שתף קטע נבחר

איך לתכנן מטבח שיהיה גם פרקטי - ולא רק מעוצב

אם המיקרוגל יהיה גבוה מדי, ילדיכם מסתכנים בנפילה מכיסא או בכוויה. אם המקרר צמוד לקיר, יתכן שלא תוכלו לפתוח את המגירות בנוחות. למיקום מכשירי החשמל במטבח חשיבות קריטית שתשפיע על יכולת הניידות והתמרון שלכם במטבח. כדי שלא תתחרטו, אתר "המקצוענים" עם מדריך שעושה סדר במידות, בכיווני הפתיחה ובמיקומים של מכשירי החשמל

מיקרוגל שימוקם בגובה שלא מאפשר לילדים להגיע אליו בנוחות, יסכן אותם. הוא יאלץ אותם לטפס מדי יום על כיסאות או להתרומם על קצות האצבעות ולהסתכן בכוויה מנוזלים שישפכו לעברם. קולט אדים שאינו מתאים לגודל החלל, יהפוך את השהייה בסלון תוך כדי בישולים וטיגונים לסיוט. תכנון מטבח הוא אחד האתגרים הגדולים במהלך שיפוץ או בנייה של בית. למה כדאי לשים לב? לפניכם החלק השני בסדרה.

 

בכתבה הקודמת התייחסנו בעיקר להכנת התשתיות, בכתבה זו נפרט על השפעת בחירת המקרר, התנור והמיקרוגל על תכנון המטבח.

 

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

המקרר הוא אחד המכשירים הקריטיים בתכנון

"גודל המקרר הוא קריטי בתכנון מטבח מפני שאין מידה אחת סטנדרטית לכלל היצרנים", אומר לירן ישי מקירור לירן באתר "המקצוענים". "בחירת גודל ונפח המקרר היא לרוב בהתאם לצרכים, או בהתאם לתנאי השטח במטבח הקיים. "מכיוון שישראל היא מדינה חמה ישנה בהחלט מגמה של בחירה במקררים גדולים יותר. מי שלא יכול להרשות לעצמו מקרר גדול במיוחד, יכול לבחור בפתרון יצירתי יותר של הצבת 2 מקררים זה לצד זה, שהם נפרדים מבחינת המערכות שלהם, אך צמודים זה לזה ומעניקים מראה של מקרר אחד גדול. אפשרות נוספת, שבה בוחרים 30-40 אחוז מבתי-האב היא להוסיף מקרר או מקפיא נוסף ולמקם אותם בחדר שירות, או במקרה של דירת פנטהאוז בקומה העליונה. חשוב למקם את המקרר במקום מוצל, שכן אחרת תצרוכת החשמל שלו תהיה גבוהה במיוחד. המלצה נוספת, היא להשאיר בשלב תכנון המטבח מרווח של לפחות 7 ס"מ מאחורי המקרר, גם אם בחברה היצרנית מציינים שאין צורך בכך. מרווח יאפשר אוורור טוב ויעיל יותר, ויגרור פחות תקלות לטווח ארוך".  

 

"מי שמעוניין במקרר אינטגרלי, צריך לדאוג מראש להשאיר לו מקום בתכנון", מציעה לילי שלו, מעצבת פנים. "קיים כיום טרנד של מקררים שהם אמנם צרים בעומק אבל גבוהים ורחבים יותר, ומאפשרים עיצוב של המקרר בקו הארונות, מבלי שיבלוט החוצה וכך שיהיה 'נסתר' במטבח. לכן, מומלץ לעשות סיבוב התרשמות והשוואת מחירים בחנויות החשמל, ולא להתפשר בהמשך על מוצר חשמלי מסוים, רק משום שלא תכננתם מראש".

 

צרכי הדיירים, מיקומו של המקרר בתוך חלל המטבח ומגבלות שונות בהתאם לתנאי השטח, ישפיעו על הבחירה בגודל המקרר ובסוג הפתיחה שלו. "אם למשל המקרר ממוקם בצמוד לקיר, הפתרון האידיאלי הוא בחירה במקפיא תחתון שנפתח החוצה כמגירה", מציין אלכס לוין, מנהל הדרכה בברימאג. "זה יאפשר ניצול מקסימלי של תכולת המקרר, שכן אחרת, נצטרך לבחור במקרר דלתות צר יותר, כדי לאפשר מספיק מקום לפתיחה ולסגירה של דלתות המקרר, כך שתאפשר יכולת לפתוח את המגירות שבתוך המקפיא בצורה נוחה".

 

עוד כתבות בנושא:

איך מונעים עובש בבית

נקודות התורפה של מערכות אזעקה ומיגון לבית

סימנים של רטיבות

 

  (צילום: שירן כרמל, באדיבות TEKA)
(צילום: שירן כרמל, באדיבות TEKA)

גם אם כיום הצרכים שלכם הם של מקרר קטן יחסית, בשלב תכנון המטבח כדאי לחשוב לטווח ארוך. "פעמים רבות, לאחר שהמשפחה מתרחבת והצרכים משתנים, הצרכנים נאלצים להסתפק במקרר קטן יחסית, כי הנישה שהשאירו עבורו אינה מאפשרת אחרת", מסביר לוין. "פירוק ארונות לצורך הגדלת המקרר, יעלה ביוקר, ולעתים אף לא יהיה אפשרי בשל תנאי המטבח. לכן, כדאי להשאיר נישה גדולה יותר שתאפשר להשתדרג בעתיד. הגובה המומלץ הוא של 1.90 מטר, והרוחב המומלץ הוא של לפחות 95 ס"מ. מיקום המקרר במרחק מקיר, יאפשר גמישות גדולה יותר בבחירת מקרר בעתיד. כמו כן, אם יש אי במטבח, כדאי לקחת בחשבון את המרחק של האי מהמקרר. ישנם מקרים שבהם המרחק בין האי למקרר קטן במיוחד ומאפשר להשתמש רק במקרר בעל 2 דלתות צרות (מכונה French door) ולא דלת אחת רחבה, שלא מאפשרת תנועתיות במטבח".

 

מהו הנפח שהישראלים מעדיפים, בהתאם לגודל המשפחה?

ישי: "למשפחה בת 4 נפשות לרוב יספיק מקרר בעל נפח של 600-630 ליטר. למשפחה עם 6 נפשות יספיק מקרר בנפח של 700-850 ליטר".

 

כחלק מהשיקולים של בחירת נפח המקרר, כדאי לקחת בחשבון גם את העובדה שישראל היא מדינה חמה, ובחודשי הקיץ החמים, משפחות רבות מעדיפות לאחסן מוצרי צריכה רבים במקרר (במקום במזווה), כדי שתוקפם לא יפוג מהר וכן בשל עש המזון. לוין: "אם יש התלבטות, מומלץ לבחור במקרר בעל נפח גדול יותר. צריך לזכור שאמנם הבית ממוזג בעונת הקיץ, אך רק בשעות שאנו נמצאים בו. כשיוצאים מהבית המזגן כבוי ועודף הלחות שמצטברת במטבח גורם בקיץ למוצרים להתקלקל מהר יותר. בבתים פרטיים בהחלט ישנה מגמה של שימוש בשני מקררים (האחד בחדר שירות או במזווה והשני בתוך המטבח)".

 

  (צילום: shutterstock)
מיקורגל במיקום שכזה יהיה גבוה מדי ומסוכן לשימוש עבור משפחות עם ילדים קטנים(צילום: shutterstock)

מיקרוגל ותנור – ביחד או לחוד?

"בימינו גם התנור כבר מזמן לא רק יחידה בפני עצמה, אלא לרוב המגמה היא למקם את המיקרוגל ואת מגירת החימום או את תנור האידוי באותו ארון, או זה לצד זה", מסביר דני דבח, מנהל המכירות של סימנס. "לכן, כדאי לדעת מראש מה כמות וסוג התנורים שיהיו לפני שניגשים לתכנן את המיקומים במטבח".

 

"אם בעבר היה נהוג למקם את המיקרוגל בתוך נישה המכוסה בקלאפה (דלת המתרוממת עם ציר כלפי מעלה), כיום נהוג לשים מיקרוגל אינטגרלי שמשמש גם כטוסטר-אובן", אומרת שלו. "מיקרו מגיע לרוב ברוחב של 60 ס"מ, אך הוא נמוך יותר בגובה מאשר התנור. על מנת שמבחינה עיצובית המיקרו והתנור יהיו באותו קו, נהוג להוסיף למקם את התנור למטה, מעליו מגירת חימום ומעל את המיקרוגל. כך, מתקבל מראה אחיד ומעוצב יותר. היתרון הוא לא רק בנראות, אלא גם כדי להימנע מפעולות מיותרות ומסורבלות (פתיחה וסגירה של הקלאפה בנוסף לפתיחה ולסגירה של דלת המיקרוגל). מעבר לכך, היתרון של מגירת החימום הוא שהיא מתפקדת כמו פלטת חימום, ומאפשרת למי שמארח כמות גדולה של אורחים להגיש את האוכל כשהוא חם".  

 

אם המטבח מיועד למשפחה עם ילדים, חשוב מאוד לבחור בחוכמה את מיקום המיקרוגל. "המיקורגל חייב להיות נגיש לילדים, ולמנוע מצב שבו ילדים נאלצים לטפס על כיסא כדי להגיע אליו, או להסתכן בכך שהצלחת תהיה מוטה בזווית ונוזלים ומזון רותחים ישפכו לעברם", מזהיר אסי ארביב, מבעלי חברת TEKA ישראל.

 

"אנו שומעים על מקרים רבים כאלה של אנשים שהזמינו מטבח בעבר והתעקשו לבחור באפשרות הזו וגרמו לכוויות לילדיהם. זה בפירוש מסוכן וצריך להילקח בחשבון בשלב תכנון המטבח. אם התנור נמצא במקביל למיקרוגל, ויש ביניהם הפרשי גבהים – ניתן למקם מתחת למיקרוגל את מגירת החימום. חשוב לי להדגיש שהיא נועדה אך ורק לחימום צלחות ולא אוכל. רבים משתמשים בה לחימום האוכל עד לרגע הגשתו לשולחן, אך זה גורם למזון להתייבש. זה מצוין בהוראות של כל היצרנים, אך רבים מתעלמים מכך".

 

לדבריי ארביב, "אם מתכננים למקם את כל 3 המכשירים האלו אחד מעל השני, יש למקם בגובה הכי נמוך את התנור (כ-50 ס"מ מעל הרצפה, ולא גבוה מכך), מעל את מגירת החימום ואז את המיקרוגל. עדיף להתכופף כדי להכניס תבנית חמה לתנור ולא להתרומם למיקרוגל שנמצא בשימוש יומיומי".

 

מבחינת בחירת המיקום, האם מומלץ להימנע ממיקום התנור באזור מסוים במטבח?

 

לוין: "חשוב להימנע ממיקום של תנור מול מקרר, כשהמרחק ביניהם קטן יחסית. מחזית התנור נפלט חום שיעלה את הטמפרטורה בסביבת המקרר ויגרום לבזבוז חשמל".

 

בכתבה הבאה נרחיב על חשיבות תכנון מדיח הכלים, קולט האדים והכיריים על ההתנהלות במטבח.

 

צריכים נגר למטבח? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ, באדיבות סימנס מוצרי חשמל
צילום: יח"צ, באדיבות סימנס מוצרי חשמל
מומלצים