שתף קטע נבחר

משחיקה וייאוש לשדרוג וסיפוק

אחרי 20 שנה כנהג אוטובוס, מני אנקר כבר לא היה יכול יותר וחשב לפרוש. אלא שאז גילה את "קרן מעגלים". הוא עבר דרכה קורס ניהול מוסכים וקיבל תפקיד ניהולי בחברת דן. אצל רחל לוזון, קורס "אמנות הבישול" הוביל לעבודה נוספת ולשיפור במשכורת. "מניסיוני, לאחר הקורסים העובדים יותר שבעי רצון מהקריירה שלהם", אומר איציק צאיג, מנכ"ל אסם

בשיתוף קרן מעגלים

 

כל אחד מאיתנו מכיר את התחושה המתסכלת הזו. אחרי מספר שנים במקום העבודה מתחילה להזדחל אל התודעה שלנו הרגשה של מיצוי, בנאליות מקצועית, ורצון עז לשבור את השגרה, לעשות משהו חדש - והפעם לא להתפשר על רצונותינו ומאוויינו.

זה מתחיל בקושי הולך וגובר לקום בבוקר לעבודה והופך לאחר זמן לתחושה קבועה של קושי ואתגר ממשי להמשיך לשהות במקום העבודה. הדבר נכון על אחת כמה וכמה כשמדובר במי שעובד במקצוע שוחק, פיזי, קשה ומתיש.

 

בשלב האחרון של התהליך רובנו מתחילים לחפש עבודה במטרה למצוא אתגר חדש ותחום מקצועי חדש. ברוב המקרים, המעסיקים לא ממש נלחמים עלינו, מה שמוסיף לתחושה הלא נעימה. אך מתברר שיש חברות שבהן המצב שונה, והן עושות כל שביכולתן למצוא פתרונות תעסוקה לעובדים שבסך הכל שואפים לפתח את עצמם.

 

מנהג אוטובוס למנהל מוסך

זה הסיפור של מני אנקר (57) מבת-ים, עובד חברת דן. במשך 20 שנה עבד מני כנהג אוטובוס ועבר ברבים מקווי החברה במרכז הארץ. השנים והעבודה השוחקת על הכבישים הסואנים והפקוקים של תל-אביב וסביבתה עשו את שלהן, ומני החל לחוש יותר ויותר כי הוא כבר לא מסוגל להמשיך בעבודתו כנהג. הוא חלק את התחושות עם מנהליו, אך לא היה להם הרבה מה להציע לו. מני הרגיש שהוא בדרך ללא מוצא וכבר היה צעד אחד לפני פרישה, ואז הגיעה נקודת המפנה.

 

קרן מעגלים (צילום: עמרי אנקר)
מני אנקר. גם התנאים השתפרו וגם היחס. (צילום: עמרי אנקר)

 

"לפני שבע שנים, לאחר 20 שנות עבודה כנהג, כשכבר הייתי די מיואש וחשבתי לפרוש. אחד המנהלים בחברה סיפר לי על 'קרן מעגלים', שעוזרת לעשות הסבה מקצועית", הוא משחזר. "לאחר שבדקתי שאני עומד בקריטריונים שלהם הגשתי מועמדות ואכן קיבלתי אישור לקבל קורס מהקרן. ברשימה שקיבלתי היה מגוון רחב ביותר של קורסים, אך אחד מהם משך את עיניי יותר מהכל, קורס לניהול מוסכים, שכן היה לי רקע קודם במכונאות רכב. יצאתי לקורס, שנמשך שנה שלמה והתקיים במכללת מקס פיין בתל-אביב. אמנם לא היה לי תמיד קל לשלב את התחום עם עבודתי כנהג, אך הצלחתי לסיים אותו לשמחתי".

 

בחברת דן הבינו את הלהט של מני להתקדם בחיים והחליטו לתמוך בו לאורך התהליך. "אפשר לומר שאת הבסיס קיבלתי ב'קרן מעגלים' אבל בהמשך חברת דן תמכה בי והעבירה אותי לתפקיד חדש וניהולי, כמנהל מוסך בחברה עם חמישה עובדים תחתיי", הוא מספר. "השינוי לא מתבטא רק בתחום מקצועי חדש ומעניין עבורי אלא גם בשכר גבוה יותר, בתנאים סוציאליים טובים יותר וביחס משודרג אליי כמנהל בחברה".

 

מני לא עצר בדרכו החדשה ומקפיד כל העת ללמוד תחומים חדשים שעוזרים לו בתפקידו הניהולי. "כיום אני לומד ועושה קורסים נוספים בחשמלאות רכב, מיזוג רכב ועוד. אני כל הזמן מתפתח ולומד ומאוד שבע רצון מזה. אנשים לא מבינים איך הגעתי לזה ואני מספר לכל מי שמתעניין על 'קרן מעגלים' ועל מה שהיא מציעה", הוא מסכם.

 

אמנית הבישול

במקרה של רחל לוזון (62) מקריית-גת, העובדת בעמותת מטב בתחום הסיעוד, לא היה מדובר בהסבה מקצועית כמו אצל מני, אך הקורס שאותו קיבלה ב"קרן מעגלים" איפשר לה לעבוד בעבודה נוספת. "במטב התחלתי לעבוד כסומכת לילדים לפני 15 שנה. כשנגמרה עבודת הסומכות עברתי לעבוד עם קשישים", היא מספרת, "מרבית עבודתי במטב היא לא בסיעוד נטו, אלא יותר בתחום הבישול. אני עוזרת לקשישות לבשל ולהכין עבורן אוכל. במקביל לעבודתי במטב עבדתי כמבשלת גם בהוסטל אדוריים לפגועי נפש בקריית-גת, ואז, לפני חמש שנים, יצאתי לקורס 'אמנות הבישול' מטעם 'קרן מעגלים'".

 

לוזון מספרת כי "הקורס, שנמשך עשרה חודשים והתקיים בבית-ספר תדמור, שיפר לי את הטכניקות המקצועיות ואת סגנונות הבישול. למדתי המון, ויותר מזה - נהניתי המון. עם הזמן הוסטל אדוריים הפך להיות שיקומי, ובזכות הקורס שאותו עברתי הפכתי להיות מדריכת בישול לחוסים. הם מצליחים עכשיו לבשל לעצמם לבד, אני מרגישה שזה עושה שינוי גדול מאוד עבורם ואני מאוד שמחה על כך. נוסף על כך, קיבלתי העלאה בשכרי עקב עבודת ההדרכה כך שאני מאוד מרוצה".

 

קרן מעגלים (צילום: תומס גיראביץ)
רחל לוזון. השתלבה בהדרכה (צילום: תומס גיראביץ)

 

השינוי לטובה שחל לא אחת אצל העובדים העוברים את קורסי הקרן ומתמלאים בחיוניות מחודשת לא נעלמים כמובן גם מעיניהם של המעסיקים, המקבלים לא רק עובדים מקצועיים יותר ומתקדמים יותר, אלא גם שמחים יותר. "קורסי 'קרן מעגלים' מאפשרים לעובדים העוסקים בעבודות שוחקות להאריך את הקריירה שלהם, אם על ידי התמקצעות רבה יותר במה שהם עושים ואם על ידי הסבה מקצועית ופנייה לדרך חדשה", אומר איציק צאיג, מנכ"ל חברת אסם.

 

לדבריו, "אצלנו באסם מדובר על עובדים המשתייכים לשלוש קטגוריות: מפעלים, מחסן וסידור סחורה בחנויות. שלוש קטגוריות אלו נחשבות לעבודות שוחקות כיוון שהן פיזיות ואנשים מתקשים לעבוד בהן למשך שנים ארוכות. עובדים כאלה היו נתקלים בדרך כלל בקשיים במהלך הזמן ואפילו היו נאלצים לפרוש. קורסי 'קרן מעגלים' מעניקים להם כיום הזדמנות פז להמשיך לתרום לשוק העבודה. מניסיוני, בוגרי הקורסים יותר שבעי רצון מהקריירה שלהם לאחר מכן. חלקם נשאר לעבוד בחברה כאשר יש להם תעודה מקצועית חדשה באמתחתם וחלקם מחליטים לצאת לדרך חדשה ולעסוק במקצועות עליהם חלמו מאז ומתמיד, ומפאת שגרת החיים ואילוצי הפרנסה לא יצא להם לעסוק בהם".

 

צאיג מוסיף כי "יש כיום דיון ציבורי על הארכת גיל הפרישה לנשים. תוחלת החיים מתארכת כך שהארכת גיל הפרישה היא די מתבקשת, אבל צריך לזכור שישנם עובדים, בעיקר אלו העובדים במקצועות שוחקים, שלא באמת יכולים להמשיך במקצועות האלו לאורך זמן. אצלנו באסם, כאשר עובד בעבודה שוחקת מבקש לעבור לתפקיד פחות פיזי, העדיפות הראשונה שלנו היא לרוב למצוא להם תפקיד אחר בחברה. כאשר הדבר לא מסתייע אנו מפנים אותו ל'קרן מעגלים' שמאפשרת לו לצאת לשוק העבודה האלטרנטיבי. היופי ב'מעגלים' הוא שהקרן מאפשרת לעובדים הללו לבחור קורס מקצועי ממגוון רחב ביותר של קורסים בכל תחומי החיים".

 

בשיתוף קרן מעגלים.


פורסם לראשונה 22/08/2018 08:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים