שתף קטע נבחר

עיבוד מחשב: מיכל וולבה

הבוס האמיתי של ברצלונה: ג'רארד פיקה שואף גבוה

הוא לא רק הבלם המצטיין של אלופת ספרד, אלא גם איש עסקים ממולח ששואף להתמנות בעתיד לנשיא המועדון. למרות שהקריירה שלו עדיין רחוקה מסיומה, הפעילות שלו מחוץ למגרש מעידה על מעמדו גם אחרי שיתלה את הנעליים. נדב יעקבי על הסמל הקטאלני שהפך לאייקון כלכלי ותרבותי

 

אם נשאל מי האיש החזק ביותר במועדון הכדורגל של ברצלונה, חלק מהאנשים יאמרו הנשיא ג'וזפ מריה ברתומיאו ואחרים יענו: לאו מסי. אין ספק שברתומיאו כנשיא הוא האיש שלוקח את ההחלטות החשובות, ולמסי, גדול שחקני הקבוצה בכל הזמנים, יש גם השפעה עצומה. אבל האמת היא שהאיש החזק ביותר במועדון הוא דווקא ג'רארד פיקה.

 


 

פיקה הוא בלם ענק, אחד הגדולים ששיחקו בעשור האחרון, ושותף מלא לכל ההצלחות של בארסה ושל נבחרת ספרד מאז 2008 - השנה שבה הגיע לקאמפ נואו. הוא זכה שלוש פעמים בליגת האלופות, שבע פעמים באליפות ספרד, הניף את גביע העולם ב-2010 וזכה באליפות אירופה ב-2012.

 

ג'רארד פיקה (צילום: EPA)
פיקה. אחד הבלמים הגדולים של ברצלונה בעשור האחרון(צילום: EPA)

 

אבל פיקה הוא הרבה יותר מאשר כדורגלן מצוין. הוא גם איש עסקים ממולח, פוליטיקאי ואדם בעל שאיפות מרחיקות לכת. אין לו שום כוונה להיות מאמן אחרי שיפרוש. המטרה שלו ברורה: להיות נשיא מועדון הכדורגל של ברצלונה.

 

אבל זה מחכה לו בעתיד. בינתיים הוא מבצר את מעמדו בעולם עסקי הספורט. בשבוע שעבר הוא חתם על ההסכם ההיסטורי שישנה את פני הטניס העולמי וישדרג את המבנה של גביע דייויס. "קוסמוס", אחת החברות שהוא שותף בהן, חתמה על חוזה בסך 3 מיליארד דולר ל-25 השנים הבאות עם איגוד הטניס העולמי.

 

פיקה ויו
פיקה ויו"ר איגוד הטניס העולמי דייויד האגרטי(צילום: AFP)

 

פיקה, ששיחק במדי בארסה בניצחון על בוקה ג'וניורס ב"גביע גאמפר" ביום רביעי, טס מיד בסיום המשחק לאורלנדו כדי להשתתף בהצבעה הגורלית, ובשבת כבר שיחק כרגיל בהרכב כשברצלונה ניצחה את אלאבס במחזור הפתיחה של העונה.

 

אם זה היה כל שחקן אחר, המאמן ארנסטו ואלוורדה וההנהלה לא היו מאפשרים לו לטוס 10,000 ק"מ הלוך וחזור יומיים לפני משחק ליגה, להחמיץ שני אימונים מסכמים ולחזור תשוש מהג'ט לג. אבל זה פיקה והמעמד שלו הוא לא כמו של שחקנים אחרים.

 

פיקה עצמו היה נרגש. "זה אחד הימים החשובים ביותר בחיי", הוא אמר כאשר הפרוייקט, שהוא היה הרוח החיה בו, הפך מרעיון למציאות. פיקה, חובב טניס מושבע, הבין שהמבנה הנוכחי של גביע דייויס אינו תואם את רוח התקופה. העובדה שהמשחקים מתקיימים בכמה מועדים במהלך השנה גורם לכך שחלק משחקני הצמרת מוותרים על הזכות לשחק במדים הלאומיים שלהם.

 

ג'רארד פיקה (צילום: EPA)
חובב טניס מושבע. ג'רארד פיקה(צילום: EPA)

 

פיקה יצר את הקשר הראשוני עם דייויד הגארטי, נשיא איגוד הטניס העולמי, כבר ב-2015. הרעיון המקורי שלו היה לייסד "מונדיאל טניס", שישוחק כמו בכדורגל פעם בארבע שנים. בשלוש השנים שחלפו הוחלט לשנות את הקונספט ולקיים את גביע הדייויס החדש פעם בשנה – אבל במתכונת שמזכירה לא מעט את מונדיאל הכדורגל.

 

מונדיאל הטניס יהיה למעשה אירוע מרוכז אחד בסוף כל שנה שבו ישחקו 18 נבחרות הטניס הטובות בעולם בטורניר גמר בעיר אחת ובמשך שבוע אחד. היו רבים בקרב אנשי הטניס בעולם שהתנגדו לרעיון, כי לא פשוט לשנות מסורת שנמשכת כבר 118 שנה, אבל הרוב הצביעו בעד.

 

עיתון הספורט הספרדי "מארקה" כינה את ג'רארד פיקה "הבוס החדש של הטניס העולמי". העיתון כתב עוד: "העוצמה של פיקה בחוגי הטניס גדולה יותר משל כל אדם אחר על המגרשים ומחוץ להם".

 

 

ג'רארד פיקה (צילום: AFP)
הצליח לשנות מסורת של 118 שנה. פיקה(צילום: AFP)

 

קשרים עסקיים עם מארק  צוקרברג

פיקה נכנס לעולם העסקים כבר ב-2012, כשהיה בן 25. הוא הקים את חברת "קראד", שעסקה גם בנדל"ן אבל בעיקר בפיתוח משחקי וידאו. החברה פיתחה את המשחק "גולדן מנג'ר" שבשיאו היו לו 10 מיליון משתמשים ברחבי העולם. אבל החברה הפסידה כשני מיליון אירו ולבסוף נסגרה, מה שלא מנע מפיקה להמשיך ביתר נחישות את כניסתו לעולם העסקים.

 

בזכות היותו כדורגלן מצליח ומפורסם וגם לא מעט בזכות אשתו, הזמרת הקולומביאנית שאקירה, הוא פיתח קשרים עם אנשי עסקים בכירים בעולם, ביניהם מארק צוקרברג, מייסד "פייסבוק", הירושי מיקיטאני היפני, הבעלים של אימפריית האינטרנט "ראקוטן" ולארי אליסון האמריקני, הבעלים של "אורקל".

 

לפני כשנתיים שיכנע פיקה את הנהלת ברצלונה לחתום על חוזה אימוץ עם "ראקוטן", שהחליפה את חברת התעופה של קאטאר. בזכות הידידות של פיקה עם מיקיטאני, שהונו האישי נאמד ב-7 מיליארד דולר, מקבלת ברצלונה 55 מיליון אירו בשנה.

 

שאקירה עזרה לפיקה להרחיב את הקשרים העסקיים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שאקירה עזרה לפיקה להרחיב את הקשרים העסקיים(צילום: EPA)

 

מיקיטאני הוא כמובן גם אחד השושבינים של המיזם החדש של גביע דייויס, לאחר שפיקה שיכנע אותו שזה הצעד הנכון לעשותו. וברור שהשניים ימשיכו לעבר מיזמים נוספים בשנים הבאות.

 

מיקיטאני הוא הנשיא של מועדון הכדורגל היפני ויסל קובה, ולכן אף אחד לא באמת הופתע כאשר אנדרס אינייסטה, חברו הטוב של פיקה, בחר לשחק דווקא שם ולא באחת הקבוצות הסיניות שחיזרו אחריו. מיקיטאני הטיס את אינייסטה ליפן במטוסו הפרטי כדי לחתום על החוזה.

 

ג'רארד פיקה, בניגוד למרבית חבריו הכדורגלנים, לא נולד בשכונת עוני. להיפך, הוא הגיע מבית עשיר ותרבותי. אמו מונסראט היא מנהלת בית חולים בברצלונה ואביו ז'ואן הוא איש עסקים מצליח.

 

אנדרס אינייסטה (צילום: רויטרס)
בזכות פיקה מיקיטאני רכש את אינייסטה לויסל קובה(צילום: רויטרס)

 

מי שהחל את המסורת במשפחה הוא הסבא אמדור ברנבאו (כן, זה השם) שהיה חבר הנהלה בברצלונה בתקופתם של הנשיא ז'וזפ לואיס נונייס בשנות ה-70 וה-80. לסבא של פיקה היו כמה חברות נדל"ן שהצליחו מאוד.

 

ג'רארד החל לשחק כדורגל באקדמיה של "לה מאסיה" ושיחק באותה קבוצת נערים יחד עם לאו מסי וססק פברגאס. אבל בניגוד למסי הוא לא הצליח לעלות לקבוצה הבוגרת ובגיל 17 חתם במנצ'סטר יונייטד.

 

אלכס פרגוסון העריך מאוד את הבלם הספרדי הצעיר, אבל מיעט לתת לו הזדמנויות. במהלך ארבע עונות באולד טראפורד רשם פיקה 23 הופעות וכבש שני שערים. שניהם בליגת האלופות, נגד דינמו קייב ורומא.

 

פיקה בצעירותו במדי מנצ'סטר יונייטד (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
פיקה בצעירותו במדי מנצ'סטר יונייטד(צילום: איי פי)

 

בסופו של דבר פיקה רצה לשחק והסכים לעבור בהשאלה לסראגוסה בעונת 2006/7. מי שצפה בו באותה עונה היה פפ גוורדיולה, שאימן אז את קבוצת המילואים של בארסה. כשפפ מונה למאמן הקבוצה הבוגרת ב-2008 הוא החליט להחזיר את פיקה הביתה, למועדון בו גדל. פרגוסון הסכים למכור אותו ב-5 מיליון פאונד בלבד – צעד שעליו התחרט מאוד. פחות משנה לאחר המעבר פיקה שיחק במדי בארסה, שניצחה את מנצ'סטר יונייטד בגמר ליגת האלופות ברומא.

 

אגב, בשבוע שעבר השלים פיקה עשר שנים כשחקן ברצלונה, כשהבקיע בניצחון בסופרקאפ הספרדי מול סביליה. בדיוק עשור אחרי שעשה את הבכורה במדי האזולגראנה מול ויסלה קראקוב במוקדמות ליגת האלופות.

 

במקביל לקריירה הנהדרת שעשה בכדורגל, עולם העסקים כל הזמן קרץ לו ועוד לפני שהקים את החברות שלו, הוא היה שותף בחברות של המשפחה, יחד עם אביו ז'ואן ואחיו מארק. הם התעסקו לא רק במשחקי וידאו אלא גם במשקפי שמש, משקאות אנרגיה, מוצרי מזון, מלונות וקרנות השקעות.

 

ג'רארד פיקה (צילום: רויטרס)
עולם העסקים קרץ לפיקה במקביל לכדורגל(צילום: רויטרס)

 

בין השנים 2017 ו-2018 הרוויחו החברות של ג'רארד פיקה 29 מיליון יורו. הצפי הוא שהרווחים יכפילו את עצמם ויותר בשנים הקרובות. המהלך האחרון היה רכישת אחוזים בסטרט-אפ בשם "אגורה", רשת חברתית חדשה.

 

האמת היא שלא כולם בברצלונה אוהבים את העיסוקים הרבים של פיקה מחוץ למגרש, אולם כל זמן שאין ירידה ביכולתו ובמחוייבות שלו באימונים ובמשחקים, אף אחד לא יכול לומר דבר בגנותו.

 

מה שכן, היה אירוע אחד בזמן האחרון שגרר ביקורות. בארסה עשתה מאמצים רבים להחתים את אנטואן גריזמן, הכוכב הצרפתי של אתלטיקו מדריד. כמה ימים לפני תחילת המונדיאל גריזמן חשף את החלטתו בסרטון וידאו חדשני ומפתיע. כשהתברר שהחברה של פיקה הפיקה לגריזמן את הסרטון, רבים בברצלונה הרימו גבה.

 

פיקה וערן זהבי במשחק בין ספרד לישראל (צילום: AP) (צילום: AP)
פיקה וערן זהבי במשחק בין ספרד לישראל(צילום: AP)

 

תומך נהלב בעצמאות קטאלוניה

לפני כשבוע הודיע פיקה באופן רשמי כי סיים את הקריירה שלו בנבחרת ספרד לאחר 102 משחקים. כבר לפני כשנה הוא הודיע שיפרוש אחרי המונדיאל ברוסיה, והוא אכן עמד במילתו.

 

בשנים האחרונות "זכה" פיקה לאין ספור נאצות מאוהדי נבחרת ספרד בכל רחבי המדינה, בשל תמיכתו במאבק של קטלוניה לעצמאות. אם עד לפני שלוש שנים המאבק הזה לא תפס כותרות גדולות ובא לידי ביטוי בעיקר בהפגנות פעם או פעמיים בשנה, בשנים האחרונות זה הפך לנושא הטעון ביותר במדינה. עד כדי כך שלפני כשנה הפרלמנט הקטלאני הכריז על עצמאות - שמייד בוטלה על ידי ממשלת ספרד.

 

פיקה היה אחד התומכים הנלהבים והדוברים הראשיים שתמכו בעצמאות, מה שגרם לכך שספג שריקות בוז וקללות נמרצות בכל משחק ביתי של נבחרת ספרד. האוהדים זעקו לעברו: "לך שחק בנבחרת קטאלוניה – אל תלבש את החולצה האדומה של ספרד".

 

אוהד נבחרת ספרד מפגין נגד פיקה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אוהד נבחרת ספרד מפגין נגד פיקה(צילום: EPA)

 

פיקה, שתמיד אמר את כל מה שהוא חושב ומעולם לא חשש להביע את דיעותיו הפוליטיות, אמר לאורך כל הדרך כי הוא גאה לייצג את ספרד ולשחק עבורה, וזה לא סותר את מה שהוא חושב על זכוה של קטלוניה לעצמאות.

 

הדעות הנחרצות שלו הפכו אותו מצד אחד לאדם שנוא על רבים מהלאומנים הספרדים, אבל מצד שני הוא הפך לנערץ על הלאומנים הקטלונים. וזה יכול לסייע לו בהגשמת השאיפה הגדולה ביותר שלו: להיות נשיא בארסה.

 

כידוע ברצלונה הוא מועדון חברים, והם אלו שבוחרים את הנשיא בכל ארבע שנים. ומרבית ה"סוסיוס" של בארסה תומכים בעצמאות קטלוניה. בקיצור, החשבון ברור.

 

פיקה צפוי למנות את צ'אבי למאמן בבוא היום (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
פיקה צפוי למנות את צ'אבי למאמן בבוא היום(צילום: Gettyimages)

 

פיקה חתום על חוזה בברצלונה עד 2022 ובינתיים אין לו שום כוונה לפרוש. הוא גם מסרב לומר עד איזה גיל הוא רוצה להמשיך לשחק: "פויול אמר שישחק עד גיל 40, אבל אז נפצע ונאלץ לפרוש בגיל 33".

 

אבל לגבי מה שיקרה לאחר מכן, הכל כבר מתוכנן. כבר לפני ארבע שנים הוא אמר זאת במפורש. "כן, זו האמת, אני רוצה להיות נשיא המועדון", הוא אמר לא מכבר בראיון טלוויזיה. "זה הצעד שאני רוצה לעשות אחרי שאפרוש. אני לא רואה את עצמי מאמן. לא נראה לי שאהנה מעבודה כזו, אבל כנשיא אוכל לסייע למועדון שאני כל כך אוהב".

 

לאף אחד אין ספק שג'רארד פיקה יוכל לקדם את ברצלונה מהאספקט העסקי, אבל מסתבר שיש לו גם תכניות ברורות בהיבט המקצועי. חברו הטוב

 צ'אבי, שמשחק כיום בקטאר, אמר שכאשר פיקה יהפוך לנשיא הוא ימנה אותו, את צ'אבי, למאמן, את סרחיו בוסקטס לעוזר המאמן ואת פויול למנהל הספורטיבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים