שתף קטע נבחר

דפים קשורים בשלשלאות וספרים מצוירים על הקירות: הספריות המיוחדות בעולם

להיאבד בספריית מקסיקו-סיטי, לקרוא את המכתב של קולומבוס על גילוי אמריקה בניו-יורק ולמצוא את אלוהים בפראג - בשנת הלימודים שבפתח לא חייבים להתפשר על הספרייה העירונית. הנה כמה אפשרויות מקוריות מרחבי העולם

12 אלף מגילות הכילה ספריית קלסוס ששכנה בעיר ההיסטורית האנטולית אפסוס. המבנה עצמו היה אחד המרשימים בתחומי האימפריה הרומית, והספרייה הייתה השלישית בגודלה בעולם העתיק. אף שנחרבה כמעט לגמרי במאה השלישית, מתמונות של השיחזור החלקי נראה שמדובר באתר מרשים מאוד. מרשים כמו כן לגלות שבימיו הזוהרים, ממול פעל בית הזונות העירוני, אליו היה אפשר להגיע באמצעות מנהרה שחיברה בין שני המבנים.

 

הקשר בין המוסדות נותר מסתורי, אף שלא כל כך קשה לדמיין שבעולם העתיק ספריות היו מקום מחרמן. היום יש להיכלי הידע הללו (שלהם "כוח דמוקרטי ומשחרר מאין כמותו", במילותיה של מרגרט אטווד) תדמית לא סקסית בלשון המעטה. לא שצריך פירוטכניקה וקישוטים כדי להצדיק את קיומן של הספריות - מה שחשוב במקומות האלה כידוע הם הספרים - ובכל זאת, כמה מבנים מרשימים בעולם מקלפים את המעטה היבשושי ומעלה האבק שדבק בהן.

 

 

françois mitterrand library (צילום: Vincent Desjardins, ויקיפדיה)
אור מושלם מהתקרה. ספריית רשלייה לובואה בפריז(צילום: Vincent Desjardins, ויקיפדיה)

 

אין השאלה: ספריית קתדרלת הרפורד

אחת הספריות העתיקות שעוד פועלות היום היא זו שבקתדרלת הרפורד שבמערב אנגליה. היא קיימת כספריית לימוד תיאולוגיה מאז 1611 וכתבי יד ישנים שהעתיקים בהם מתוארכים למאה ה-12 מוחזקים בה. מוחזקים פשוטו כמשמעו - 1,500 הספרים שבספרייה קשורים בשלשלאות לקירות. יש במקום 229 כרכים מתקופת ימי הביניים ועוד לא מעט ספרים מהמאות האחרונות. 
 

hereford cathedral library (צילום: Christopher Furlong/GettyImagesIL)
קשורים לספרים. ספריית קתדרלת הרפורד(צילום: Christopher Furlong/GettyImagesIL)
   

קשירת ספרים הייתה הטכניקה הנפוצה ביותר לשמירה על כתבי יד באירופה מתחילת ימי הביניים ועד המאה ה-18. הספרייה בקתדרלת הרפורד היא הגדולה ביותר ששרדה עם כל הספרים, השלשלאות והמנעולים בשלמותם. הטכניקה עוד מגינה על כתבי היד העתיקים היום, שכן הם נשמרים במקום בתנאים אידיאלים ולא זזים מילימטר.

 

לראות ולהיראות: ספריית טיאנג'ין בינהאי

בקצה האחר של הסקאלה, בין אז לעכשיו, ספריית טיאנג'ין בינהאי שבמזרח סין - בת שנה אחת בלבד. הספרייה מתפרסת על פני 33,700 מ"ר, עם חמש קומות, ומספיק מקום על המדפים ל-1.2 מיליון ספרים. במרכז המבנה שכתליו מעוגלים יש כדור ענק ובתוכו אודיטוריום. מלבד אולם מופעים ומקום לקרוא בו, הספרייה נועדה לשמש מרכז שהתושבים יכולים להפגש בו, כשלדברי המתכננים, "הזוויות והעיקולים נועדו לגרות שימושים שונים בחלל כמו לקרוא, להתהלך, להיפגש ולדבר. יחד הם יוצרים את 'העין' של הבניין: לראות ולהיראות".

 

ואכן, נדמה שמראית העין יותר חשובה בקומפלקס המרשים הזה ממהותו המקורית. מסורת השקט העתיקה, הבסיסית והנחוצה כדי לקרוא ולהתרכז בספריות - כנראה לא נשמרת בבניין הרב תכליתי הזה. כמו כן, מרחוק נדמה שהמדפים הרבים בחלל הענקי מלאים בספרים, אך יכול להיות שאת תפיסת "העין" שלהם המתכננים לקחו צעד אחד רחוק מדי, שכן למעשה חלק מהכותרים לא באמת נמצאים שם, אלא רק מצוירים על הקיר. נראה שהחזון של המקום הגשים את עצמו כי בסרטון שמפרסם את הספרייה, במקום לקרוא, רוב המבקרים עסוקים בסלפי.

 

Tianjin Binhai library (צילום: EPA)
למראית עין יש ספרים על המדפים. ספריית טיאנג'ין בינהאי(צילום: EPA)

 

הסרטון שמפרסם את הספרייה

 

מקולומבוס לקולטריין: הספרייה הציבורית של ניו-יורק

בשבוע שעבר היא עלתה לכותרות עם קמפיין חדשני וככל הנראה מיותר: NPL Insta Novels. הספרייה הציבורית של ניו-יורק מבקשת להחזיר את הסיפור לסטורי באינסטגרם (לגרום לכל מני מילניאלים לקרוא קלאסיקות) ועל כן מעלה יצירות מופת שונות לרשת החברתית. בינתיים תוכלו למצוא שם את "אליס בארץ הפלאות" ובקרוב הכוונה להעלות כסטורי גם את "הגלגול" של קפקא ו"הטפט הצהוב" של שרלוט פרקינס גילמן. לכאורה נשמע שמדובר ביוזמה נחמדה, אך בינתיים התגובות ברשת לא נלהבות. אחרי הכל מדובר בהרבה טקסט שלא כל כך מתאים לפלטפורמה ונדמה שעדיף לשמור אותו למעמד הקריאה המוכר מול ספר מודפס.

 

 

הספרייה קיימת מאז 1895 במבנה המרשים שברחוב 42. היא כוללת חלל יפהפה ומעורר השראה שמאפשר לשבת לקרוא או ללמוד, בתוספת כנראה כל מה שתרצו לקרוא באנגלית ועוד כמה אוצרות טקסטואלים מקוריים אדירים כמו המכתב של קולמבוס מ-1493 בו הוא מודיע על תגלית העולם החדש, מכתב הפרישה מהנשיאות של ג'ורג' וושינגטון, והתווים של Lover Man בכתב ידו של ג'ון קולטריין.

 

מלבד מאות אלפי ספרים, יש בספרייה גם תערוכות מתחלפות, הקרנות סרטים ואירועים תרבותיים. כמו כן, האתר שלה מאפשר השאלה של יותר מ-300 אלף ספרים דיגיטליים בחינם.

 

new york public library (צילום: AP)
הספרייה הציבורית של ניו-יורק(צילום: AP)

 

להפוך את מצרים לגדולה שוב: ספריית אלכסנדריה

אלכסנדריה הייתה המרכז הספרותי של העולם העתיק, עם ספרייה ענקית שהכילה מאות אלפי מגילות מהמרחב, של כותבים כמו הומרוס, אפלטון, סופוקלס ושאר חלוצי תרבות המערב. במאורע שהפך את המוסד עצמו למיתי, הספרייה נשרפה לפני כאלפיים שנה, ואיתה נעלמו לא מעט טקסטים שקיומם משוער מרחוק על בסיס כתבים אחרים המזכירים אותם.

 

לפני 16 שנה הספרייה, שנוסדה באמצע המאה השלישית לפני הספירה, חזרה לחיים. אל האוצר התרבותי הענק כמובן אי אפשר לחזור, אבל בעזרת לא מעט תרומות ממדינות שונות, מצרים מנסה לשחזר משהו מרוח המוסד. לאט לאט הספרייה, שבאתר הרשמי מכנה את עצמה "מרכז ללמידה, סובלנות, דיאלוג והבנה", מרכיבה אוסף של חמישה מיליון ספרים. לצד אלה יש במקום ארבעה מוזיאונים המציגים תערוכות אמנות מתחלפות.

 

Alexandria Bibliothek (צילום: EPA)
כמעט כמו לפני אלפיים שנה. ספריית אלכסנדריה(צילום: EPA)

 

הספרייה הבודליאנית באוקספורד

12 מיליון ספרים ישנם בספרייה הבודליאנית, אחת העתיקות באירופה, שפועלת באוקספורד ב-400 השנה האחרונות, במהלכן קיבלה כל ספר שהודפס בבריטניה. המקום מורכב מאולמות ענק המאגדים ספרים לפי נושאים. מתמונות נדמה שמדובר באתר עם לא מעט קסם ואכן, באחד החללים, האולם ללימודי תיאולוגיה של המאה ה-15, צולמו סצנות מתוך הסרט הראשון בסדרת הארי פוטר. על פי אתר הספרייה, "בכל שנייה מישהו עושה שימוש במאגר האלקטרוני שלנו, בכל 14 שניות מישהו מבקר בספרייה ובכל 21 שניות מישהו שואל ספר".

 

bodleian library (צילום: Carl Court/GettyImagesIL)
400 שנות פעילות. הספרייה הבודליאנית באוקספורד(צילום: Carl Court/GettyImagesIL)

 

ספריית ביינק לספרים נדירים וכתבי יד בניו-הייבן

הספרייה של אוניברסיטת ייל היא אחד המרכזים הגדולים בעולם המוקדשים לאיסוף וחקר ספרים נדירים וכתבי יד. היא כוללת כמיליון פריטים מתחת לאדמה וכ-180 אלף במגדל גבוה של הספרייה - כולם שמורים בתנאים מותאמים שנועדו להגן עליהם מבחינת לחות וטמפרטורה. 


הספרייה מציגה תערוכות ובהן כמה מאוצרותיה, כמו מגילות ופפירוסים מיוון ורומא, כתבי יד אירופאים מימי הביניים ותנ"ך גוטנברג (אחד מ-49 העותקים שנותרו בעולם מהספר המודפס הראשון - אמצע המאה ה-15). באתר האינטרנט של הספרייה אפשר למצוא כתבי יד רבים סרוקים, בהם אוסף כתוּבּות יהודיות מהמאה ה-19, מפות המתארות את מסעם של לואיס וקלארק באוקיינוס השקט מ-1805, וטיוטות, מכתבים ותמונות של ענקי ספרות כמו עזרא פאונד, הילדה דוליטל, גרטרוד שטיין, ג'יימס בולדווין ווולט וויטמן. 

 

Beinecke Rare Book & Manuscript Library (צילום: Gunnar Klack, ויקיפדיה)
(צילום: Gunnar Klack, ויקיפדיה)

Beinecke Rare Book & Manuscript Library (צילום: Gunnar Klack, ויקיפדיה)
ספריית ביינק לספרים נדירים וכתבי יד בניו-הייבן(צילום: Gunnar Klack, ויקיפדיה)

 

ספריית מדינת ויקטוריה במלבורן

הספרייה הציבורית של מלבורן הוקמה ב-1854 והייתה אחת הספריות החינמיות הראשונות בעולם. מלבד אוסף מרשים של ספרים, בין חללי הספרייה יש כמה גלריות המציגות תערוכות. המבנה עצמו מרשים במיוחד כשהחלל היפה ביותר בו הוא ככל הנראה חדר הקריאה העגול הענק, שבו מקום ל-600 קוראים ומיליון ספרים.

 

state library victoria (צילום: Kelly Defina/GettyimagesIL)
ספריית מדינת ויקטוריה במלבורן(צילום: Kelly Defina/GettyimagesIL)

 

אין גישה לספרים: ספריית פרנסואה מיטראן בפריז

בספריית פרנסואה מיטארן בפריז, המתוכננת בסגנון עכשווי, נמצא האוסף העיקרי של הספרייה הצרפתית הלאומית, הכולל 13 מיליון ספרים. היא נפתחה לציבור ב-1996 ונמצאת ברובע 13 האינטלקטואלי של העיר. מדובר בארבעה בניינים גבוהים, שכל אחד מהם מעוצב כספר פתוח. כל בניין מאגד תחום ידע מסוים והקומות הרבות משמשות לאחסון הספרים. לציבור אין גישה אליהן, אלא רק לקומה הראשונה, ובה חדרי קריאה ענקיים ודלפקים המאוישים על ידי ספרנים שיורידו מטה את כל מבוקשכם. 

 

הספרייה הצרפתית הלאומית מחזיקה באוסף מרשים גם ברשת. לצד ספריית פרנסואה מיטראן, האוצר שלה נמצא בין השאר גם בספריית רישלייה לובואה, המתהדרת באחד החללים היפים בפריז. חדר הקריאה העגול הגדול מעוצב בסגנון המאה ה-17, מלא בספרים על הקירות ובשולחנות ארוכים עם אור מושלם מהתקרה. אם זה לא מספיק, צמוד אליה גן שזועק שיקראו בו.

 

New National Library, France (צילום: AP)
הבניינים מעוצבים כספר פתוח. הספרייה הצרפתית הלאומית(צילום: AP)

 

בורחס בפראג: ספריית קלמנטינום

מחצית מאוסף הספרייה הלאומית הצ'כית נמצא בספרייה שבמתחם הקלמנטינום העתיק שבפראג. היא נפתחה ב-1722. עם תקרה מצוירת שממנה תלויים שנדלירים ענקיים, רצפת שיש ועמודי עץ מלאי פרטים בין מדפים רבים עמוסים בספרים - הספרייה הזו היא חלומו של כל חובב אסתטיקה בארוקית. חוץ מזה, אפשר למצוא שם את אלוהים. זה לפחות מה שקורה לגיבורו של חורחה לואיס בורחס בסיפור הקצר "הנס הנסתר".

 

לילה לפני הוצאתו להורג לאחר כיבוש פראג על ידי הנאצים, הסופר היהודי יארומיר חלאדיק מבקש מאלוהים עוד שנה אחת שבה ישלים את היצירה היחידה שבה יוכל אולי להתגאות, טרגדיה בשם "אויבים". "עם שחר חלם שהוא חבוי באחד האולמות של ספרית קלמנטינום. ספרן מרכיב משקפיים שחורים שאל אותו: 'מה אתה מחפש?' חלאדיק השיב לו: 'אני מחפש את אלוהים'. הספרן אמר לו: 'אלוהים מצוי באחת האותיות באחד העמודים באחד מארבע מאות אלף הכרכים שבקלמנטינום. אבותי ואבות-אבותיי חיפשו את האות הזאת; אני התעוורתי תוך כדי חיפושיי אחריה'. הוא הסיר את משקפיו וחלאדיק ראה את עיניו, שהיו מתות. קורא נכנס כדי להחזיר אטלס. 'האטלס הזה חסר ערך', אמר והושיט אותו לחלאדיק. זה פתח אותו באקראי במפה של הודו, מסתחררת. בביטחון פתאומי נגע באחת האותיות הזעירות. יצאה בת קול ואמרה לו: 'הזמן למלאכתך הוענק לך'. כאן התעורר חלאדיק" (בתוך "בדיונות", בתרגום יורם ברונובסקי, הספרייה החדשה).

 

מלבד השאלות שהספרייה עזרה לבורחס לשאול על אלוהים ועל זמן בסיפור הזה - היא מתמחה בדיגיטציה של כתבי יד ישנים וב-2005 קיבלה על כך פרס מטעם ארגון אונסק"ו למורשת בינלאומית. 

 

klemantinum library (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של הספריה)
לחובבי אסתטיקה בארוקית. ספריית קלמנטינום (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של הספריה)
 

 

שבע דרכים לאיבוד: ספריית וסקוסנלוס במקסיקו סיטי

הספרייה הענקית שמתפרשת על פני 38 אלף מ"ר במקסיקו-סיטי נפתחה לציבור ב-2007. קירות זכוכית, מדרגות אל עבר גלריות או קומות כפולות שאי אפשר למספר, מרפסות מפתיעות ודרכים עקלקלות בין ערמות ספרים די דומות - גורמות לכל מבקר להיאבד בתוך החלל הזה. הספרייה מטשטשת בין המציאות, הספרות והחלום, ולפי התגובות של אנשים ב-TripAdvisor - אין דבר טוב מכך.

vasconcelos library (צילום: EPA)
ספריית וסקוסנלוס(צילום: EPA)

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מסביב לעולם בעשר ספריות
צילום: EPA
לאתר ההטבות
מומלצים