שתף קטע נבחר

דיווח: "ביקור פומפאו בוטל בשל 'מכתב תקיף' מצפון קוריאה"

"וושינגטון פוסט" דיווח כי ביקורו של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בדיקטטורה המבודדת בוטל בעקבות "מכתב תקיף" שקיבל מבכיר בפיונגיאנג - קים יונג-צ'ול - שהוביל את סבב השיחות הקודם עם וושינגטון. לא דווח מה היה תוכנו של המכתב

 

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ וקים ג'ונג-און(צילום: רויטרס)

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ביטל בסוף השבוע האחרון את ביקורו של מזכיר המדינה מייק פומפאו בצפון קוריאה בעקבות "מכתב תקיף" שקיבל מפקיד בכיר בפיונגיאנג. כך דיווח "וושינגטון פוסט". שני בכירים בממשל האמריקני אמרו כי המכתב הגיע ביום שישי מקים יונג-צ'ול, מי שהוביל את סבב השיחות הקודם עם פומפאו. לא דווח מה היה תוכנו של המכתב, אך בעקבותיו הוחלט על ביטול הביקור. בציוץ בחשבון הטוויטר שלו ביום שישי כתב טראמפ כי "המשא ומתן בנוגע לפירוז קוריאה הצפונית מנשק גרעיני לא מתקדם כפי שהייתי רוצה".

 

עוד הוסיף, כי "המתיחות הכלכלית עם סין לא עוזרת במאמצים לפירוק מנשק גרעיני". עם זאת, טראמפ הוסיף כי הוא שולח את ברכותיו לשליט הדיקטטורה המבודדת קים ג'ונג-און ואמר כי הוא "מצפה לראותו שוב".

 

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אחרי ביקור ב צפון קוריאה (צילום: רויטרס)
מייק פומפאו(צילום: רויטרס)

לפני שבוע מסרה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם (סבא"א) כי לא מצאה שום רמזים או הוכחות לכך שצפון קוריאה הפסיקה את פעילותה הגרעינית. בכך, הסוכנות הוסיפה שמן למדורת הספקות בנוגע לאמינותו של קים בנוגע לכוונתו להיפרד מארסנל הנשק הגרעיני.

 

"ההמשכיות והפיתוח המתמיד של תוכנית הגרעין של צפון קוריאה, יחד עם ההצהרות שלה - הם מקור לדאגה גדולה", כתבה הסוכנות בדו"ח חדש שפורסם. הדו"ח צפוי לעמוד במוקד הדיון בשיבת מנהלי הסוכנות בחודש הבא.

 

בתחילת השבוע התייחס טראמפ התייחס במהלך ראיון ליחסי ארה"ב-צפון קוריאה, וציין כי "רוב הסיכויים" שהוא ייפגש שוב עם מנהיגה, הרודן קים ג'ונג און. טראמפ אמר כי הוא מאמין שקים נקט צעדים לקראת פירוק מנשק גרעיני, על אף הספק שרבים מטילים באמינותו.

 

השניים נפגשו לראשונה בפסגה היסטורית בסינגפור ביוני האחרון. במהלך הפסגה הם חתמו על מזכר הבנות, שכלל את הבטחה כללית של צפון קוריאה לפעול לקראת התפרקות מגרעין. 

 

תוכנו המדויק של המסמך לא נחשף במעמד החתימה, אלא רק לאחר מכן. במסמך נכתב כי קים ג'ונג-און מתחייב לעיקרון של "פירוק מוחלט של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני", וארה"ב מבטיחה בו "ערבויות ביטחוניות". במעמד החתימה הכריז טראמפ כי תהליך הפירוק של צפון קוריאה מנשק גרעיני יחל "בקרוב מאוד", אך במסמך לא מוזכרים צעדים קונקרטיים שיבוצעו ולא ברור עד כמה הוא מעשי.

 

מאז, המדינה המבודדת לא סיפקה מידע או הוכחות לנכונותה לוותר על נשקה באופן חד-צדדי, כפי שדורש הממשל האמריקני.

 

פיונגיואנג נגד וושינגטון: "משחק כפול"

בעקבות הודעתו, העיתון הממלכתי בצפון קוריאה תקף בחריפות את ארה"ב והאשים את הממשל ב"משחק כפול" וב"תכנון עלילה נגד פיונגיאנג". במאמר המערכת בביטאון המשטר "רודונג סינמון" נכתב כי ארה"ב הציבה יחידות מיוחדות בבסיסים ביפן ומתרגלת תמרונים אוויריים לקראת תקיפה אפשרית על פיונגיאנג.

 

עוד נכתב:  "איננו יכולים לקחת את המשחק של האמריקנים ברצינות בזמן שהם מתכננים אימונים סודיים מצד אחד ועורכים משא ומתן עם חיוך על הפנים מצד שני". דובר בשגרירות האמריקנית בדרום קוריאה מסר כי הוא אינו מכיר פרטים על האימונים המדוברים.

 

שורש המחלוקת בין שתי המדינות טמון בתזמון הכרזת השלום - בפיונגיאנג מתעקשים כי התנאי להתפרקות מגרעין הוא הכרזה על סיום הסכסוך, אך בממשל טראמפ מבהירים כי לפני שהנשק הקטלני לא יושמד והמשא ומתן לא יתקדם - התהליך יעמוד במקום.

 

במסגרת הפשרות האמריקניות, טראמפ הסכים לבטל את האימונים הצבאיים המשותפים עם דרום קוריאה - אך המשיך בתמרונים אוויריים באזור.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מפגש פסגה קים ג'ונג און צפון קוריאה דונלד טראמפ ארה"ב פגישה ב מלון קאפלה סינגפור
צילום: AP
מומלצים