ברקמת הגידול הסרטני ומתבצעת בה גם השוואה לריצוף הגנים מרקמה נורמלית של המטופל, הנלקחת בתצורה של דגימת רוק או דם.

 

הבדיקה פותחה תחת מיזם של אריק לפקופסקי, מנכ"ל גרופון שהקים את החברה לאחר שאשתו חלתה בסרטן. הבדיקה מבצעת גם ריצוף של הרנ"א ובחינת הסביבה הגידולית במטרה למקסם את הידע שקיים כיום בתחום ולאפשר לכמה שיותר מטופלים למצוא מענה.

 

המיזם של לפקופסקי כולל הרבה מעבר לבדיקות, הוא כולל בנק מידע עצום מכלל העולם, אשר מרכז את המידע הגנומי והקליני של כל מטופל ומטופל במקום אחד. במאגר שכזה ניתן יהיה להצליב נתונים ולאתר נקודות דמיון אצל מטופלים שונים מכל קצוות תבל ולבחון כיצד הגיב כל אחד לטיפול שקיבל.

 

בדרך זו, ניתן יהיה לבחור טוב יותר את הטיפול לחולים שדומים בגנטיקה שלהם או בנתונים הקליניים שלהם ולהשתמש בידע המצטבר כדי לעזור לעוד חולים.

 

בשיתוף אונוקוטסט

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התאמת טיפול אישי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים