שתף קטע נבחר

מחיר החופש עבור הורים עובדים: פגיעה בכיס ובקריירה

סקר Alljobs: שליש מההורים העובדים מעידים שהקושי הגדול ביותר עבורם בחופש הגדול הוא הצורך בצמצום המשרה מול המעסיק, ושליש נוסף מציינים את הנטל הכלכלי הכבד כקושי מרכזי ההורים מנסים להערך מראש, אך עבור רובם ימי החופש לא מספיקים

בשיתוף Alljobs

 

סקר שערכה מחלקת המחקר של AllJobs לקראת החופש הגדול, בקרב 550 הורים, בדק את היערכותם לקראת הקיץ ב-2 הגזרות הרלוונטיות: מול המעסיק ומול ילדיהם. מנתוני הסקר עולה כי הורים לילדים מתמודדים עם קשיים רבים הנוגעים לעבודה במהלך החופש הגדול.

 

לא בשביל זה נועדו ימי החופש

לשאלה "מהי ההתמודדות הקשה ביותר שלך כהורה" השיבו 32% מההורים, כי הקושי הוא מול המעסיק בצורך בצמצום המשרה בתקופה זו. 31% ענו כי הקושי הגדול ביותר הוא הנטל הכלכלי הכבד. 31% העידו כי הקושי הוא במציאת תעסוקה ועניין לילדים השוהים בבית.

 

עובדים עם הילדים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
עובדים עם הילדים(צילום: Shutterstock)

רוב ההורים מנסים להיערך מבעוד מועד לתקופה הלא פשוטה. לשאלה "כיצד נערכת לקראת החופש הגדול מול מקום העבודה?" 45% אמרו כי הם ינצלו את ימי החופש שיש להם כדי להישאר עם הילדים. 26% מהם ייקחו חופש על חשבונם. רק 18% מהם העידו שהם מתכוונים לעבוד כרגיל.

מבין ההורים שמתכוונים לצאת לחופש, 38% מתכננים לקחת 5-10 ימי חופש במהלך החופש הגדול, 28% ייקחו מעל עשרה ימי חופש, 24% יסתפקו בעד חמישה ימי חופש ואילו 9% מההורים לא ייקחו חופש כלל.

 

אך האם בכלל יש להורים מספיק ימי חופש? 53% מההורים טוענים כי ימי החופשה שלהם אינם מספיקים כדי לכסות את החופש הגדול ו-35% נמצאים ביתרה שלילית של ימי חופשה, כי כולם נוצלו במהלך שנת הלימודים.

 

עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר של AllJobs מסבירה: "ניצול ימי החופש שנצברו הוא הפתרון הזמין והנפוץ ביותר, אולם צריך לזכור שימי החופש נועדו, בין היתר – גם בשביל חופש. במצב הנוכחי רוב הימים הולכים לטובת שהות עם הילדים והתוצאה שמתקבלת היא אוכלוסייה רחבה של עובדים שלא זוכה לחופש משמעותי במהלך השנה והיא שחוקה ועייפה. חופשת הקיץ מגיעה כל שנה באותו המועד, ולא מפתיעה אף אחד. בכל זאת, מעטים האנשים שנערכים אליה כמו שצריך.

 

ההמלצה שלנו היא להתכונן אליה מראש: לחשב מבעוד מועד כמה ימי חופש תצטרכו לקחת, אל מול ימי החופש שנותרו לכם, ולסדר את לוח הזמנים שלכם לתקופה הקרובה. כדאי לתאם שיחה מסודרת עם המנהל שלכם בנושא ולא לתפוס אותו על הדרך במסדרון. נכון ששיחה כזו לא תמיד נעימה, אך גם המעסיק צריך התראה מוקדמת ולכן חשוב להראות לו את כל התמונה. כדאי לבוא לשיחה הזו מוכנים גם עם הפתרונות ולא רק עם הבעיות. לדוגמה, אם אתם בתפקיד ניהולי ויש עובדים תחתיכם, יש לערוך חלוקה נכונה של העבודה בתקופה הזו, ולהראות לממונה עליך – שהדברים מטופלים ונמצאים בשליטה".

 

קשה לעובד וקשה למעסיק

מבחינת חלוקת הנטל בבית בזמן החופשה, נראה כי הנשים הן אלו שמשלמות את המחיר. 48% מהנשים העידו שהקריירה האישית שלהן נפגעת במהלך החופש הגדול, לעומת רק 36% מהגברים. 36% מהן מתקשות לצמצם את המשרה מול המעסיק, לעומת רק 21% מהגברים. 65% ממשיבי הסקר ציינו כי הם נעזרים, במידה כזו או אחרת, בסבים ובסבתות שישמרו על הילדים.

 

בוימפלד מוסיפה: "הנתונים האלו הם פועל יוצא של מצב כלכלי. לצערנו, בשוק העבודה של היום, נשים עדיין משתכרות פחות מגברים. ברוב המקרים, מי שמביא את המשכורת המרכזית הביתה – הוא הגבר, וכך הנטל של תקופת הקיץ נופל על כתפיה של בת הזוג שמביאה משכורת שנייה."

 

האם המעסיקים נערכים כמו שצריך לתקופה הזו? 71% מהנשאלים העידו כי מקום עבודתם אינו נערך לחופש. 24% ציינו כי המעסיק מאפשר להם יציאה מוקדמת במהלך חודש אוגוסט, ו-5% העידו כי מקום העבודה מייצר אפשרויות העסקה עבור ילדי העובדים.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לשאלה "האם הקריירה האישית שלך נפגעת במהלך החופש הגדול?" 45% מההורים השיבו בחיוב. כמו כן, 78% מההורים דוחים בתקופה זו את הבקשות לשיפור תנאי עבודתם משום שאינם חשים בנוח לעשות זאת.

 

ומה לגבי חיפוש עבודה בתקופה הזו? 41% שהעידו שהם דחו באופן מוחלט את החיפוש, יחד עם 15% שדיווחו שהם מצמצמים את היקף החיפושים בתקופה זו.

 

הבאת ילדים למקום העבודה – מתשובות ההורים עולה כי ב-50% מהמקרים הבאת ילדים למקום העבודה אינה דבר מקובל. 44% העידו כי המעסיקים מאפשרים זאת אבל מדובר בפתרון שאינו נוח לשני הצדדים. רק 7% אמרו שבמקום העבודה שלהם מאפשרים ואף מעודדים הבאת ילדים לעבודה.

 

לא לכולם יש את התמיכה והאמצעים

בוימפלד מסבירה: "יש פה שני צדדים במשוואה. הצד של המעסיק, צריך לקחת בחשבון שלפעמים לעובד פשוט אין ברירה. במצב הנוכחי, הילדים נמצאים במשך חודשיים בחופש. כשעובד לוקח שבועיים חופש, זה אולי נראה למעסיק המון, אבל בפועל זה אומר שהוא מצא פתרון לחודש וחצי האחרים ומיצה את כל האפשרויות שיש לו. יש פה גם עניין סוציאלי: ככל שהעובד זוטר יותר, סביר להניח שהפגיעה הכלכלית שהוא חווה - קשה יותר.

 

יש אנשים שאין להם את התמיכה והאמצעים שיש לאחרים, ולכן כמעסיק, כדאי לראות גם מעבר לתקופה הזו ולהתחשב בעובדים שמתקשים למצוא סידור. מן הצד השני, העובד צריך לזכור שלמעסיק יש יעדים שהוא צריך לעמוד ומבחינתו יולי-אוגוסט הם תקופה עסקית רגילה. הבעיה היא חברתית מערכתית, כיוון שבישראל יש כמות מאוד גדולה של ימי חופשה שבהם צריך למצוא סידור לילדים. כאשר מספר ימי החופשה הניתן בחוק הוא 12 בלבד, לעומת יותר מ- 100 ימי חופש של הילדים – נוצר מצב שבו אין הלימה בין מבנה השוק למסגרות.

 

כדי למצוא את האיזון המיוחל אי אפשר רק להגדיל את שעות השהות של הילדים במסגרות, כיוון שכולם – גם הילדים – זקוקים לשעות חופש ושעות בית. יש לחפש פתרונות רגולטוריים כגון: הגדלת מכסת ימי החופש של ההורים, או יצירת חופשות משותפות (כלומר חופשות שבהן גם ההורים וגם הילדים נמצאים בחופש ולא רק צד אחד).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים